Admiterea la colegiile naţionale împarte lumea şcolii în două. Care este argumentul forte al colegiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Naţional "Unirea" Focşani
Colegiul Naţional "Unirea" Focşani

Ministerul Educaţiei a publicat proiectele unei noi legi a Educaţiei prin care elevii pot opta pentru un concurs de admitere la colegiile naţionale.

Noul proiect de lege al Educaţiei, propus de ministrul Sorin Câmpeanu şi aflat în dezbatere publică, împarte lumea şcolii în două. Una dintre temele disputate zilele acestea este iniţiativa care promovează ideea că din anul 2024 colegiile naţionale din ţară au dreptul să organizeze singure examene de admitere înainte de sesiunea de Evaluare Naţională. Este un demers pe care Alianţa Colegiilor Centenare existente la nivel naţional l-a prins de mulţi ani în statutul de organizare, care are ca principiu descentralizarea şi autonomia administrativă.

„Admiterea la licee este unul dintre obiectivele asociaţiei noastre încă de la înfiinţare, în 2008, care se încadrează în sfera descentralizării. Vizează autonomia şcolilor din asociaţie în organizarea examenului de admitere, ca un prim pas în descentralizarea aplicată colegiilor naţionale. Este un pas înainte, însă trebuie să remarc că mai trebuie îndreptate unele lucruri. Aşa cum apare în proiectul de lege, ar putea exista un blocaj în sensul că legea are prevederi în scopul descentralizării, dar şi prevederi specifice învăţământului centralizat. Adică, prin admitere elevii vor fi selectaţi, lucru care nu mai este valabil şi la nivelul profesorilor, al căror filtru de selecţie este doar acel examen de titularizare la nivel central”, ne spune profesorul George Cazacu, preşedintele Alianţei Colegiilor Centenare.

Potrivit propunerilor din noua lege a Educaţiei, unităţile de învăţământ liceal cu statut de Colegiu Naţional pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare, iar diferenţa locurilor se ocupă prin repartiţie computerizată, în urma susţinerii Evaluării Naţionale.

„Nu se asigură o ierarhizare a elevilor”

Profesorul Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional „Unirea” din Focşani şi membru al asociaţiei, ar fi de acord cu scăderea acestui prag chiar la 75%, numai să se întâmple, pentru că în opinia sa Evaluarea Naţională din prezent a devenit irelevantă. El susţine că există deja un precedent în ce priveşte admiterea la liceele militare, care au propriul examen de evaluare naţională.

Cornel Noană, director Colegiul Naţional "Unirea" FOTO: Andrei Petcu

noana unirea

„În prezent, gradul de dificultate al subiectelor este de la mediu la uşor şi nu se asigură o ierarhizare a elevilor pe măsura cunoştinţelor dobândite. Noi cerem posibilitatea existenţei unei metodologii proprii de admitere, care poate însemna şi o medie de admitere procentuală cu notele de la Limba română şi Matematică. Adică dacă elevul candidează la profilul real, nota de la matematică să aibă o pondere de 75% iar dacă merge la profil uman să conteze mai mult nota de la română. Noi propunem concurs de admitere pentru 75% din numărul de locuri. Dacă elevul a avut o zi mai proastă, mai are o şansă la Evaluarea Naţională”, spune Cornel Noană. Profesorul mai precizează că alcătuirea subiectelor poate  să fie făcută de asociaţiile profesionale de română şi matematică, ori la nivelul centrului de evaluare şi examinare al Ministerului Educaţiei.

Posibilitatea ca aceste colegii naţionale să organizeze singure examene de admitere a încins spiritele la nivel naţional, atât în rândul profesorilor, cât şi al părinţilor. Între timp, a fost iniţiată şi o petiţie, semnată până acum de peste 2.700 de persoane, care se intitulează „Fără concurs separat de admitere în colegii”,  iniţiată de Mihaela Ichim. Ea susţine că prin acordarea dreptului colegiilor de a organiza admitere „se încurajează meditaţiile cu profesorii din colegii, dispare corectitudinea cu privire la admitere şi transparenţa ei”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ministrul Educaţiei prezintă noile legi ale educaţiei. Colegiile naţionale vor avea dreptul de organiza propria admitere la liceu | VIDEO

Noua lege a educaţiei prevede burse generoase pentru elevi. Cine stabileşte criteriile

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite