Construcţia viitorului spital din Focşani, blocată de un afacerist abonat la contractele cu Primăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macheta noului Spital Judeţean FOTO. CJ Vrancea
Macheta noului Spital Judeţean FOTO. CJ Vrancea

În cadrul procedurii privind consultarea şi informarea publicului în elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru construirea Spitalului de Urgenţă Focşani au fost depuse două contestaţii.

Proiectul privind construcţia noului spital al judeţului Vrancea, din fonduri accesate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (NRR), este contestat de un afacerist potent, abonat în ultimii ani la contractele Primăriei Focşani.

Dorin Dănilă, administratorul SC Sodaco, care a executat toate lucrările la Piaţetele Balada, Milcov, Teatru, inclusiv pavaje în Grădina Publică şi Piaţa Unirii, a formulat o contestaţie către autorităţi în care se plânge că o parte din terenul pe care îl deţine în vecinătatea viitoarei construcţii va fi afectat.

Deşi susţine că salută o astfel de investiţie la Focşani, afaceristul ameninţă că este total în dezacord cu „modul injust, incorect şi discriminatoriu în care este gândită şi proiectată exproprierea noastră”, după cum arată Dorin Dănilă în contestaţie.

„Nu s-a realizat ori menţionat nici măcar o analiză minimă a costurilor unor eventuale despăgubiri fiindcă pe terenul SC Sodaco sunt realizate construcţii, aducţiuni de apă, canalizare, gaze, pavarea curţilor, împrejmuiri costisitoare. Nu s-a luat în calcul că în exproprierea noastră ne va fi afectată producţia şi că în cazul unui litigiu în instanţă vom putea avem pretenţii şi cere incusiv acoperirea întregului prejudiciu creat, pentru valoarea producţiei pierdute, respectiv pentru dezafectarea utilităţilor şi reconectare. Terenul în cauza face obiectul unui proiect investiţional privat de dezvoltare economică a societăţii comerciale, fiind în derulare negocieri cu potenţiali investitori şi parteneri externi”, menţionează afaceristul Dorin Dănilă (foto).

dorin danila sodaco

Acesta propune calea amiabilă pentru soluţionarea problemei, astfel încât să nu se ajungă la judecată, ceea ce va înseamna implicit blocarea celei mai mari investiţii care se vrea a fi realizată în Vrancea.

Ce spun autorităţile

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vrancea spun că nu e vorba de o suprafaţă foarte mare, ci o bucată de teren necesară lărgirii zonei destinate carosabilului.

„În unul din scenariile care s-au făcut pentru drumul de acces spre Spitalul Judeţean ar trebui să se ia din terenul lui Sodaco jumătate de metru lăţime şi câţiva zeci de metri lungime, astfel încât să ne încadăm cu două benzi de circulaţie pe sens. Pe proprietar îl deranjează că îi va fi afectat gardul împrejmuitor. Nu ştiu ce negocieri putem face, vom discuta. Este posibil să nu se aleagă acest scenariu în care să fie afectate proprietăţi private”, ne-a spus Adrian Creţu, administratorul public al judeţului Vrancea.

De altfel, în planurile legate de Planul Urbanistic Zonal al viitoare construcţii se prevede că 686 de mp de teren aflat în proprietate privată ar putea fi expropriat, printre cei afectaţi aflându-se o altă firmă, Bia Company, care la rândul ei a notificat autorităţile. Este vizată o suprafaţă de circa 60 mp, pe un teren în care sunt investiţii care fac parte dintr-un sistem unitar, precum rezervoare subterane, pompe de carburanţi, instalaţii electrice.

Noul Plan Zonal (PUZ) al viitorului spital regional din Municipiul Focşani a fost votat în luna decembrie a anului trecut cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Primăriei Focşani.

Pentru construirea noului spital s-au atras în patrimoniul judeţului nu mai puţin de 17,2 hectare de teren, care se află la marginea oraşului, din care 3,4 hectare reprezintă suprafaţa efectivă pentru construcţii şi  6,7 hectare pentru spaţii verzi. Te mai are în vedere realizarea unui parc şi spaţii pietonale.

Mai trebuie bani

Potrivit autorităţilor, finanţarea construcţiei noului spital se va face prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar din informaţiile de până acum nu sunt toţi banii disponibili.

„Investiţia se ridică undeva la 500 de milioane de euro, iar din discuţiile pe care le avem cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene în momentul acesta putem vorbi de o finanţare de cel mult 300 de milioane de euro, pe programul pe care l-au prezentat şi l-au aprobat la Bruxelles. Înseamnă un efort bugetar uriaş", a spus Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. Diferenţa de bani ar putea veni printr-un alt program cu Banca Mondială, aici fiind vorba de credite pentru domeniul sănătăţii.

Proiectul privind construirea unui spital de ultimă generaţie este conceput pentru a prelua un număr important de pacienţi de la celelalte spitale din judeţ.

Mai mult, în contextul în care nu există un spital regional care să deservească regiunea Sud- Est, adresabilitatea noului spital este estimată la nivelul întregii regiuni.

Noul spital din Focşani va avea o capacitate de spitalizare de 900 paturi, din care 775 paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori, va avea bloc universitar cu săli de curs şi amfiteatru, săli de operaţie şi spaţii special concepute pentru toate activităţile medicale şi conexe, inclusiv heliport.

Vă mai recomandăm:

Ministrul Sănătăţii, despre construcţia spitalului de la Focşani prin PNRR. "Vom stabili criterii de prioritizare"

Cum va arăta spitalul din România de 600 milioane de euro construit de la zero VIDEO

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite