FOTO Bombă ecologică la Adjud. Gunoaiele menajere, depozitate la marginea oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşeurile menajere din municipiul Adjud sunt transportate de societatea de salubritate într-un loc neautorizat, de la marginea oraşului, în loc să fie duse la groapa de gunoi a judeţului de la Haret.

În urmă cu doi ani, Primăria municipiului Adjud a înfiinţat o societate de salubritate, SC Utilităţi Publice Municipale SRL (UPM), având ca acţionar unic consiliu local Adjud, cu  rolul de a gestiona serviciul de colectare şi transport al deşeurilor municipale.

Conform legii şi normativelor de mediu, gunoiul menajer din oraş ar trebui transportat la singurul depozit autorizat din judeţ, cel de la Haret-Mărăşeşti, groapa de gunoi a Adjudului fiind închisă cu ceva timp în urmă. Din comoditate sau poate din dorinţa de a face profit, UPM a găsit de cuviinţă că deşeurile menajere pot fi depozitate la marginea oraşului şi nicidecum la groapa de la Haret.

La sesizarea unor localnici, afectaţi de depozitul improvizat, ne-am deplasat la faţa locului şi am descoperit că lucrurile chiar aşa stau. Pe un teren privat, despre care oamenii spun că ar aparţine administratorului public al oraşului, gunoaie menajere cât cuprinde.

Doi căutători în gunoaie, care-şi duc traiul din valorificarea cartoanelor de hârtie, ne-au spus că tocmai a fost descărcată o maşină de resturi menajere.

„Mai înainte a plecat maşina, dar mai vine una mai târziu”, ne-au spus oamenii. Câţiva localnici, care au case în apropiere, spun că de când funcţionează acest depozit de gunoi şobolanii le-au invadat gospodăriile.

„Toţi şobolanii vin încoace. Şi mirosul de la deşeurile arse, tot aici vine. Avem neplăceri din cauza asta. Nu e bine, să-l ducă de aici că ne îmbolnăvim”, ne-a spus unul dintre bărbaţii care locuiesc în vecinătatea depozitului.

În luna martie, tarifele la colectarea gunoiului au crescut de la 4,34 de lei de persoană pe lună la 5,7 lei de persoană pe lună, fără TVA, deci cu 30%, preţ argumentat de conducerea societăţii tocmai prin faptul că transportul la groapa de la Haret, situată la 30 de kilometri de Adjud, este scump.

„Mulţi vor spune că este o creştere de 30%, dar exact este o creştere de un leu şi 30 de bani. Actualul preţ de depozitare la Haret este foarte mare, nu ştiu cum o să evoluăm anul acesta, mai ales după ce va fi dată groapa ecologică. N-am fi vrut să scumpim, dar preţul a fost susţinut artificial de atâţia ani în municipiul Adjud”, îi informa în luna februarie pe aleşii locali Costel Sorin Trif, directorul UPM. 

Conducerea Primăriei Adjud neagă faptul că gunoiul menajer este depozitat într-un loc improvizat.

„Depozitul de care vorbiţi funcţionează ca loc de colectare selectivă. Primăria Adjud are contract cu depozitul de la Haret, unde se duc resturile menajere şi doar acolo se transportă gunoiul menajer”, ne-a precizat Claudiu Cristea, viceprimarul municipiului Adjud.

În schimb, responsabilul depozitului de deşeuri menajere de la Haret spune cu totul altceva.

„M-au contactat săptămâna trecută cei de la Adjud şi urmează să facem un contract. Au zis că săptămâna asta o să vină la Haret să rezolvăm. O să vedem la sfârşit care sunt cantităţile lunare pe care le vor aduce aici”, ne-a spus Radu Plohod, directorul ILGO Mărăşeşti.

Conducerea Gărzii de Mediu nu fusese informată despre situaţia de la Adjud.

„Nu există nicio sesizare până acum şi nici nu am auzit de această situaţie de când sunt director, de doar două luni”, ne-a precizat Dragoş Matişan, directorul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Vrancea.

Mai puteţi citi:

VIDEO Marian Oprişan mai inventează o scuză pentru întârzierea construcţiei staţiei de deşeuri. Vinovat de amânare, Guvernul Boc

Contractul, finanţat din fonduri europene, a fost atribuit Asocierii SC Hidroconstrucţia SA – SC Iridex Grup Construcţii SRL – SC Argif Proiect SRL şi  are o valoare de 38.817.719,42 lei fără TVA, proiectul urmând să se deruleze pe o perioada de 12 luni.

Consiliul Judeţean pune la bătaie aproape două milioane de euro pentru construirea a trei staţii de transfer şi a şase platforme de colectare a deşeurilor

Pe data de 13 ianuarie se vor deschide ofertele pentru contractul estimat de Consiliul Judeţean Vrancea la 8,7 milioane de lei, contract care are ca obiect construcţia a 3 staţii de transfer şi 6 platforme de colectare. Astfel, staţiile de transfer vor avea capaciotăţi diferite, respectiv 40.000 de tone pe an staţia de la Focşani şi câte 10.000 de tone pe an staţiile de la Adjud şi Vidra.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite