Aleşii liberali vor doi viceprimari la Focşani, deşi nu au majoritate. USR PLUS: „Trebuie să avem un acord solid“

0
0
Consiliul Local Focşani. FOTO: Captură şedinţa Consiliului Local
Consiliul Local Focşani. FOTO: Captură şedinţa Consiliului Local

Grupul Partidului Naţional Liberal din Consiliul Local Focşani a introdus suplimentar, pe ordinea de zi, două proiecte privind alegerea ajutoarelor primarului municipiului.

Aleşii locali PNL din Consiliul Local Focşani au forţat joi alegerea viceprimarilor municipiului Focşani, prin două proiecte separate, suplimentare, introduse înainte de începerea şedinţei ordinare a legislativului local, ultima din acest an. Adică exact ce au reproşat colegilor de la PSD în mandatul trecut, care au excelat prin proiecte depuse pe ultima sută de metri.

Primul proiect viza alegerea viceprimarului care să deţină calitatea de înlocuitor al primarului, în cazul în care edilul-şef nu-şi poate exercita atribuţiile şi altul pentru alegerea celui de-al doilea viceprimar, o interpretare personală, deşi Codul Administrativ spune altceva: „În situaţia în care se aleg doi viceprimari, sunt declaraţi aleşi candidaţii care au obţinut votul majorităţii absolute. În această situaţie, consiliul local desemnează, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului”, potrivit articolului 152, al.4. din Codul Administrativ.

Configuraţia actuală a Consiliului Local arată că PNL nu are majoritate, din cei 21 de consilieri locali zece fiind liberali, nouă de la PSD şi doi de la Alianţa USR-PLUS. 

Prin urmare, încercarea liberalilor s-a lovit de eşec, introducerea celor două proiecte pentru alegerea viceprimarilor fiind respinsă la vot.

Reprezentanţii USR-PLUS au venit cu precizări privind eşecul negocierilor cu PNL, care nu vor să cedeze pe subiectul viceprimarilor.

„Ceea ce nu s-a anunţat iniţial pe ordinea de zi şi nu au ştiut până aseară consilierele USR PLUS, Alexandra Tătaru şi Corina Atanasiu, a fost surpriza făcută de consilierii PNL în şedinţa de comisie de specialiate. respectiv introducerea pe ultima sută de metri a două proiecte de hotărâri vizând alegerea celor doi viceprimari. 

Exceptând faptul că elaborarea a două proiecte distincte pentru alegerea a doi viceprimari este neconformă cu noul Cod Administrativ (art. 152^4), nu putem trece cu vederea lipsa discuţiilor prealabile între PNL şi USR PLUS cu privire la acest demers. 

Considerăm că alegerea de către o majoritate de dreapta, PNL USR PLUS, a celor doi viceprimari ar fi trebuit să se bazeze pe un acord solid în care să fie trasate principiile şi proiectele comune, precum şi atribuţiile pe care dreapta şi le-ar fi asumat pentru cei doi aleşi. 

Acest lucru nu s-a întâmplat, PNL discutând tot de pe poziţie de forţă prin care cere imperativ sprijinul USR PLUS în construirea majorităţii fără a oferi nimic la schimb. 

PNL neagă cu vehemenţă posibilitatea ca Alianţa USR PLUS să poată propune un viceprimar, deşi Alianţa USR PLUS şi-a arătat întotdeauna deschiderea pentru un demers comun, strategic şi decent în construcţia dreptei", potrivit unui comunicat USR-PLUS.

Vă mai recomandăm:

PNL şi USR-PLUS se tatonează pentru formarea unei majorităţi în Consiliul Local Focşani

VIDEO Cristi Misăilă a depus jurământul şi poate începe al doilea mandat ca primar. Edilul şi-ar dori viceprimari de la PSD şi PNL

Mai multe - Focşani

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite