Parada „uncheşilor”, revenire în forţă în prima zi din 2022 după un an de pauză. „Alungăm spiritele rele din 2021” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colindătorii au făcut paradă cu măştile lor în centrul comunei
Colindătorii au făcut paradă cu măştile lor în centrul comunei

Pe lângă tradiţionalele măşti din piei de oaie şi tălăngile uriaşe, unii localnici îşi confecţionează măşti şi costumaţii de carnaval, cu personaje celebre, şi se plimbă prin comună fie pe jos, fie în care alegorice.

Fie vreme bună sau rea, tradiţia ”uncheşilor” de la Păuneşti, din prima zi a anului este sfântă. Nu de ieri-de azi, ci de mai bine de un secol. 

Păuneştenii se deghizează cu măşti care mai de care mai odioase şi merg pe uliţele satului pentru a vesti începutul unui nou an. Parada măştilor nu este completă fără sunetul asurzitor al tălăngilor, care potrivit tradiţiei îi scapă pe săteni de necazuri.

Iar anul acesta colindătorii şi-au luat revanşa şi pentru prima zi din 2021, când pandemia i-a împiedicat să se strângă în centrul comunei pentru spectacolul tradiţional. Aşa că sute de localnici şi nu numai au venit de Sfântul Vasile, după orele prânzului, pentru a saluta cetele de colindători mascaţi.

Colindătorii poartă măşti mari, confecţionate, în principal, din piei de oaie, şi împodobite cu pene de gâscă. Aşa cum aminteam, piesele principale sunt însă talăngile mari, fiecare mascat purtând câte patru astfel de tălăngi, două în faţă şi două în spate, cu o greutate de până la zece kilograme.

În ultimii ani, colindătorii au venit cu modificări spectacolul amintit, carele cu boi tradiţionale fiind înlocuite cu maşini şi tractoare ornate cu crengi de brad, ghirlande şi pancarte pe care sunt inscripţionate urări de bine.

Pe lângă măştile tradiţionale, împodobite cu blănuri de oaie, au apărut şi unele mai moderne, din plastic, foarte fioroase de altfel, îmbinând tradiţia cu modernismul.

Parada măştilor de la Păuneşti

„Ne-am pregătit şi pentru parada din acest an, cu măşti şi tălăngi tradiţionale. Ne bucurăm că s-a putut organiza evenimentul nostru tradiţional de Anul Nou, că oamenii au venit în centrul comunei în număr mare, nu numai din Păuneşti, ci şi din alte localităţi. Obiceiul nostru este cu atât mai important acum, în perioada grea pe care o traversăm. Alungăm spiritele rele ale anului 2021, cu toate problemele care ne-au frământat, şi întâmpinăm anul 2022 cu bucurie, speranţă şi încredere. La mulţi ani tuturor păuneştenilor, oriunde s-ar afla. Sper să vadă şi cei plecaţi la muncă pe alte meleaguri, pe reţelele de socializare, că păstrăm tradiţia uncheşilor de Anul Nou”, ne-a declarat Marian Chiriac, directorul Căminului Cultural din Păuneşti.

Vă mai recomandăm:

Colindători din regiuni cu tradiţii din ţară au animat Focşaniul, la Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă VIDEO

VIDEO Pluguşor din moşi strămoşi de la Nereju, cel mai frumos mesaj de Anul Nou pentru vrânceni

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite