Revendică un teren, dar nu ştie unde se află

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un craiovean susţine că i se cuvin 10 hectare de pământ, date în arendă unei firme. Societatea din Dolj susţine că, APIA Dolj l-a împropietărit pe oltean fără a avea drept, în urma măsurătorilor pe care le-a făcut la faţa locului.

Răsvan Drăgănescu a solicitat, peste noapte, dreptul de proprietate asupra unui teren de 10 hectare, care a fost muncit de o altă persoană, timp de 14 ani.Bărbatul a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) acte prin care cere subvenţie de la stat şi a declarat că a cultivat grâu, deşi nici măcar nu ştie unde are terenul.

image


Reprezentanţii firmei care timp de 14 ani s-a ocupat de cultivarea terenului situat în comuna doljeană Bârca, blocul fizic 162, revendicat acum de Răsvan Drăgănescu, susţin că au pământul în arendă şi că ei sunt proprietarii de drept. „A venit împreună cu cei de la APIA, să facă măsurători. Noi nu am avut nimic împotrivă. Însă, nu a intrat nimeni cu GPS-ul prin porumb, să vadă dacă cele 10 hectare revendicate se află pe parcela noastră sau nu. Domnul Drăgănescu ne-a spus clar că nu ştie unde este terenul situat. Aşa că nu este normal ce se întâmplă. Noi am muncit pământul, am investit bani, iar acum, după atâta timp, vine cineva şi spune că este al lui. Ba, mai mult, a declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură că a cultivat 10 hecatre de grâu, dar, după cum vedeţi, noi am pus porumb. Cei de la APIA Dolj ne-au spus nouă când au venit la faţa locului că terenul este al nostru, după care ne-au trimis o adresă prin care ne-au spus că cele hectare de teren aparţin domnului Drăgănescu. Păi cum se poate aşa ceva ? Noi vom acţiona în instanţa şi acolo se va vedea cine are dreptate. “,a  spus Alexandru Motorga, directorul societăţii Amicoagria.

Oamenii susţin că terenul este în arendă de 14 ani

image

Declaraţii contradictorii

Directorul APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, a declarat că bărbatul care revendică cele 10 hectare de teren, după 14 ani, ştia unde se află terenul lui. „I-a dus pe angajaţii mei exact la locul unde este situat terenul. Din verificările efectuate reiese că Răsvan Drăgănescu este proprietar“, a spus Drăgancea. În schimb, Drăgănescu a mărturisit  că terenul îi aparţine unei bunici şi că până acum două săptămâni, când s-au făcut măsurătorile, el nu ştia unde este situat pământul. „De unde să ştiu unde este aşezat? Eu stau în Craiova. Nu vreau decât să primesc ce este al meu. Şi aşa vreau să îl dau în arendă. Da, am declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură că am cultivat grâu“, a spus craioveanul.  

Sergiu Drăgancea, directorul APIA Dolj susţine că măsurătorile au fost făcute în teren

image

A făcut sesizare la Ministerul Agriculturii

Curios este că, din evidenţele APIA Dolj reiese cum, şi anul trecut, craioveanul care revendică un teren muncit timp de 14 ani de o altă firmă a beneficiat de bani de la stat. „ A depus şi în 2008 acte, să primească bani, tot pentru acelaşi teren. A fost trecut în documente ca necultivat“, a mai spus Sergiu Drăgancea.

Terenul de la Bârca este cultivat cu proumb de firma Amicoagria

image

Reprezentanţii firmei Amicoagria sunt convinşi că terenul revendicat de Răsvan Drăgănescu nu se află în blocul fizic 162. „Dacă era aşa, noi nu eram nebuni, să muncim ani la rând ceva ce nu ne aparţine. Vrem să se facă dreptate. Noi avem contracte cu toţi cei care ne-au dat terenurile în arendă. Domnul Drăgănescu are titlu de proprietate pentru 10 hectare, însă nu cele care sunt cultivate de noi.  El a supradeclarat terenul. Acum, noi ce trebuie să facem? Să stăm cu mâinile în sân? Am sesizat Ministerul Agriculturii, dar răspunsul celor de acolo nu ne-a lămurit“, a spus Mugurel Popescu, tehnician în cadrul societăţii Amicoagria.

image
image

Au muncit degeaba pentru o recoltă bogată


Pentru fiecare hectar de teren cultivat, statul plăteşte 116 euro. În judeţul Dolj, peste 60.000 de fermieri au cerut ajutor financiar pentru pământurile cultivate. „Cert este că măsurătorile realizate cu GPS-ul la faţa locului nu au fost făcute ca la carte. Domnul Drăgănescu trebuia să meargă la Primăria Segacea, să îl pună în posesie. Nu a făcut acest lucru, iar noi acum suntem în pierdere. Tot anul am muncit să avem o recoltă bună, iar a final ne lovim de birocraţie, că aşa este la noi în România“, a mai spus Alexandru Motorga, directorul firmei Amicoagria.

image


Oamenii care au participat la măsurătorile făcute de APIA Dolj,  susţin cele spuse de firma din Dolj şi au declarat, că cele 10 hectare de teren sunt luate în arendă de Amicoagria. „Din câte ştiu eu nu există nimeni aici în zonă care să aibă terenuri. Cert este că APIA Dolj nu a făcut altcea decât să îi dea domnului Drăgănescu un teren care nu i se cuvine“, a spus Jane Roşoiu.  
   

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite