Ce producţie-record a obţinut la rapiţă cel mai performant fermier din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a înregistrat anul acsta un record la cultura rapiţei
România a înregistrat anul acsta un record la cultura rapiţei

Fermierul este din judeţul Vrancea şi a absolvit Academia de Ştiinţe Economice. Acesta spune că a avut şi pierderi, din cauza grindinei.

Vrânceanul Răzvan Avram are doar 33 de ani şi anul acesta poate spune că a câştigat pariul cu agricultura. În statisticile Ministerului Agriculturii figurează cu cea mai mare performanţă din ţară la cultura de rapiţă, după ce a obţinut de pe o suprafaţă compactă de 11 hectare o producţie care a depăşit 6.000 de kilograme la hectar. Asta în condiţiile în care media la cultura rapiţei, la nivel naţional, a fost de 2.884 de kg/ha.

Răzvan este absolvent al Academiei de Ştiinţe Economice şi în ultimii ani s-a dedicat muncii în agricultură. Lucrează în zona Tătăranu aproximativ 400 de hectare de teren, atât în proprietate, cât şi în arendă, pe care a cultivat plante convenţionale, precum grâu, porumb, rapiţă.

Foarte modest din fire, tânărul spune că recordul obţinut anul acesta nu este semnificativ, pentru că a fost obţinut pe o suprafaţă mică, în comparaţie cu alţi fermieri care lucrează mult pământ. Recunoaşte că a aplicat tehnologii moderne, dar a avut noroc şi de precipitaţii la timp.

Pădurea a atras ploaia

“Performanţă se obţine printr-o tehnologie foarte bună, dar am beneficiat şi de timp bun. Terenul acesta îl am lângă o pădure, a plouat mult şi la timp şi din cauza aceasta recoltele arată foarte bine. Nu am folosit deloc irigaţii. Este un teren nisipos, care arde dacă nu plouă, dar dacă sunt precipitaţii recoltele sunt foarte bune”, ne-a spus Răzvan Avram secretul recordului său.

Acesta ne-a mai precizat că nu toate i-au mers bine în agricultură anul acesta, producţia fiindu-i afectată de căderile de grindină.

„Am lucrat 100 de hectare de rapiţă anul acesta şi am pierderi de 40%, după ce ne-a lovit grindina exact înainte de recoltare. Aşa că media pe care am obţinut-o la rapiţă este de 3.500 kg/ha.  Chiar dacă am avut probleme şi în toamnă, când am întors cultura la însămânţare, în final sunt mulţumit de recolte şi cred că vor fi mulţumiţi şi oamenii de la care am pământul în arendă”, ne-a mai spus Răzvan Avram.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul acesta s-au recoltat la rapiţă 1,684 milioane tone, de pe 592.312 ha, producţia medie fiind de 2.884 kg/ha, fiind considerată cea mai mare producţie de rapiţă din istoria ţării.

Un alt fermier din Vrancea, Constantin Bazon, care lucrează aproape 3.000 de hectare de pământ, figurează pe locul trei pe ţară la producţia de grâu, după ce a reuşit să obţină de pe o suprafaţă de 51 de hectare o producţie de 10 tone/hectar.

Citiţi şi:

A câştigat pariul cu agricultura cultivând „aur mov“. Plantaţia de levănţică Provence, afacerea de succes a unei tinere din Vrancea

Ce pagube în agricultură a produs zăpada căzută abundent la mijlocul lui aprilie. Soiurile de viţă de vie afectate de fenomenul meteo extrem

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite