Ce nereguli scoate la iveală raportul Curţii de Conturi privind cheltuirea banilor publici în judeţul Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Conturi a României
Curtea de Conturi a României

Curtea de Conturi a publicat raportul finanţelor publice locale pe anul 2019. În Vrancea au fost vizate un număr de 27 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv CJ Vrancea, municipiul Focşani, oraşul Mărăşeşti şi un număr de 24 de comune.

Potrivit raportului, execuţia bugetului local pe ansamblul judeţului Vrancea s-a încheiat cu deficit în sumă de aproape 11 milioane de lei, contrar tendinţei manifestate în anii anteriori, când s-a înregistrat excedent.

Concluzia care se desprinde din analiza încasărilor realizate este că, deşi veniturile proprii din impozite şi taxe au fost încasate într-un procent de peste 90% faţă de prevederile definitive, aceste resurse sunt insuficiente, iar funcţionarea administraţiei locale este susţinută în continuare, într-un procent semnificativ, prin sumele alocate de la bugetul de stat, sub forma cotelor şi sumelor defalcate din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

Controlul a relevat o serie de nereguli şi abateri cu caracter economico-financiar, care au generat nerealizarea de venituri la bugetele publice sau prejudicii aduse acestora. Valoarea totală a abaterilor este de 66 de milioane de lei, iar prejudiciile aduse bugetelor locale este de 2,5 milioane de lei

De asemenea, au fost cuantificate şi alte 186 nereguli care au afectat corectitudinea datelor din evidenţa tehnico-operativă şi contabilă, preluate în situaţiile financiare, evaluate la suma de 60 756 mii lei.

Cum a fost penalizată Primăria Focşani

Din controlul Curţii de Conturi a reieşit că Primăria Focşani a fost nevoită să plătească amenzi pentru că nu şi-a rezolvat sarcinile în domeniul protecţiei mediului. Administraţia Fondului de Mediu a penalizat municipalitatea cu suma de 214.000 de lei, pentru faptul că nu şi-a atins ţinta de a recicla cantităţi de deşeuri municipale. 

Normele Uniunii Europene au impus pentru anul 2019 realizarea unui procent de reciclabile de 42%, ţintă care nu a fost atinsă.

Deşi în Consiliul Local a fost adoptată încă din anul 2016 o strategie locală pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a serviciilor de salubrizare în municipiul Focşani, oraşul nu a avut parte de un program coerent de reducere, refolosire şi reciclare a deşeurilor.

Funcţionarul de la Compartimentul Mediu din Primărie, care răspunde de aplicarea la nivel local a legislaţiei de mediu, nu a putut prezenta auditorilor de la Curtea de Conturi, care au verificat şi acest aspect, documente din care să rezulte că Primăria Focşani este parte a unor planuri sau programe sectoriale privind protecţia mediului.

„Din declaraţia privind obligaţiile la Fondul de Mediu, completată şi transmisă de entitate către Administraţia Fondului de Mediu, pentru anul 2019, rezultă că a fost stabilită suma de 214.005 lei ca şi obligaţie bugetară datorată pentru neîndeplinirea obiectivului anual de diminuare cu 42% a cantităţii de deşeuri municipale eliminate prin depozitare, sumă care a fost achitată cu ordin de plată în data de 23 ianuarie 2020”, se arată în raportul Camerei de Conturi Vrancea.

Vă mai recomandăm:

Nereguli de milioane de lei la bugete locale, constatate de Curtea de Conturi. Ce măsuri au fost stabilite pentru recuperarea prejudiciului

Stimulente salariale fără număr, dar încasări bugetare ioc! Concluziile deloc măgulitoare ale Curţii de Conturi pentru primarii din Vrancea

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite