Plata online a birurilor către bugetul local nu este rentabilă/ Costurile şi comisioanele către bănci sunt prea ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, comisioanele către bănci sunt prea ridicate comparativ cu numărul de doritori estimaţi. În schimb, focşănenii au la dispoziţie un serviciu electronic de vizualizare a sumelor pe care trebuie să le achite către bugetul local. Doar 200 de persoane l-au accesat.

Cozile interminabile de la ghişeele unde se colectează taxele şi impozitele locale nu i-au determinat pe reprezentanţii Primăriei Focşani să implementeze un serviciu de plată on-line a dărilor. Motivul: costurile şi comisioanele către instituţiile bancare sunt prea ridicate faţă de numărul de doritori estimaţi.

„Procentul celor care fac plăţile online este foarte redus şi nu merită investiţia, în condiţiile în care costurile sunt destul de ridicate. De exemplu, la Timişoara după patru ani, serviciul de plată on-line a fost închis din cauza numărului extrem de mic de utilizatori", declară Dan Cazaciuc, purtător de cuvânt al Primăriei Focşani.

Cât despre părerile contribuabilor vizavi de utilitatea unui astfel de sistem, acestea sunt împărţite.
„Ar fi mult mai comod şi rapid să-mi pot achita impozitele din faţa calculatorului, mai ales că zilnic la ghişee este extrem de aglomerat. În plus, pierd foarte mult timp aşteptând ca cineva să-mi încaseze banii", mărturiseşte Paula Bălan.

Nu lipsesc însă nici focşănenii adepţi ai metodei clasice. „Nu am încredere în plata pe internet. Prefer să vin şi să stau la coadă o oră, două sau cât e necesar, dar să am siguranţa că taxele şi impozitele au fost achitate. Cel mai bine e să vii cu banii în buzunar şi astfel scapi de orice grijă", spune Stan Vasilache.

Plata cu cardul

Cei care totuşi vor să scape de grija buzunarelor pline cu numerar, îşi pot plăti dările către bugetul local prin intermediul cardului. Sistemul a a fost pus în funcţiune în urmă cu trei ani, la fel ca şi serviciul electronic de vizualizare a sumelor pe care contribuabilii le au de achitat.

„Cei care doresc să vadă pe internet valoarea taxelor şi a impozitelor se pot prezenta la Primărie pentru a primi un username şi o parolă de acces. Însă, nici acest serviciu nu se bucură de succes, în prezent fiind utilizat de aproximativ 200 de focşăneni", mai spune Dan Cazaciuc.

În ceea ce priveşte valoarea taxelor şi impozitelor restante, Primăria Focşani mai are de recuperat de la persoanele fizice suma de 4.233.306 lei, din totalul celor 13.116.400 lei, bani care trebuiau să ajungă la bugetul local în anul 2010. Şi persoanele juridice înregistrează debite de 3.381.736 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite