Tipologia umană cel mai des afectată de bâlbâială. Cum vă poate ajuta logopedul să scăpaţi de această tulburare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bâlbâiala este o tulburare de vorbire, iar întreruperile discursive pot fi uneori însoţite de clipiri ale ochilor. În unele cazuri, dispare în timp, însă de multe ori este nevoie de intervenţia unui logoped.

Bâlbâiala, denumită ştiinţific balbismul, afectează persoanele de orice vârstă, însă apare mult mai des la copiii mici, între 2 şi 6 ani. 

„Bâlbâiala poate apărea în urma unui şoc emotiv sau poate fi consecinţa unei dezvoltări senzitivo-motori defectuoase. Această tulburare poate deveni şi cronică afectând faţa şi muşchii respiratori. Apare cel mai des la copiii mici, între 2 şi 6 ani, iar în momentul în care observaţi că bâlbâiala nu dispare într-un an atunci este obligatoriu să mergeţi la un specialist. În momentul în care cei mici repetă un cuvânt de mai mult de două ori şi este tensionat atunci când vorbeşte contractându-şi muşchii faciali, atunci putem spune că este vorba de o bâlbăială moderată. Când observaţi că această tulburare este severă puteţi merge şi la un psiholog“, a spus Cristiana Avram, logoped.  

Cum pot scăpa copiii de bâlbâiala, denumită ştiinţific balbismul:

-În momentul în care observaţi că cel mic este bâlbâit este indicat ca părinţii să vorbească mai rar.

-Copilul trebuie să se simtă întotdeauna relaxat. Acest lucru trebuie menţinut şi în momentul în care alegeţi să mergeţi la un specialist. 

-Nu este indicat să corectaţi un copil bâlbâit sau să îl corectaţi. Este indicat să arătaţi faţă de ceea ce spune.

-Părinţii în momentul în care descoperă că cel mic este bâlbâit trebuie să îi arăte că îl acceptă exact aşa cum este. 

-Bâlbâiala nu trebuie să fie considerat un subiect tabu în familie. În momentul în care părinţii vor recunoaşte că cel mic are o problemă vor reuşi să treacă împreună mai repde peste această problemă.

Specialiştii au mai precizat că în ultimii ani au apărut numeroase tehnici de reeducare adaptate la vârsta fiecărui copil în parte. „Terapiile cele mai populare se bazează pe reînvăţarea vorbirii sau dezobişnuirea de a vorbi într-un mod incorect. Trebuie să ştiţi că persoanele cu bâlbâism pot avea probleme emoţionale, iar majoritatea refuză să cunoască persoane noi şi să îşi facă prieteni“, a mai povestit Cristina Avram, logoped.     

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite