Curtea fostului MOPAF, plină de gunoaie. Garda de Mediu se luptă cu morile de vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea fostului Mopaf, plină de gunoaie
Curtea fostului Mopaf, plină de gunoaie

Proprietarii terenului sunt doi investitori aflaţi acum în faliment, iar responsabilitatea strângerii gunoaielor a picat pe lichidator.

O suprafaţă întinsă de teren aflată în centrul Focşaniului a devenit groapa de gunoi a oraşului. Pe terenul respectiv a funcţionat cândva fabrica de mobilă MOPAF, iar noii proprietari, care au dorit să dezvolte o afacere imobiliară în zonă, au intrat în faliment.

Din această cauză, Garda Mediu nu poate face prea multe, deşi s-a îndreptat cu o amendă împotriva lichidatorului judiciar al firmei în insolvenţă.

"Se adună munţi de gunoaie, care pot declanşa în verile viitoare multe necazuri în oraş. Aici s-a făcut o adevărată rampa de gunoi care a ajuns până la Bdul Bucureşti, iar Garda de Mediu stă neputincioasă, când ar putea să facă sesizare penală responsabililor fie ei debitori, adunarea creditorilor sau lichidatori. Cu amenzi de 2 lei nu vor rezolva nimic. Iar Direcţia de Sănătate Publică doarme în păpuşoi şi se preface că nu ştie nimic în ciuda faptului că în  presă au apărut destule materiale şi fotografii, iar acum situaţia este şi mai cumplită. De la Primăria Focşani nu se aşteaptă prea multe, ei preferând de exemplu să stârpească pe bani mulţi şobolanii de prin oraş, dar nu şi cuiburile lor înfloritoare de pe platforma Mopaf. Dacă nu se face ceva  ne vom trezi cu o groapă de gunoi chiar în oraş şi nu mai trebuie  să se meargă la Haret, aşa încât putem spera, în glumă, că gunoiul se va mai ieftini", spune revoltată o focşăneancă.

1

Garda de Mediu a dat o amendă de 50.000 de lei lichidatorului, încă din toamnă, dar situaţia nu s-a schimbat şi gunoaiele sunt la locul lor.

În problemă ar putea interveni Primăria Focşani, care are atribuţii conferite de lege în acest sens. Este vorba despre Legea 137/1995, privind protecţia mediului, care la art. 77 spune următoarele:

"Autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii şi răspunderi:
b) supraveghează pe agenţii economici din subordine pentru prevenirea eliminării accidentale de poluanţi sau depozitarii necontrolate de deşeuri şi dezvolta sisteme de colectare a deşeurilor refolosibile;
 
d) asigură servicii cu specialişti în ecologia urbană şi protecţia mediului şi colaborează în acest scop cu autorităţile competente pentru protecţia mediului;
Art. 85
Constituie infracţiuni faptele menţionate mai jos şi se pedepsesc astfel:
2. Cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 500.000 lei la 3.000.000 lei, dacă faptele au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală:
g) nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase [art. 22 lit. a) şi art. 29 lit. c)]", se precizează în lege.

1


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite