Ce spun profesorii din Vrancea despre creştea salariilor: Nu au fost măriri, ci mă(celă)riri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit profesorului Florinel Agafiţei, creşterile sunt aproape nesemnificative, iar în unele cazuri salariile sunt mai mici decât cele anterioare.


Noua grilă de salarizare în urma intrării în vigoare a Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, menită să aşeze în special veniturile cadrelor didactice şi celor din sănătate, nu-i bucură foarte tare pe profesori.

Ei spun că avantajaţi sunt doar cadrele didactice debutante, care câştigă ceva mai mult la salariu, dar în cazul profesorilor cu vechime creşterile sunt nesemnificative.

Prof. dr. Florinel Agafiţei, un cadru didactic din Focşani ne-a scris despre ce a însemnat în cazul său mult anunţata creştere salarială, dar şi despre lipsa de reacţie a sindicatelor din învăţământ vizavi de această temă.


"Trăiesc în România de peste 50 de ani; m-am obişnuit cu mizeria morală caracteristică locului, cu minciuna, cu sfidarea, cu umilinţa. Asta nu înseamnă că le voi fi şi acceptat vreodată.
Azi, propun atenţiei un subiect ce se încadrează perfect coordonatelor semnalate mai sus: salariile celor din învăţământ! Veşnică şi obsedantă problemă a oricăror guvernanţi postdecembrişti, nicicum rezolvată echitabil, salarizarea cadrelor didactice a fost anunţată cu pompă de actualii „tehnocraţi” în mass-media, pentru a putea fi cuprinsă, ulterior, în Monitorul Oficial.
Ca orice român interesat, am citit cele privind salariile „mă(celă)rite” ale slujbaşilor din învăţământ. M-a cuprins mirarea văzând sume uriaşe – uriaşe, se înţelege, prin comparaţie cu ce fusese anterior în sistem şi urma să fie schimbat de la 1 august, anul curent! – dar şi un anume entuziasm, pe care mi l-am reprimat imediat, amintindu-mi că este mai bine să aştept şi să văd - cu ochii mei - minunea. Şi bine am făcut, pentru că recent, la începutul lui septembrie, am primit „fluturaşul” de salariu!
Nu are rost să vă spun cum a arătat figura subsemnatului văzând că, aproape nimic din ce fusese anunţat de guvernanţi, nu avea corespondent în realitatea imediată. Şi iată de ce: ca să fim repede înţeleşi, vom merge pe cazul subsemnatului, care în luna iulie primea un „fluturaş” unde erau vizibile toate sporurile dar şi reţinerile caracteristice celor aproape 30 de ani de muncă în sistem. Pe noul „fluturaş”, nici pomeneală de vreun spor, ci numai reţinerile se profilau indecent pe bucăţica de hârtie.
Iniţial, n-am priceput nimic, dar încet, încet, mi-am revenit şi am constatat că la mijloc era o manevră financiară despre care nu vreau să spun ceva anume, fiindcă a ajuns să-mi fie teamă de epitete. Adică: cei cu cifrele de la finanţe au introdus sporurile subsemnatului în fostul salariu grilă, care s-a umflat precum porcul din poveste; sporurile de zonă, de doctorat, de vechime erau incluse în salariul amintit urcându-se, chipurile” „noul” salariu de bază, până la cota publicată în Monitorul Oficial, despre care vorbeam mai sus. Cine este din afara sistemului şi vede cifrele publicate în M.O. se cruceşte citind despre sume ce depăşesc, în numeroase cazuri, cota celor trei mii de lei, până dincolo de cinci mii de lei.
În fapt, aceasta este suma ce se impozitează şi din care se reţin şomajul, CAS-ul, CIASOC-ul, sindicatul lucru care duce, în cazul subsemnatului, la o sumă infim mai mare decât cea primită înainte de mărire. Mai precis, este vorba de aproximativ „una sută lei”, în plus. „Puţin, foarte puţin!”, ca să citez un personaj celebru din B.D, şi să zâmbesc trist, în acelaşi timp, de farsa jucată. Şi mai transparent: dacă subsemnatul, la vechimea dată şi toate gradele luate, plus doctoratul susţinut înainte de anul 2000, avea un salariu grilă de 1896 Ron în iulie a.c., după modificare ar fi trebuit să aibă unul de aproape 3 100 Ron, la care să se adauge sporurile cuvenite... reieşind un plus de aproximativ 1 500 Ron! În schimb, cum am spus: doar „una sută lei!”.  Dar lasă, că eu sunt unul din „norocoşii” bugetari, căci alţii nu au primit nimic, ba, mai mult, li s-a luat! Dacă cineva este interesat, poate merge la prima şcoală din apropiere să se convingă de adevăr, stând de vorbă cu oamenii de acolo. La final, iar mă mir – aşa, de amoru’ artei – de faptul că sindicatele tac din nou. Propunerea mea: dacă nici acum, când suntem minţiţi grosolan, nu reacţionăm prin sindicaliştii care ne conduc, ne merităm soarta! Asta, în cazul în care liderii sunt de partea celor pe care-i reprezintă, pentru că aşa îmi place să cred că stau lucrurile... Altfel, jos cu aceştia şi aleşi oameni care să amintească de „Solidaritatea!” poloneză",
susţine profesorul Florinel Agafiţei.

În urmă cu o săptămână, liderii de sindicat FSLÎ din Vrancea spun că au făcut o evaluare pe H.G. 582/2016 care vizează aplicarea “corecţiilor” în sistemul de salarizare bugetar şi au ajuns la concluzia că aceasta vine cu scăderi de salarii la secretarii şi contabilii din unităţile de învăţământ care au între 19 şi 29 de clase/grupe.

"Din evaluările noastre şi din informaţiile transmise de colegii din unitaţile de învăţământ, diminuările sunt între 200 şi 500 lei. Menţionăm că “majorările” rezultate prin aplicarea “corecţiilor”, sunt nesemnificative pentru cadrele didactice, sumele fiind cuprinse între 10 şi 60 de lei. Ne exprimăm nemulţumirea faţă de actuala stare de fapt. Politica de a lua de la unii foarte mult şi de a da la alţii foarte puţin, este descalificantă pentru un executiv care se pretinde european, susţinea Constantin Ionescu, preşedintele Biroului Operativ al SLI Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite