Un loc unic în judeţul Dolj. Satul Dioşti a fost distrus în urma unui incendiu, însă reconstruit la comanda Regelui Carol al II-lea FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Dioşti din judeţul Dolj a fost distrus în urma unui incendiu în anul 1930, însă a fost reconstruit la comanda Regelului Carol al-II-lea. Localnicii susţin că toate casele au fost construite în stil traditional românesc.

Localitatea Dioşti este situată la 40 de kilometri de Craiova şi a fost reconstruită la comanda regelului Carol al-II-lea. Toate casele ridicate pe vremea monarhului au ziduri groase de 60 de centimetri din cărmidă, iar toate detaliile arhitecturale SUNT din lemn de strejar rezistent. Satul a fost distrus în urma unui incendiu în anul 1930. „Prin aprilie 1930 a izbucnit un incendiu de la nişte copii lăsaţi acasă, Părinţii erau la câmp, atunci se muncea cu caii, cu animale, cu plugul, iar ei au dat foc la nişte coceni. Fiind şi un vânt mai puternic a luat foc tot satul“, a povestit Paul Oprea, viceprimarul comunei Dioşti.

image

Satul Dioşti este situat la 40 de kilometri de Craiova

Satul arată exact ca unul desprins din poveşti, iar oamenii se mândresc că locuiesc într-o localitate ridicată de Regele Carol al-II-lea.  Au fost chemaţi cei mai buni arhitecţi din Bucureşti la faţa locului, iar sute de oamenii au lucrat timp de un an la ridicarea caselor distruse în urma incendiului. Imobilele au fost construite în stil traditional românesc. „Nu se mai găsesc în ziua de astăzi meşteri care să lucreze aşa bine. Casele sunt rezistente şi arată într-un mod aparte. Cărămida rezistă fără nicio problemă, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Cei mai buni arhitecţi din Bucureşti au lucrat la reconstrucţia satului“, a povestit un localnic.

image

O parte din casele din satul Dioşti au fost mutate la Muzeul Satului din Bucureşti, însă construcţiile care au rămas şi sunt monumente istorice sunt locuite. 

Noul sat construit pe vremea Regelui Carol al-II-lea a fost ridicat  de fapt pe o singură stradă pe care se aflau 26 de case. Toate instituţiile comunei, biserica, şcoala, primărie, erau la capătul străzii. Exista curent electric, canalizare, dar şi alimentare cu apă. Toate aceste ultiltăţi erau un lux la vremea respectivă. 

image

Casele sunt construite de arhitecţi renumiţi din Bucureşti

„Proiectul a fost gandit de marele academician Dimitrie Gusti. Au fost făcute 26 de gospodării, fiecare într-un fel asemănător, 4,5 şi 6 camere, cu foişor, pridvor de lemn sculptat“, a  povestit Dragoş Andreescu, coordonatorul proiectului „Monumentalist“.

image

În comuna doljeană Dioşti în momentul de faţă sunt 3000 de locuitori, însă doar 100 locuiesc pe strada unde au fost construite imobilele la comanda Regelui Carol al-II-lea.

               

       

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite