FOTO VIDEO Cum i-a convins regizorul Gheorghe Vitanidis pe actorii focşăneni să facă figuraţie în filmul „Colierul de turcoaze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii vrânceni care au ajutat la ralizarea filmului "Colierul de Turcoaze" FOTO: Arhiva Ioan Constantinescu
Actorii vrânceni care au ajutat la ralizarea filmului "Colierul de Turcoaze" FOTO: Arhiva Ioan Constantinescu

Fragmente din filmul care face parte din seria „Mărgelatu” s-au turnat în toamna anului 1985 şi la Focşani, în clădirea Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”.

Meleagurile atât de frumoase ale Vrancei nu au stârnit un interes deosebit din partea marilor regizori de film ai ţării de a veni să turneze filme artistice în judeţ, aşa cum s-a întâmplat cu alte zone din România.

Totuşi, în memoria locuitorilor oraşului Focşani, dar mai ales a actorilor care formau înainte de 1989 nucleul Teatrului Municipal, este şi astăzi viu evenimentul din toamna anului 1985, când la Focşani s-au turnat fragmente din filmul românesc „Colierul de turcoaze”, în regia lui Gheorghe Vitanidis.

Atunci, la Focşani s-au aflat unii dintre cei mai mari actori ai filmului românesc, Florin Piersic, Marga Barbu, Soby Cseh, Alexandru Repan, George Motoi, Ovidiu Iuliu Moldovan şi mulţi alţi mari actori.

1

Scenele din filmul care face parte din seria „Mărgelatu” s-au turnat la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” din Focşani, acestea putând fi urmărite de la minutul 54 al peliculei.

Focşănenii spun că îşi aduc aminte de zarva de atunci din faţa teatrului, actori celebri, cu călăreţi, cascadori, fiind mobilizate foarte multe energii pentru ca filmul să iasă bine. Pentru actorii focşăneni de atunci a fost şi un bun prilej de a se face remarcaţi ca figuranţi în acest film, propunerea venind din partea regizorului Vitanidis.

   Prin amabilitatea regizorului Ioan Constantinescu, vă oferim câteva fotografii din colecţia sa personală realizate chiar în timpul filmărilor, unde se reamrcă bucuria actorilor focşăneni că au fost părtaşi la un film vizionat în cinematografe de peste 4,5 milioane de oameni.

1

Au ajutat atunci la realizarea filmului actorii locali Vasile Onesciuc, Ion Darie, Gabi Petroiu, Ioan Constantinescu, Viorel Diaconu, Mia Constantinescu, Valeria Dugheană, Ion Manole, George Costin, Cezarina Hanganu şi mulţi alţii. Actorul George Costin avea doar 28 de ani pe atunci şi îşi aminteşte cu plăcere de micul rol în care a fost distribuit.

3

„Când a venit Gheorghe Vitanidis, noi, actorii, nu voiam să facem figuraţie, pentru că am zis că face altcineva. Dar el a spus că nu e vorba de figuraţie, ci de o participare deosebită, pentru că o să facem nişte personaje unde este nevoie de atitudine. Şi am acceptat, pentru că am filmat cu spatele, deci nu ne vedeam faţa, treceam doar prin faţa camerei. Pur şi simplu treceam şi salutam, acesta era rolul nostru. Până la urmă ne-au folosit şi în sala de teatru, în primele rânduri, când apărea Marga Barbu şi avea o scenă din spectacol eram şi noi acolo şi strigam „Huo, ce-i porcăria asta”. Apar şi eu într-un colţ de ecran acolo  şi mă văd strigând. Mi-a venit greu să mă recunosc. Uitându-mă la film, mă aşteptam să mă văd cu părul alb, dar aveam părul negru”, îşi aminteşte George Costin.

La rândul său, actorul Sorin Francu, actualul director al Teatrului Municipal din Focşani, îşi aduce aminte de un moment hazliu petrecut atunci.

„M-a amuzat un moment în care unul din actorii focşăneni care făcea figuraţie a intrat în sală extrem de speriat şi a anunţat conducerea teatrului de atunci că între actorii de la Bucureşti s-a pornit un scandal şi se bat de mama focului în scenă. În realitate, erau cascadorii lui Soby Cseh, care îşi pregăteau aşa de bine secvenţele pentru film încât puteai să juri că se bat de-adevăratelea”, ne-a povestit Sorin Francu.

Tot acesta spune că publicul focşănean a asistat atunci la filmările exterioare şi a trăit cu sufletul la gură când cascadorul Soby Cseh a sărit de pe clădirea teatrului.

Mai puteţi citi:

Istoria cinematografiei româneşti. Film nominalizat pentru Oscar turnat la Iaşi, la Castelul sturzeştilor de la Miclăuşeni

VIDEO Unităţile militare din Buzău, platou de filmare pentru ”Paraşutiştii”, cu Florin Piersic şi Silviu Stănculescu

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite