Primăria „trambulină” pentru un profesor de sport devenit subit expert în achiziţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Mircea Lazăr, la o întâlnire a liberalilor în Vrancea FOTO: facebook
Ludovic Orban şi Mircea Lazăr, la o întâlnire a liberalilor în Vrancea FOTO: facebook

Angajările pe criterii politice în instituţiile statului devin un fenomen. Cazurile mediatizate din ultima vreme, cum este cel al ospătăriţei ajunse peste noapte inginer la Apele Române, cu ajutorul „proptelelor” politice, arată cât de bolnav este statul, în pofida declaraţiilor liderilor politici de la putere.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, fostul premier liberal Ludovic Orban, care este şi şeful celui mai puternic partid de la guvernare, cataloga drept accidente astfel de angajări: „Sunt categoric împotriva unor astfel de angajări. Ştiţi foarte bine, eu am numit în cariera mea sute şi mii de oameni, întotdeauna am ţinut cont de integritate, de experienţă. Astfel de numiri sunt nişte accidente în ceea ce ne priveşte”.

Un caz care are toate ingredientele pentru a fi considerat o sinecură politică s-a întâmplat şi în Vrancea. Un profesor de sport, fost fotbalist la echipa locală din Focşani, dar şi fost pompier, a ajuns, tot peste noapte, expert în achiziţii publice. 

Mircea Lazăr, în ultimii zece ani profesor de sport la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny” din Focşani, lucrează de două săptămâni la Consiliul Judeţean Vrancea, în postul de inspector de achiziţii publice.

Cum a ajuns un profesor de sport să devină de pe o zi pe alta funcţionar într-un serviciu atât de important al unei instituţii este o întrebare la care am încercat să găsim răspuns. Factorul politic nu este deloc de neglijat, mai ales că Lazăr s-a aflat, tot anul trecut, în campaniile electorale, în preajma celor mai importanţi decidenţi ai judeţului, atât la alegerile locale, cât şi cele parlamentare. De altfel, soţia sa, medic de profesie, a fost numită tot de aceşti decidenţi, în plină pandemie, director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Vrancea.

În Focşani, oamenii de sport ştiu deja că Mircea Lazăr îşi doreşte cu ardoare să fie director la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, dar fără un statut de funcţionar public acest lucru nu este posibil.

Profesorul de sport şi-a îngheţat anul la şcoală, adică şi-a luat un concediu fără plată şi în luna ianuarie s-a dus să se facă funcţionar public la Bucureşti, susţinând, potrivit propriilor declaraţii, examen în acest sens. Imediat, a fost angajat, în regim de urgenţă, la Primăria din Pantelimon, judeţul Ilfov, unde primar este Marian Ivan, finul cuplului Firea-Pandele.

„Nu am nicio implicare în acest transfer”

Faptul că primăria de lângă Bucureşti nu avea niciun plan cu focşăneanul s-a dovedit imediat, după doar câteva zile Mircea Lazăr obţinând transferul la Consiliul Judeţean Vrancea, instituţie condusă de cel căruia i-a făcut campanie anul trecut. „Eu nu am nicio implicare în acest transfer. Ştiu doar că am nevoie de oameni pregătiţi la Serviciul Achiziţii, pentru că o să pornim nişte investiţii importante”, declară Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

mircea lazar

Întrebat ce calităţi profesionale îl recomandă pe un profesor de sport să fie angajat peste noapte la un serviciu atât de important, şeful CJ a declarat: „Cine face faţă, rămâne, cine nu, pleacă”.

Cert este că la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Vrancea, printr-un ordin de ministru, s-a modificat organigrama, iar unul dintre posturile de paznic a fost transformat în post de director adjunct, iar acum Mircea Lazăr nu mai are nicio oprelişte să fie numit în acest post pe care şi l-ar fi dorit.

Mircea Lazăr neagă însă că ar avea vreun interes pentru funcţiile de conducere. „Nu am vrut nici să fiu director de şcoală, şi nici la Direcţia de Sport nu vreau să fiu director. Nu mă mai motiva meseria de profesor de sport şi am vrut să mă reorientez profesional”, a declarat Lazăr pentru „Adevărul”, contrariat de interesul jurnalistului faţă de persoana sa.

„Adevărul” a încercat să afle un punct de vedere şi de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în legătură cu lejeritatea accederii unei persoane la calitatea de funcţionar public.

Şefa instituţiei, Violeta Vijulie, a declarat că există o procedură mai lungă de 65 de zile, pentru funcţiile vacanţe, şi una simplă, de două-trei săptămâni, pentru posturile vacante temporar. Deşi a promis că va oferi şi un răspuns concret legat de cazul profesorului de sport, acest lucru nu s-a întâmplat până la închiderea ediţiei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Nepotism dus la rang de artă. Caracatiţa rubedeniilor ministrului „Grindă“, instalată în funcţii înalte pe bani publici

Povestea unei angajări cu bucluc, la final. Fosta chelneriţă detaşată la Apele Române şi-a dat demisia

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite