Zeci de kilometri de reţea de apă-canal, reabilitare şi extindere cu peste 70 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul regional Apa Service a implementat anul acesta, în parteneriat cu autorităţile locale, un proiect european cu o valoare totală de peste 71,5 milioane de euro, denumit „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Giurgiu”.

Proiectul trebuie să fie gata în 2012, după ce va fi reabilitată sau vor fi executate lucrări de extindere a reţelei de apă-canal pe o suprafaţă de 90 de kilometri numai în municipiu. De asemenea, astfel de lucrări vor fi realizate şi în oraşele Bolintin Vale şi Mihăileşti.

Lucica Neagu, şeful compartimentului de implementare din cadrul societăţii, a declarat astăzi, în conferinţă de presă, că, până în prezent, într-un singur an, s-a reuşit finalizarea lucrărilor în proporţie de 20 %. Adică, practic a fost reabilitată ori a fost introdusă reţeaua de apă-canal pe circa 10 kilometri, valoarea investiţiilor fiind de 25 de milioane de lei.

Patru firme străine şi una din România au câştigat lucrările

„ Au fost finalizate zonele CFR, zona Drumul Plopilor şi Teatrul de Vară. În plus, staţia de epurare de la Giurgiu a fost reabilitată şi extinsă în proporţie de 35%. Conform proiectului, staţia ar trebui să fie gata în 2012, dar firma contractantă a anunţat că lucrările s-ar putea încheia în iunie anul viitor”, a spus Neagu.

Apa Service a încheiat contracte pentru lucrările ce trebuie efectuate, cu cinci firme, una singură fiind din România. Astfel, pentru lucrările la reţeaua de apă-canal din municipiu, acţionează Energo Construcţii şi spaniolii de la Ocide. Pentru staţia de epurare de la Giurgiu licitaţia a fost câştigată de Hochtief Germania, iar la staţiile din Bolintin şi Mihăileşti, acţionează firma Alpine din Austria. Cât priveşte extinderea reţelei de apă-canal în cele două oraşe menţionate, lucrările sunt efectuate de nemţii de la Pfeiffer.

Intră în şantier Sloboziei şi şoseaua Bucureşti

În 2011, în cadrul proiectului european, se va lucra cu precădere în zonele Sloboziei şi pe şoseaua Bucureşti. În plus, vor fi continuate lucrările la cele cinci staţii de pompare din Giurgiu, amplasate în zonele Berzei, Ghizdarului, Alexandriei, Portului şi Sloboziei.

Nu vor contorizare

Giurgiuvenii nu sunt deosebit de receptivi când vine vorba să se racordeze la reţeaua de apă-canal, potrivt reprezentanţilor Apa Service. Chiar dacă lucrările sunt gratuite, inclusiv montarea contorului, oamenii sunt refractari la început, pentru că, susţin cei de la Apa Service, nu le-ar conveni să fie contorizaţi. Dacă nu acceptă ca specialiştii societăţii să le facă racodurile, oamenii vor plăti, pe cont propriu, 1.600 de lei în cazul în care se vor răzgândi după finalizarea proiectului.

„Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Giurgiu”, proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune, în valoare de 71, 5 milioane de euro, presupune în municipiul Giurgiu, reabilitarea reţelei de apă pe 10 kilometri, reabilitarea canalizării pe 20 de kilometri, iar extinderea reţelei de apă-canal se va face pe o suprafaţă de 60 de kilometri.

Lucica Neagu a mai spus astăzi, că din cele 71,5 de milioane de euro câştigate odată cu proiectul european, peste 80% sunt fonduri UE, 12,35% reprezintă cofinanţare din partea statului, aproape 10 procente sunt bani asiguraţi de autorităţile locale, iar circa 5 % - fonduri ale Apa Service.

 Până la demararea acestui proiect, în Giurgiu, reţeaua de apă-canal acoperea circa 60% din teritoriul municipiului.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite