„Războiul” anului în România: radar NATO contra depozit Lidl. Ce au negociat părțile DOCUMENT

0
Publicat:

Documentul intrat în posesia „Adevărul” arată că MApN a acceptat relocarea radarului deși, inițial, acuzase în instanță autoritățile doljene că au permis o construcție ilegală într-o zonă strategică. Judecătorii au respins, deocamdată, înțelegerea.

Centrul logistic LIDL ridicat în apropierea radarului de supraveghere aeriană FOTO / Ana Popescu
Centrul logistic LIDL ridicat în apropierea radarului de supraveghere aeriană FOTO / Ana Popescu

Povestea radarului din localitatea doljeană Cârcea începe în anul 2020 când compania Lidl a anunţat că este interesată să cumpere cel puțin 230.000 de metri pătrați lângă Craiova pentru a deschide un centru logistic ce urma să deservească lanţul de magazine din întreaga zonă a Olteniei.

Informația a ajuns și la urechile lui Valerică Pupăză, primarul PSD din comuna Cârcea. El și familia sa dețineau deja un număr impresionant de parcele în comună așa că s-a trecut rapid la negocieri. 

Și primar, și vânzător

Primarul Pupăză și reprezentanții concernului germen Lidl au bătut palma pentru un teren intravilan situat în comuna Cârcea pentru care s-ar fi plătit 8 milioane de euro. Cei mai mulți bani au intrat în buzunarul familiei Pupăză care înainte de semnarea contractului cu Lidl a reușit să achiziționeze de la localnici tot ce se putea pentru a aduna suprafața de teren solicitată de firma privată.

Mai mult, primarul Pupăză  s-a angajat să se ocupe de toate documentele necesare pentru a se putea obține cât mai repede autorizația de construire a depozitului Lidl. Lucrurile s-au mișcat foarte repede având în vedere că vânzătorul Pupăză era și administrator al comunei care elibera o bună parte din documente.  

Astfel,  în august 2020 a fost eliberat Certificatul de urbanism, iar în iunie 2021 Consiliul Judeţean Dolj a parafat şi autorizaţia de construire. 

Conform legii, construcția de lângă radar trebuia avizată de MApN

După ce au ieşit documentele, Lidl a şi demarat lucrările de construcţie. A fost momentul în care Ministerul Apărării Naţionale s-a autosesizat: în vecinătatea radarului se ridica o clădire înaltă care afecta siguranţa spaţiului aerian.

După ce a transmis Consiliului Judeţean Dolj o notă de informare prin care avertiza că „pe raza localităţii Cârcea îşi desfăşoară activitatea Unitatea Militară nr. 01803 care are în dotare radare de supraveghere şi control a spaţiului aerian pentru a căror funcţionare corespunzătoare este necesară asigurarea zonelor de servitute aeronautică", MApN s-a adresat instanţei şi a cerut suspendarea lucrărilor.

„Pentru început, am cerut suspendarea lucrărilor, dar vom cere şi anularea autorizaţiei de construire", declara colonelul Ovidiu Dobre, juristul MApN, la primul termen de judecată.

Trocul făcut de MApN denumit "Contract de tranzacție Judiciară"

Așa arată documentul negociat între MApN și Lidl SURSA Ana Popescu
Așa arată documentul negociat între MApN și Lidl SURSA Ana Popescu

S-a formulat de către MApN o a doua solicitare, cea de anulare a autorizației de construire. Doar că, în timpul procesului, reprezentanții armatei române s-au răzgândit și s-au gândit să se rezolve litigiul cu Lidl și Consiliul Județean Dolj „pe cale amiabilă".

Astfel, pe data de 12 septembrie 2022, la sediul UM 01812 Moara Vlăsiei, reclamantul MApN avea să se încheie un contract de tranzacție judiciară cu pârâții: Consiliul Județean Dolj, Lidl și BOG'ART S.R.L, firma constructoare.

Conform documentului neclasificat depus în instanță, părțile s-au înțeles astfel:

„Pârâtul LIDL ROMANIA SCS îşi asumă faţă de Reclamant obligaţia de a realiza lucrările și a presta serviciile necesare pentru relocarea radarułui aflat în dotarea U.M. 01803L Cârcea din poziția actuală cu operator economic specializat şi agreat de către furnizorul echipamentelor sau de către agenţia NATO specializată (NATO Support and Procurement Agency/NSPA) care va avea în răspundere toate activităţile ce presupun montare & demontarea tuturor echipamentelor radar și instalarea în poziţia viitoare, pe cheltuiala sa. Cheltuielile integrale aferente realizării acestor lucrări şi prestării acestor servicii cad în sarcina Lidl Romania SCS, iar Ministerul Apărării Naţionale îș exprimă în mod expres acordul pentru realizarea acestor activităţi de către Lidl Romania SCS cu respectarea condiţiilor menţionate".

image

Magistrații doljeni au respins trocul făcut de MApN

Tribunalul Dolj a respins înțelegerea dintre MApN și Lidl pe motiv că sunt încălcate unele prevederi ale legilor siguranței naționale. La scurt timp, reprezentanții armatei au solicitat strămutarea dosarului. Curtea de Apel Craiova, însă, nu le-a dat câștig de cauză nici de această dată și a respins solicitarea MApN, considerând-o neîntemeiată.

Noul termen de judecată va fi pe data de 17 octombrie, prilej cu care părțile vor încerca din nou să convingă instanța, de data aceasta cu o nouă variantă a protocolului.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite