Primarul PSD al comunei Dumitreşti, Petrică Dogaru, dat pe mâna Parchetului pentru posibilă mărturie mincinoasă în procesul baronului Oprişan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul care a instrumentat dosarul de corupţie avându-l ca învinuit principal pe preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea spune că Petrică Dogaru şi-a modificat parţial declaraţia faţă de cea dată în cursul urmăririi penale.

Primarul PSD al comunei Dumitreşti, Petrică Dogaru, va fi anchetat de Parchet, la sesizarea magistratului Lucian Buta, care a judecat dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan.

În motivarea sentinţei de achitare dată pentru toţi cei cinci inculpaţi, judecătorul spune că unii martori din dosar nu au fost consecvenţi în declaraţii, făcând anumite declaraţii procurorilor DNA în cursul cercetării penale, în timp ce în faţa judecătorului şi-au modificat declaraţiile.

„În cursul judecăţii martorul Dogaru Petrică şi-a modificat parţial declaraţia dată în cursul urmăririi penale arătând că de fapt lungimea drumului pietruit (DC 183 Biceşti – Lupoaia) a fost de 1 km şi jumătate, iar nu de ½ km, că s-au executat şanţuri la toate drumurile şi că între utilajele folosite la pietruirea DC 183 Biceşti – Lupoaia s-a aflat şi un cilindru compactor – nemenţionat în declaraţia de la urmărirea penală. Faţă de aceste diferenţe instanţa a sesizat parchetul competent cu privire la eventuala săvârşire de către martorul Dogaru Petrică a infracţiunii de mărturie mincinoasă prev. de art 260 Cp 1969”, se arată în motivarea judecătorului.

Motivare Oprisan PDF

În faţa de urmărire penală, Petrică Dogaru a spus că în vara anului 2004, pe DC 183 Biceşti-Lupoaia a fost adus balast care a fost împrăştiat pe 500 de m din totalul de 4 km, cât fuseseră contractaţi. Piatra nu a fost cilindrată cu nici un fel de compactor.

„Drumul mai făcuse obiectul unor lucrări de pietruire în baza H.G. nr. 577/1997, pe 3 Km din totalul de 4 Km, astfel că inculpaţii au suprapus lucrările ca şi în alte cazuri. Balastul a fost excavat din albia râului Râmnic, dintr-un loc situat la 1 km de locul în cauză. Rezultă că piatra nu are certificat de conformitate, conform normativelor tehnice în vigoare, a fost luată gratis din albia râului, însă preţul acesteia a fost inclus în facturi şi situaţii de lucrări, inclusiv transportul pretins a fi de la o distanţă mult mai mare”, se arată în motivare.

Potrivit judecătorului Lucian Buta, au mai fost şi alţi martori care şi-au nuanţat declaraţiile în timpul procesului.

"O parte din martorii cu funcţii politice mai importante şi-au nuanţat declaraţiile date la urmărirea penală.Astfel, dacă în cursul urmăririi penale martorul Mircea Dragoş Valentin a socotit că achiziţionarea de către CJ Vrancea a Complexului Căprioara a fost inoportună, până în cursul judecăţii acesta şi-a schimbat punctul de vedere apreciind că achiziţia ar putea deveni profitabilă în condiţiile reabilitării complexului. A mai nuanţat martorul că aprecierea valorică a imobilelor familiei Oprişan ca urmare a achiziţionării Complexului Căprioara – la care s-a referit în declaraţia de la urmărirea penală, a constituit un „zvon de presă”. A mai arătat că nu a cunoscut, in mod direct, nimic în legătură cu aceasta (f. 59 vol. III dosar instanţă). În cursul urmăririi penale martorul era prefectul Jud. Vrancea, iar la data audierii avea funcţia de inspector guvernamental.

Nuanţări similare ale declaraţiei mai acuzatoare date în cursul urmăririi penale a făcut şi martorul Oprea Ion (f. 60 vol III dosar instanţă). În cursul urmăririi penale martorul era consilier judeţean din partea Partidului Democrat, iar la data audierii avea funcţia de inspector guvernamental.

Martorul Seciu Romeo, fost consilier judeţean din partea PNL a declarat că achiziţionarea Complexului Căprioara a fost pusă în discuţie implicit în cadrul consiliului, cu ocazia votului pentru rectificarea bugetului judeţului. A mai declarat martorul că informaţiile referitoarea la starea necorespunzătoare a drumurilor pietruite în cadrul programului la care a făcut referire în cursul urmăririi penale i-au parvenit din presă", arată în motivare judecatorul Lucian Buta.

Vă mai recomandăm:

De ce a fost achitat baronul Oprişan în dosarul „Căprioara” -  motivarea judecătorilor: expertizele au fost eronate, declaraţia lui Băsescu - un rol esenţial

Judecătorul Lucian Buta a motivat de achitare a lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, în procesul de corupţie. Printre cei care au influenţat sentinţa se numără şi fostul preşedinte, Traian Băsescu.

Oprişan, achitat în procesul de corupţie. „Mulţumesc DNA pentru imensa lecţie de viaţă, care m-a făcut mai înţelept“

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD, trimis în judecată de DNA în 2006, pentru fapte de corupţie, a fost achitat, vineri, 6 februarie.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite