Povestea monumentului conservatorului Nicolae Filpescu, care "se odihneşte" între gunoaie
0Nicolae Filipescu s-a remarcat în mod deosebit prin înfocarea cu care a susţinut intrarea României în Primul Război Mondial alături de Antanta, pentru eliberarea Transilvaniei.
În Focşani se află bustul unei personalităţi naţionale fără nicio legătura cu oraşul nostru. Este vorba despre Nicolae Filipescu, cel care conform site-ului enciclopediaromaniei.ro/wiki/ a fost un publicist, om politic, conducător al Partidului Conservator, deputat şi ministru, primar al Capitalei.
S-a remarcat în mod deosebit prin înfocarea cu care a susţinut intrarea României în Primul Război Mondial alături de Antanta, pentru eliberarea Transilvaniei.
"Este vorba de un adevărat reprezentant al neamului românesc şi e cel puţin curios că în Capitală nu se găseşte, cu excepţia unei străzi, niciun monument de recunoştinţă închinat acestui mare patriot. La Focşani, însă, lucrurile au stat altfel, autorităţile locale hotărând în anul 1928 să-i ridice un bust tocmai în faţa Teatrului Pastia, fapt ce a produs filantropului nostru mari nemulţumiri. Maiorul Gheorghe Pastia consemnase încă din actele de donaţie dedicate înălţării primului său edificiu că nu va fi de acord niciodată să se aşeze în fata operei sale vreo statuie sau ceva de acest fel, nici pentru el şi nici pentru altcineva, ca să nu ştirbească din măreţia frumoasei construcţii. Cei din trecut au încălcat această dorinţă a filantropului şi au decis să amplaseze bustul lui Nicolae Filipescu exact acolo unde Pastia nu l-ar fi vrut pentru nimic în lume. Patru ani mai târziu, în 1932 , alţi edili au vrut să mute bustul lui Nicolae Filipescu, în piaţa Bigului central de azi, iar în locul lui să-i ridice lui Pastia un monument de bronz. Ambele proiecte au rămas neîndeplinite, încă şapte decenii, abia în 2004, Nicolae Filipescu găsindu-si locul în fata Biserici Catolice, iar chipul lui Pastia lângă prima sa creaţie, Teatrul.
Din păcate, bustul lui N. Filipescu a ajuns într-un spaţiu care deşi bine poziţionat ca amplasament este departe de a fi îngrijit corespunzător. Rămâne de văzut cum vor înţelege autorităţile să respecte acest simbol, dacă nu al oraşului nostru, măcar al României, iar dacă nu vor schiţa niciun gest, mai există o cale de rezolvare.
Statuia în cauză are o speranţă de existenţa mai mare decât noi, muritorii şi este imposibil ca în viitor să nu prindă vremuri mai bune, autorităţi responsabile şi oameni mai cuviincioşi, care să-i acorde atenţia cuvenită", scrie istoricul Florin Dârdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.