FOTO Ai “c@rte în sate”, ai parte. Cum sunt stimulaţi copiii din zona de munte să îşi îmbunătăţească randamentul şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii din Vintileasca sunt beneficiarii acestuio proiect FOTO: Silvia Nichita
Copiii din Vintileasca sunt beneficiarii acestuio proiect FOTO: Silvia Nichita

Copiii din peste 20 de sate din comunele montane ale judeţului Vrancea vor fi vizitaţi în această vară de o caravană de promovare a cărţii şi lecturii care le va duce în dar cărţi, poveşti dar şi veşti despre lume şi sfaturi despre viaţă.

Vrancea este un judeţ rural şi predominant sărac, iar accesul la carte, la evenimente culturale, este dificil pentru majoritatea locuitorilor din mediul rural şi mai ales pentru copii şi adolescenţi.

La nivelul judeţului există o tendinţă dramatică de scădere a ratei de succes în învăţământ (51,9%) fapt care pune în evidenţă o adâncire a disparităţilor dintre grupurile relativ favorizate şi cele defavorizate în domeniul educaţional.

Scăderea cea mai mare se înregistrează în învăţământul gimnazial, unde rata de cuprindere în şcoală a scăzut cu 10%.

Accesul la biblioteci publice în mediul rural este de asemenea dificil. În cele 69 de localităţi vrâncene rurale există doar 34 de biblioteci publice, între care doar una, în satul Şerbeşti, este o iniţiativă privată. 

Abandon şcolar mare

La sfârşitul semestrului I al anului şcolar care tocmai s-a încheiat, 363 de elevi s-au aflat în situaţia de abandon şcolar, dintre care 43 de elevi din mediul urban, iar 320 din mediul rural. Într-o analiză pe tema abandonului şcolar, Inspectoratul Şcolar admitea că “şcoala a ajuns să fie abandonată, înainte de toate, pentru că nu e percepută ca valoare în sine”.

În aceste condiţii, un proiect cultural focalizat pe literaţie este mai mult decât decât necesar în condiţiile în care aproximativ 42% dintre elevii români de 15 ani sunt consideraţi analfabeţi funcţional, potrivit unui recent studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale.

carte la sate

Este ceea ce va face în perioada următoare Asociaţia "Eu, tu şi ei" Focşani, care  derulează între iulie şi octombrie proiectul cultural “ c@rte în sate. Ateliere de lectură pentru copiii din satele munţilor Vrancei” care şi-a propus să apropie elevii din zonele dezavantajate din punct de vedere cultural de cultura scrisă şi să le stimuleze apetitul pentru lectură şi cunoaştere prin organizarea unor ateliere creative, educative şi recreative, care au în centrul lor cartea.

Caravana va poposi în satele comunelor Andreiaşu, Reghiu, Vintileasca, Spulber şi Păuleşti pe parcursul lunilor iulie, august şi septembrie.

Proiectul cultural c@rte în sate este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional iar partenerii judeţeni săi sunt Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu ”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea şi Clubul de jurnalism şi implicare civică Tineret în (re)acţiune .

“Într-o societate din ce în ce mai debusolată, copiii şi tinerii, mai ales cei din mediul rural, au nevoie de modele pozitive pe care să le urmeze. În zonele rurale, mai ales în cele îndepărtate de oraş, nu există, din păcate, servicii publice de natură educativă, culturală pe perioada vacanţei de vară, iar copiii sunt adesea excluşi din planurile autorităţilor. Prin aceste ateliere le oferim o oportunitate de învăţare chiar la ei în sat. Aducerea unor profesori noi, a unor bibliotecari, scriitori, voluntari din rândul elevilor de liceu va avea un impact benefic asupra copiilor şi îi va încuraja să se dezvolte, să îşi lărgească orizonturile. Atelierele, la care copiii vor avea acces gratuit, sunt o combinaţie de lectură, joacă, socializare şi învăţare pe parcursul vacanţei de vară, cu continuitate pe parcursul şcolii, prin înfiinţarea unor cluburi de lectură în şcoli”, spune Silvia Nichita, manager al proiectului c@rte în sate.

carte la sate

Bazat pe principiile literaţiei, proiectul le va stimula copiilor şi adolescenţilor apetitul pentru lectură, pentru explorarea şi înţelegerea textului scris, precum şi a interesului pentru carte. Atelierele de lectură se doresc o întâlnire a copiilor cu cartea într-un decor inedit,în apropierea unor monumente culturale sau ale naturii. În acest context, proiectul şi-a propus racordarea comunităţilor locale la realităţile României contemporane în contextul centenarului Marii Uniri.

Legendele locale, scoase la suprafaţă

“În cadrul atelierului cu tema Istorie vom afla poveştile unor copii sau tineri eroi care au căzut în timpul Primului Război Mondial, cum ar fi Măriuca Zaharia sau Gabriel Pruncu. Cu copiii din Păuleşti ne vom întâlni la casa Babei Vrâncioaia, unde vom vorbi despre legendele locale, dar şi în grădina casei unde a copilărit marea actriţă Leopoldina Bălănuţă. La Vintileasca,unul dintre ateliere se va derula, la propunerea copiilor, la monumentul natural Pietrele Fetei, “două stânci mari ce răsar, ca din senin, în mijlocul pajiştii”, despre care Alexandru Vlahuţă scrie în România pitorească. Credem că în acest fel copiii cu care lucrăm vor dezvolta o percepţie pozitivă faţă de lectură, o vor privi ca un lucru relaxant, interesant, nu ca obligaţie şcolară formală. Iar voluntarii îi vor ajuta să analizeze, să înţeleagă ceea ce citesc, să gândească critic şi să redea coerent informaţiile lecturate”, mai precizează Silvia Nichita.

Atelierele îi vor încuraja pe participanţi să îşi îmbunătăţească randamentul şcolar şi social, să fie toleranţi şi să aprecieze cultura şi valorile locale.

Pe termen lung proiectul şi-a propus, între altele, creşterea vizibilităţii bibliotecilor publice şi o mai mare implicare a comunităţilor locale în susţinerea copiilor cu potenţial.

Copiii se pot înscrie la adresa https://goo.gl/forms/FWHwtHnl3YibjyaA2

carte la sate
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite