De ce transpirăm şi care sunt cele mai eficiente tratamente pentru a elimina sudoarea în exces
0
Deşi transpiraţia poate fi considerată un fenomen supărător, din punct de vedere medical este firească şi sănătoasă.
Organismul uman are nevoie de transpiraţie, pentru că prin acest proces absolut necesar corpul elimină o parte importantă din toxine.
Potrivit specialiştilor, transpiraţia este dirijată de glandele sudoripare, care sunt de două feluri.
“În primul rând este vorba despre glande endocrine, care conţin 99% apă, nu produc miros întotdeauna şi sunt comandate de sistemul nervos. Se găsesc în podul palmei, sub sâni, pe frunte şi pe talpa piciorului. În al doilea rând, avem grandele apocrine, care sunt comandate de grandele endocrine şi de sistemul pilos. Conţin substanţe organice, deşeuri, care în contact cu aerul se oxidează şi produc miros neplăcut mai slab sau mai puternic. Se găsesc la subsiori, în regiunea pubiană, la ceafă etc. Ca remediu, se recomandă în primul rând o curăţenie exemplară”, susţine Constanţa Popovici în cartea "Dialog cu sănătatea şi frumuseţea".
Potrivit specialistului, remediile constau în băi călduţe, cu apă şi săpun, dar şi băi de plante medicinale precum tei, muşeţel, sunătoare.
Se recomandă, de asemenea, adăugarea în cada cu apă călduţă a câteva picături de ulei de lavandă, care ajută şi catifelează pielea, dar păstrează un parfum plăcut corpului.
Duşuri multe şi călduţe
“Se vor întrebuinţa deodorante speciale sau, în lipsă, se va face tamponarea cu bicarbonat dizolvat într-un păhărel cu apă. Nu toate persoanele transpiră la fel, unele mai mult, altele mai puţin, cu sau fără miros caracteristic. O transpiraţie abundentă este determinată de unele deranjamente endocrine sau de un consum prea mare de lichide şi excitante. Pentru a menţine corpul într-o stare plăcută şi nu umedă prin transpiraţie, vom face duşuri călduţe mai des şi după ce ne vom şterge bine cu prosopul, insistând la încheieturi şi degetele de la mâini şi de la picioare, care nu trebuie să păstreze umezeala fiindcă aceasta este terenul propice instalării ciupercilor, ne vom fricţiona bine cu corpul cu apă de colonie sau apă de trandafiri”, susţine specialistul.
De altfel, în comerţ se găsesc o serie de deodorante foarte bune şi eficiente împotriva transpiraţiei exesive, dar trebuie să aveţi grijă de unde le cumpăraţi.
Ce facem cu transpiraţia în exces
Medicii spun că nu există medicamente care să atenueze transpiraţia în exces, dar cosmeticele speciale, pe bază de săruri de aluminiu, au o acţiune temporară de atenuare a transpiraţiei.
O procedură care atenuează transpiraţia palmelor şi tălpilor este iontoforeza, care şi-a dovedit eficienţa. Procedura presupune scufundarea extremităţilor, timp de 20 de minute, într-un bazin cu apă ionizată, Procedura se poate face în cabinetele dermatologice, dar şi la domiciliu, dacă pacientul şi-a procurat aparatul.
„Rezultatele sunt deosebit de bune în cazul pacienţilor care nu au răspuns la antiperspirante pe bază de Clorură de aluminiu, este mai uşor de tolerat şi mai puţin costisitor comparativ cu injectările cu toxina botulinică. La fel ca toate celelalte tratamente, iontoforeza nu duce la vindecarea hiperhidrozei, ci asigură îmbunătăţirea progresivă, iniţial după 7-10 şedinţe. Rezultatele pot fi menţinute cu 1-2 şedinţe lunare, iar unii pacienţi optează pentru achiziţionarea unui aparat pentru uz la domiciliu, în cazul în care tratamentul este eficient pentru ei şi după ce sunt încrezători că îl pot folosi în siguranţă”, spune domnul doctor Laurenţiu Vladau, specialist în dermatologie şi venerologie.