Galeriile subterane vechi de 200 de ani descoperite sub fostul Tribunal Vrancea. Când vor fi accesibile publicului
0
Tunelurile subterane de la Focşani au fost descoperite în 2020, iar între timp pământul care le acoperea a fost înlăturat, iar catacombele pot fi văzute în toată splendoarea lor.
Angajaţii firmei care lucrează la reabilitarea fostului Tribunal Vrancea, cu bani europeni, au găsit o reţea de tuneluri şi galerii extrem de bine conservate, despre care specialiştii apreciază că datează de acum două secole.
Despre reţelele subterane care brăzdează municipiul Focşani de la un capăt la altul sunt informaţii de multă vreme, multe din ele fiind descoperite în ultimii 50 de ani.
Deşi nu sunt documente despre existenţa tunelurilor subterane, specialiştii în istorie spun că acestea erau folosite de negustori pentru comerţul clandestin, în special cu vinuri şi alcool, între Moldova şi Muntenia, mai ales că la acea vreme oraşul era despărţit de o graniţă.
„Era un comerţ Ilicit, dar de care ştia toată lumea. Deoarece zona de frontieră a fost mereu o zonă în care s-a schimbat sau s-au schimbat mărfuri într-o parte cu cealaltă. Uneori legal, alteori mai puţin legal", explică Valentin Muscă, director Muzeul Vrancei.
Din păcate, de-a lungul timpului, autorităţile nu au dorit conservarea lor şi punerea în valoare în scop turistic. De data aceasta, lucrurile vor sta diferit, pentru că încăperea subterană aflată sub Tribunalul Vrancea va fi amenajată şi zona va putea fi admirată de public.
La subsol va fi amenajat şi un muzeu al vinului FOTO: CJ vrancea
„În momentul de faţă, în urma unor discuţii cu proiectanţii, am ajuns la concluzia că putem dezveli o parte din aceste beci în marginea exterioară a clădirii, care va fi acoperită cu o sticlă, tocmai pentru a se vedea absolut ceea ce este înăuntru", spune Adrian Creţu, administratorul public al judeţului Vrancea.

După finalizarea lucrărilor, clădirea fostului Tribunal va deveni muzeu.
Clădirea fostului Tribunal este aproape finalizată FOTO: CJ Vrancea

În Focşani s-au găsit astfel de tuneluri şi în Piaţa Unirii, pe locurile fostei mănăstiri Sf. Ioan, pe locul unde s-a construit Catedrala, lângă Sinagogă, chiar şi în zona Gării.
Conform unei corespondenţe purtate între Primăria oraşului Focşani şi Cercul de Recrutare Judeţean Putna, în anul 1934, erau în număr de aproximativ 280 încăperi.
Vă mai recomandăm: