Misterioasa moarte a lui Mozart, geniul fără mormânt. Ajuns celebru în timpul vieţii, a fost îngropat totuşi în anonimat
0Moartea copilului minune al muzicii, W. A. Mozart, rămâne un mister nerezolvat. Contrar celebrităţii de care se bucurase în timpul vieţii, Mozart a avut parte de o înmormântare anonimă. Trupul său a fost dus la cimitirul Sankt Marx, dar mormântul său a rămas necunoscut chiar şi azi.
Wolfgang Amadeus Mozart, care a trăit în perioada 1756-1791, a fost un geniu al muzicii clasice. Încă de la vârsta de 5 ani compunea piese de mare greutate, fascinând publicul cu talentul său.
Moartea sa însă, la o vârsta de 35 de ani, când se afla în plină putere creatoare, a rămas un mister neelucidat până în ziua de azi.
Mozart a lucrat într-un ritm febril până pe data de 20 noiembrie 1791, când a căzut la pat. Deşi părea epuizat de comenzile pe care trebuia să le onoreze, nimeni nu şi-a închipuit atunci că boala îi va fi fatală în scurt timp.
„Boala a început cu umflarea mâinilor şi picioarelor, şi o aproape totală incapacitate de a se mişca: apoi au urmat vărsături bruşte, şi aceasta se numeşte febra miliară acută”, a consemnat Georg Nikolaus Nissen, cel care s-a căsătorit ulterior cu soţia lui Mozart, Constanze şi care i-a dedicat marelui compozitor, 30 de ani mai târziu, o biografie.
Wolfgang Amadeus Mozart a murit pe 5 decembrie, dar cauza decesului său nu este clară.
Speculaţiile nu au lipsit, suspectându-se o posibilă otrăvire pusă la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri, un compozitor mai în vârstă cu cinci ani decât Mozart, considerat la vremea respectivă cel mai de seamă muzician al capitalei austriece. Salieri era extrem de invidios pe talentul lui Mozart şi era conştient că nu avea cum să-l egaleze vreodată.
Cu toate acestea, mult mai târziu, pe patul de moarte, Salieri a spus că este absurd să se creadă în continuare că el l-ar fi otrăvit pe rivalul său în muzică.
Cu câteva săptămâni de moarte, Mozart i-a spus soţiei sale că fusese otrăvit şi că ajunsese să creadă că recviemul comandat de un necunoscut era de fapt destinat propriilor sale funeralii.
La aproape o lună de la moartea sa, presa din Germania specula şi ea pe seama otrăvirii lui Mozart.
„Deoarece trupul i se umflase după moarte, s-a crezut că fusese otrăvit“, scria un ziar berlinez. Această variantă avea să fie scoasă din calcul chiar de soţia lui, Constanze, care după moartea lui Mozart şi-a trimis fiul să studieze chiar cu Salieri.
Cei care au studiat moartea compozitorului au mai speculat şi pe alte cauze care ar fi dus la otrăvirea sa, cum ar fi spre exemplu o legătură extraconjugală cu o elevă sau o răzbunare a francmasonilor care ar fi fost revoltaţi că acesta ar fi dezvălui secrete ale francmasoneriei în opera alegorică "Flautul Fermecat", pusă în scenă la Viena, cu două luni înainte de moartea lui Mozart.
Înmormântare grăbită
Mozart a fost înmormântat pe data de 7 decembrie 1791, pe o vreme câinoasă, cu ploaie şi zăpadă. Familia şi prietenii apropiaţi au participat la slujba de înmormântare de la catedrala Sfântul Ştefan din capitala Austriei. Aceştia nu au mai urmat însă şi cortegiul funerar la cimitirul St. Marx, acolo unde a fost îngropat fără cruce, într-o groapă comună. Pentru că nimeni în afară de ciocli nu a fost de faţă ca să poată nota locul în care a fost depus trupul, mormântul acestuia a rămas anonim.
Soţia, Constanze, a explicat mult mai târziu că a crezut că biserica se va ocupa de punerea unei cruci sau a unei pietre la mormântul soţului ei, lucru care nu s-a întâmplat decât după aproape şapte decenii de la moartea geniului muzicii, amplasarea monumentului făcându-se însă aleatoriu.