Cine au fost eroii români executaţi în Primul Război Mondial pentru complot împotriva germanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul condus de vrânceanul Vasile Chilian a ajutat militarii români rămaşi în teritoriul ocupat şi prizonierii evadaţi din lagărele nemţeşti să treacă pe ascuns linia frontului, în Moldova.

Dosarul unei execuţii petrecute în timpul Primului Război Mondial, chiar în oraşul Focşani, este păstrat în depozitele Arhivelor Naţionale Vrancea.

Povestea îl are în prim plan pe eroul Vasile Chilian, un locuitor înstărit din comuna Vidra, care în anul 1916, a doua zi după Crăciun, şi-a văzut satul ocupat de armatele germane, care şi-au stabilit trupele şi tehnica pe malul Putnei.

Acesta nu s-a putut împăca cu situaţia, ştiut fiind că în zona respectivă era fixat frontul româno-rus, astfel că în februarie 1917, cu ajutorul unei întinse grupări de neamuri şi prieteni din toate satele ocupate de inamic, a înlesnit militarilor români rămaşi în teritoriul ocupat şi prizonierilor evadaţi din lagărele nemţeşti să treacă pe ascuns linia frontului, dincolo în Moldova.

image

“Începând de la Neculele din munţii Buzăului, prin satele vrâncene de pe apa Zăbalei a Nărujei şi a Putnei, Chilian şi-a întocmit repede o reţea de oameni credincioşi care îndrumau spre casa lui, în grupuri mici, de 5-6 persoane, pe cei ce voiau să treacă în Moldova. Prin ei, Vasile Chilian trimitea comandamentului român şi rapoarte privitoare la structura frontului german, mişcări de trupe, unităţile şi locul depozitelor de muniţii. Trecerile se făceau în nopţile fără lună şi mai ales când apele Putnei erau mai mari şi fugarii, mai ales cei ce ştiau să înoate, treceau uşor urmând firul apei de la un mal la celălalt.  Dar într-o noapte, de la sfârşitul lunii mai 1917, un grup ce se pornise să treacă apa e descoperit de patrulele nemţeşti datorită strigătelor involuntare ale unui fugar care neştiind să înoate a ţipat după ajutor. Patrulele germane au înconjurat repede locul şi i-a forţat să iasă din apă. Rapoartele lui Chilian se aflau la gâtul unuia care de frică a uitat să le arunce, astfel încât din cercetarea lor şi din interogatorii nemţii au descoperit întreaga organizaţie complotistă a lui Vasile Chilian”, spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

Germanii au arestat tot grupul, compus din Vasile Chilian (foto jos), Toma Cotca, Ştefan Secăiuş, Dumitru Pantazică şi Vasile Gălăţeanu, care au fost aduşi la Focşani şi judecaţi în zilele de 27-29 iulie 1917. Toţi au fost condamnaţi la moarte şi executaţi prin împuşcare în poligonul Garnizoanei Focşani.

image

“Condamnat, Vasile Chilian, în grabă şi în puţine momente, a putut să îşi formeze un testament olofrag rămas urmaşilor. Execuţia s-a săvârşit în ziua de 31 august 1917, (17 august pe stil vechi) ora 5, în poligonul Regimentului 10 Putna din Focşani. Vasile T. Chilian a refuzat să fie legat la ochi, rostind cuvintele <<mor pentru ţara mea>>, potrivit spuselor preotului asistent”, spune istoricul focşănean Cezar Cherciu.

În memoria loc a fost ridicat, la Vidra, în 1936, un monument, iar în 1940 osemintele eroilor au fost reînhumate cu toate onorurile în racla eroilor din Mausoleul din Focşani.

Istoricii spun că sacrificiul suprem al acestor martiri nu a fost inutile, întrucât la finalul războiului s-a împlinit un mare vis românesc, concretizat prin unirea provinciilor româneşti.

image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite