FOTO VIDEO Ţăranii şi meteoritul. Sute de oameni din Vrancea sunt bântuiţi de o minge de foc de pe cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de săteni sunt, de câteva săptămâni, bântuiţi de-un cerc de foc, care li s-a arătat pe cer. Într-o noapte de ianuarie, prima cu viscol din an, oamenii au avut parte, ca-n plină vară, de tunete şi fulgere, fiind convinşi că, tot atunci, un meteorit a căzut pe plaiurile lor.

Un fenomen meteorologic extrem de rar, în plin viscol, li s-a arătat locuitorilor din comunele vrâncene Obrejiţa, Dumbrăveni, Urecheşti şi  Bordeşti. Sătenii spun că, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, când Vrancea a fost lovită de primele ninsori din an, a tunat puternic şi a fulgerat, ca în plină vară, lucru pe care nici măcar bătrânii locurilor nu l-au mai văzut niciodată.

Atunci, nedumeriţi, şi-au îndreptat privirile pe geamuri şi au văzut o minge mare, de foc, care brăzda cerul. Oameni cu frică de Dumnezeu, sătenii sunt convinşi, de câteva săptămâni, că ce li s-a arătat a fost un meteorit, care a căzut pe plaiurile lor. Şi, tot de atunci, spun că nu-şi găsesc liniştea până când un specialist nu-i va lămuri dacă asupra comunei lor s-a „abătut” sau nu meteoritul.

„Am 72 de ani şi n-am pomenit ca în ianuarie să tune. M-am trezit şi am scos aparatele din priză. Era cam două şi jumătate noaptea. Copiii s-au trezit şi ei, au venit la mine să-mi spună că au văzut o flamă mare pe cer. Din bătrâni am auzit că nu-i bine când apare roşeaţă pe cer. A doua zi, toată comuna vuia că a căzut un meteorit, dar de văzut nu l-a văzut nimeni”, ne-a spus Leonora Capmare, din Obrejiţa.

Varianta a doua: „S-a prăbuşit un avion”

Primarul comunei, bântuit de acelaşi foc de pe cer, spune că nici acum, după atâtea săptămâni de la „minune”, nu ştie cum să îşi explice fenomenul.

„În acea noapte, m-am trezit pentru că ningea puternic şi trebuia să anunţ băieţii de pe utilajele de deszăpezire să intervină. Era prima noapte de viscol. Nu a durat nici cinci minute, că am auzit o bubuitură puternică afară, de s-a trezit şi soţia. Ne-am gândit că sigur s-a prăbuşit un avion prin apropiere, pentru că îmi era imposibil să cred că poate să tune în luna ianuarie”, povesteşte primarul din Obrejiţa, Nicu Pardos.

Acesta mai susţine că, a doua zi, foarte mulţi săteni au venit la primărie speriaţi de mingea de foc de pe cer. „Mi-au spus toţi despre tunetul acesta, îngroziţi de flama puternică. Nu pot să uit chipurile lor de oameni înspăimântaţi. Bătrânii chiar cred că a fost un semn de la Dumnezeu. Poate specialiştii pot spune ce a fost”, a continuat Nicu Pardos.

A treia variantă: Sfârşitul lumii

Mingea de foc de pe cer nu a trecut neobservată nici în comuna vecină, Bordeşti. Săteanca Vasilica Chiriţă, care o are grijă pe nepoţica ei de un an, povesteşte că, în mijlocul nopţii, s-a terzit să-i încălzească lapte copilei. Atunci, spune femeia, a simţit că s-a prăbuşit cerul peste comună.

„Nu am aprins lumina, iar pe geam am văzut o lumină puternică, urmată de o bubuitură de m-am speriat şi m-am dus înapoi la copil să-l iau în braţe. Nu am mai adormit până dimineaţă. A doua zi, în drum, vecinii toţi vorbeau de meteorit. La mine în curte sigur nu a căzut, că îmi dărâma casa”, se amuză Vasilica Chiriţă, convinsă fiind că astfel de fenomene nu pot fi decât semne de la Dumnezeu.

O altă bătrână a găsit explicaţia în Biblie. „Dumnezeu ne dă de toate, întotdeauna. Atunci când ucenicii l-au întrebat pe Mântuitorul când va fi, Doamne, sfârşitul lumii, răspunsul a fost: «Nici Fiul Domnului nu ştie, ci veţi cunoaşte după semnele vremii». Eu îs bătrână şi cred că facem prea multe păcate”, contemplează Mărioara Chiriţă (89 de ani), care a văzut şi ea semnul pe cer.

Edilii nu au găsit meteoritul, dar caută explicaţii

Prea ocupaţi să-şi scoată casele de sub nămeţi, atât sătenii, cât şi primarii comunelor în care s-a arătat „semnul divin”, spun că numai nişte specialişti le-ar mai putea aduce liniştea de după noaptea din ianuarie, ei negăsind niciunde urme de meteorit.

image

„Toată lumea zice că este meteorit, dar nu putem şti sigur ce a fost acea lumină puternică şi tunetul care ne-a trezit din somn. Zgomotul acela şi lumina puternică nu ne ies din minte şi am vrea să aflăm de la specialişti ce a fost, ca să stăm liniştiţi”, ne-a precizat primarul comunei Bordeşti, Gheorghe Tătaru.

Explicaţia specialistului

„De obicei, fenomene luminoase se produc în timpul furtunilor însoţite de fenomene orajoase, adică tunete şi fulgere. Fulgerul poate fi şi globular, dar în cazuri rare. Unele dintre fenomene luminoase pot indica şi o activitate tectonică intensă. În ceea ce priveşte prezenţa vreunui meteorit, nu pot să fac presupuneri, dar pe baza calendarului astronomic o ploaie de meteori a avut loc în perioada 2-5 ianuarie 2014. Singurele fenomene astronomice anunţate şi pe site-ul Observatorului Astronomic Amiral "Vasile Urseanu" sunt cele legate de planeta Venus,  care s-a aflat cel mai aproape de Soare, respectiv la Periheliu precum şi "ocultaţia Lună-Saturn" de pe 25 ianuarie, de la ora 16. Pe 23 ianuarie se mai indică Spica la 1,3 grade de Lună, la ora 11.22, Spica fiind cea mai luminoasă stea binară din constelaţia Fecioară", ne-a precizat Alexandra Tătaru, profesor de geografie din Focşani.

Mai puteţi citi:

FOTO Povestea inventatorului român care vrea să călătorim cu Farfuria Zburătoare

Focşăneanul Umberto Sorani, inventatorul aparatului de curăţat cartofi şi a echipamentelor pentru submarine
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite