Proiect european pe apă și canalizare din Vrancea, în pericol. Autorități: „Nu este îmbucurător“

0
Publicat:

Dacă până acum autorităţile s-au orientat, în principal, pe reţelele de apă și canalizare din mediul urban, în noul program au intrat în special localităţile rurale din Vrancea care au peste 2.000 de locuitori.

Proiectele de apă și canalizare sunt întârziate în Vrancea FOTO: Ștefan Borcea
Proiectele de apă și canalizare sunt întârziate în Vrancea FOTO: Ștefan Borcea

Anul viitor ar trebui să se finalizeze în Vrancea etapa a doua a proiectului de Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, care se derulează în 38 de localități rurale.

Proiectul este pus în pericol de problemele prin care trec mai multe firme care lucrează. Unele au intrat în insolvență și altele au cerut rezilierea contractelor, pentru că nu mai fac față prețurilor în creștere.

Autoritățile susțin că proiectul este realizat în procent de 67% , dar chiar și așa este greu de crezut că vor fi absorbiți toți banii europeni, peste 245 de milioane de euro. 

„Într-adevăr, sunt contracte care aproape că sunt finalizate, grad de execuție de peste 98 la sută, dar sunt și contracte unde gradul de execuție este redus. Media totală a celor 10 contracte este undeva la 67%. Nu este îmbucurător. Anul viitor este finalul și mai avem unele probleme cum ar fi suprapunerea de lucrări pe drumurile județene. Avem și o situație nefericită a unui constructor care a intrat în insolvență. Toate aceste lucruri sunt cunoscute, este realizat un grafic de lucrări și CUP își asumă această situație, iar acolo unde va fi cazul, va face și solicitare de prelungire a termenului de finalizare a lucrărilor“, spune Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Prin realizarea acestui proiect, aproape 70% din populaţia judeţului Vrancea va fi deservită de reţele de apă moderne şi de canalizare.

Dacă până acum autorităţile s-au orientat, în principal, pe reţelele din mediul urban, cu câteva excepţii, în acest program au intrat în special localităţile rurale din Vrancea care au peste 2.000 de locuitori.

Proiectul constă în investiţii pentru tratarea şi distribuţia apei şi colectarea şi epurarea apelor uzate care se vor implementa pentru judeţul Vrancea, în zonele urbane şi rurale şi care vor avea drept rezultat conectarea la aceste sisteme a tuturor cetăţenilor din aceste zone şi conformarea cu prevederile directivelor UE relevante”, potrivit lui Gheorghe Vasilescu, director Compania de Utilităţi Publice, operatorul care are monopol pe apa şi canalizarea judeţului.

Sute de kilometri de rețele

Astfel, în cadrul lucrărilor de alimentare cu apă, vor fi realizate conducte de aducţiuni pe 162,5 kilometri, 14 staţii de tratare a apei, 46 de rezervoare de înmagazinare apă, 15 staţii de pompare şi 109 kilometri de reţele de distribuţie. Aceste lucrări se vor implementa în Focşani, Adjud, Panciu, Odobeşti, Mărăşeşti, Boloteşti, Dumbrăveni, Gugeşti, Homocea, Jariştea, Obrejiţa, Slobozia Bradului, Rugineşti, Sihlea, Soveja, Străoane, Suraia, Tîmboieşti, Tulnici cu localităţile Lepşa-Greşu.

Mult mai ample vor fi lucrările de canalizare, care se vor întinde pe o reţea de 256,7 kilometri. În cadrul proiectului vor fi realizate 70 de staţii de pompare ape uzate, 113 kilometri de reţele de refulare şi trei staţii de epurare, respectiv la Măicăneşti, Gugeşti, Lepşa, ultimele două urmând doar să fie modernizate.

Lucrările se derulează în 35 de unităţi administrativ-teritoriale, adică jumătate din judeţ. Este vorba despre Focşani, Goleşti, Cîmpineanca, Gologanu, Milcovul, Răstoaca, Vînători, Coteşti, Cîrligele, Adjud, Rugineşti, Mărăşeşti, Odobeşti, Vîrteşcoiu, Broşteni, Jariştea, Boloteşti, Panciu, Străoane, Gugeşti, Urecheşti, Popeşti, Dumbrăveni, Bordeşti, Sl. Bradului, Tîmboieşti, Obrejiţa, Sihlea, Măicăneşti, Bilieşti, Suraia, Vulturu, Năneşti, Tătăranu şi Tulnici cu satele Lepşa-Greşu.

De menţionat că proiectul vizează doar gospodăriile aflate pe traseul principal, adică la şosea, celelalte locuinţe urmând să fie legate la sistemul care se construieşte acum prin investiţii ale comunităţii locale. 

În paralel, autoritățile lucrează la noul proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în judeţul Vrancea, care va fi finanţat tot din fonduri europene, în valoare de peste 400 de milioane de euro.

Peste 150.000 de vrânceni din 55 de localităţi vor beneficia de investiţiile pe care le va derula Consiliul Judeţean Vrancea, prin societatea CUP SA Focşani, unde instituţia judeţeană este acţionar majoritar.

Valoarea investiţiilor estimative în sistemul de alimentare cu apă este de 167 milioane de euro, respectiv 252 milioane de euro în sistemul de canalizare, totalizând o valoare a investiţiilor directe de 419 milioane euro.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite