Cât sunt de nocivi ochelarii cumpăraţi de pe tarabe, fără sfatul unui specialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ochelarii de pe tarabe nu rezolvă problemele de vedere FOTO Shutterstock
Ochelarii de pe tarabe nu rezolvă problemele de vedere FOTO Shutterstock

Din ce în ce mai mulţi oameni cu probleme de vedere aleg să-şi cumpere ochelari din piaţă. Medicii oftalmologi atrag atenţia că ochelarii de pe tarabe, cu preţuri mici, au lentile de proastă calitate şi afectează grav vederea.

Veniturile mici şi teama că odată ce vor trece pragul unui cabinet oftalmologic vor trebui să scoată din buzunare sume mari de bani îi determină pe din ce în ce mai mulţi oameni cu probleme de vedere să cumpere, la nimereală, ochelari din piaţă.

Pentru comercianţi, această atitudine este mană cerească, ajutându-i să prospere. Mai mult decât atât, vânzătorii dau şi sfaturi în ceea ce priveşte alegerea dioptriei, chiar dacă nu au nici cursuri, nici nu au luat vreodată contact cu un oftalmolog

Din această cauză, clienţii se aleg cu afecţiuni grave, pe care nu le depistează decât atunci când merg la un consult de specialitate.

“Nu duc lipsă de clienţi pentru că sunt ieftini. Cumpără mai ales pensionarii, dar şi persoane mai tinere. De exemplu, o pereche de ochelari care la mine costă 20 de lei, de la medic nu poate fi luată cu mai puţin 250-300 de lei. Important e ca omul să vadă cu ei. Până acum nu am avut nicio reclamaţie ", încearcă să ne convingă un comerciant că marfa sa este bună.

În realitate, trebuie ştiut că lentilele ochelarilor de pe tarabe nu sunt lentile optice, ci sunt realizate din materiale cel puţin îndoielnice.

De altfel, din cercetările firmelor specializate s-a concluzionat că folosirea ochelarilor fără un control în prealabil de specialitate se întâlneşte în rândul persoanelor cu un nivel scăzut de educaţie, la vârstnici şi la oamenii cu venituri modeste.

Ce spun medicii

Medicii oftalomologi îi sfătuiesc pe cei care au probleme de vedere să nu cumpere ochelari la întâmplare, deoarece afecţiunile se pot agrava.

„Sunt nişte ochelari de duzină, aduşi în special de la ruşi. Lentilele nu au calitate optică şi nici nu respectă distanţa pupilară. Sunt ochelari de unică folosinţă, purtaţi doar atunci când o persoană cu probleme grave de vedere îşi uită ochelarii de la medic acasă. Dacă nu vede aproape deloc, e nevoit să-şi cumpere o astfel de pereche, dar sub nicio formă să-i poarte zi de zi. Vederea este afectată, apar usturimile, stările de ameţeală şi multe alte complicaţii", declară Daniela Abeaboeru, medic oftalmolog.

Practic, orice persoană care ajunge să poate ochelari "de unică folosinţă" riscă să-şi afecteze vederea. Complicaţiile majore sunt cele de ochi iritaţi, dureri de cap, senzaţie de ceaţă.


Medicii de familie trebuie să prevină pacienţii asupra pericolului la care se expun prin apelarea la ochelari cumpăraţi de-a gata, fără o consultaţie oftalmologică anterioară şi fără o prescriere a ochelarilor de către un medic oftalmolog.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite