FOTO-VIDEO Borna de hotar din Piaţa Unirii, primul monument din Vrancea care are cod QR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul QR poate fi scanat cu ajutorul unui smartphone
Codul QR poate fi scanat cu ajutorul unui smartphone

Plăcuţa cu coduri QR  permite accesarea cu ajutorul unui smartphone a unor pagini web care conţin informaţii descriptive şi fotografii despre monumentul respectiv.

Asociaţia Potpourri Focşani şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea au inaugurat alături de blogerii din Vrancea şi Comunitatea Editorilor Google Map Maker România, prima plăcuţă cu cod QR din proiectul pilot Cultura şi Patrimoniul Naţional Vrancea în mediul online "Google Maps - QR".

Prima plăcuţă cu coduri QR a fost amplasată pe borna de hotar din Piaţa Unirii. Iniţiatorii au organiza şi o demonstraţie a utilizării aplicaţiei, cu explicarea detaliilor tehnice dar şi a beneficiilor acestei metode moderne de informare.

Practic, cu ajutorului unui smartphone care conţine aplicaţia SCAN descărcată de pe internet codurile QR sunt scanate, iar utilizatorul poate afla informaţii în limbile română, engleză şi franceză despre monumentul respectiv.

image

Foto

1

„Aplicarea acestor plăcuţe pe monumente istorice este o metodă interesantă de promovare a patrimoniului cultural. Oricine are un telefon cu internet poate să descarce aplicaţia şi să citească amănunte despre monumentul respectiv. Practic, cultura intră în societate sau mai bine spus susţine societatea. Acesta este prima plăcuţă pe un moment istorie şi le mulţumesc blogerilor şi cred că acest parteneriat între societatea civilă şi Direcţia pentru Cultură e începutul unui proiect important pentru promovarea patrimoniului cultural”, ne-a declarat profesorul Florin Micu Iliescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea.

„Codul QR reprezintă din punctul meu de vedere o punte de legătură între online şi offline. Noi, în offline, prin intermediul acestui cod QR ne putem informa online despre acesta. Acest proiect se adresează în egală măsură atât turiştilor care vin în Focşani, cât şi locuitorilor acestui oraş. Aş dori ca noi focşănenii să cunoaştem istoria acestui monument”, a spus blogerul Tudor Bezea.

La inaugurarea proiectului de astăzi a participat şi profesorul Petre Abeaboeru, autor de monografii, care a vorbit celor prezenţi despre istoria borbei de hotar.

„Aici e locul pe unde trecea gârla de hotar, Milcovul mic. De-a lungul acestei gârle de horatar erau cărărui undepatrulau oştenii. Propun ca elevii să fac ă un marcaj pe aici a trecut Milcovul şi s-ar putea curioşii să vadă pe unde a trecut Milcovul. Harta se află la Arhivele Naţionale”, a precizat profesorul Petre Abeaboeru.

Organizatorii evenimentului de astăzi au precizat că în Vrancea au fost selectate 250 de monumente care vor fi prezentate pe site-ul Direcţiei de Cultură în mai multe limbi de circulaţie internaţională dar şi pe Google Maps.

Vă mai recomandănm să citiţi:

Cultura şi Patrimoniul Naţional din Vrancea Vrancea, promovate în mediul online prin Google Maps

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite