FOTO VIDEO Omagiu lui Eminescu la Focşani. Cum a fost sărbătorit poetul naţional la 170 de ani de la naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi în acest an, autorităţile locale şi oamenii de cultură din Focşani l-au omagiat pe marele poet Mihai Eminescu, de la naşterea căruia s-au împlinit 170 de ani.

Un prim eveniment a avut loc la bustul poetului, din Piaţa Teatrului, şi a reunit reprezentanţi ai Primăriei Focşani, oameni de cultură şi câţiva elevi.

Despre poetul neamului a vorbit Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal Focşani.

“Tot ce a scris Eminescu, în diverse domenii, nu doar în literatură, sunt lucruri extrem de importante. Am citit de curând un lucru extraordinar, şi anume că Brazilia a mulţumit României, de la tribuna ONU, pentru lucrarea lui Mihai Eminescu <<Teoria statului organic>>, lucrare care a stat la baza celei mai importante creşteri economice a Braziliei în ultima perioadă. Iată doar că Mihai Eminescu nu a fost doar poet, nu a fost doar un creator de limbă română, a fost un gânditor în multe domenii de activitate şi rămâne un reper important pentru orice român”, a spus Sorin Francu.

“Ne aflăm astăzi aici pentru a sărbători 170 de ani de la naşterea celui care a fost pentru noi Luceafărul culturii noastre şi pe care Dumnezeu ni l-a trimis pentru a ne defini ceea ce înseamnă cultura, ceea ce înseamnă dragostea de ţară şi dragostea în general şi ni suntem datori să serbăm cum se cuvine această zi, mai ales că este declarată zi naţională a culturii româneşti”, a vorbit primarul Cristi Misăilă. Cu această ocazie, edilul a ţinut să precizeze că în acest an piaţeta unde se află bustul poetului va intra într-un proces de modernizare.
De la bustul lui Eminescu, audienţa s-a mutat în foaierul Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”, acolo unde au avut loc trei lansări de carte şi au fost acordate premiile Asociaţiei Culturale „Mioriţa”.

Evident, Eminescu nu a fost omagiat şi aici. “Eminescu este o personalitate complexă, cu activităţi diverse, cu preocupări de savant. În manuscrisele lui Eminescu s-au găsit articole ştiinţifice scrise de el sau adnotate de el. El spunea acum 150 de ani că energia nu poate fi distrusă, ci doar transformată”, a menţionat Culiţă Uşurelu, preşedintele Ligii scriitorilor din Vrancea.

În acest cadru, s-au lansat cărţile "Acustica timpului", autoare Constanta Cornilă; "Vina de a scrie ...", autoare Corina Penduş şi "Parfum de suflet", autor Pompiliu Creţu.

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată şi la Muzeul Vrancei, cu o manifestare culturală dedicată identităţii spirituale româneşti, realizată în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea şi Biblioteca Judeţeană. Teodora Fîntînaru a prezentat asistenţei două volume eminesciene aflate în colecţia de carte veche: „Poesii” de Mihai Eminescu, ediţia a III-a 1888 apărută la editura Socecu & Company, Bucuresci (ediţie rară, bibliofilă) şi „M. Eminescu”, de Gala Galaction, editura Institutul Flacăra, Bucureşti, 1914, numărul 2 în colecţia Români Celebri.

Momentul a fost animat de elevii Şcolii Populare de Artă de la Clasa Pian şi de expoziţia de medalii, plachete şi insigne dedicate lui Mihai Eminescu aflată în custodia domnului Mihai Costin, preşedintele Grupului Colecţionarilor de medalii şi insigne „Mihai Eminescu”din cadrul Societăţii Numismatice Române.

Miercuri seara, de la ora 18.00, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” organizează un spectacol dedicat Zilei Culturii Naţionale şi împlinirii a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Participă Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei”, Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, Liceul de Artă ”Gheorghe Tattarescu”, artişti şi elevi vrânceni.
 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite