Pronunţarea în dosarul „Reginei Serelor“, amânat până pe data de 17 februarie. Maria Schutz, trimisă în judecată pentru înşelăciune
0Maria Schutz a fost condamnată anul trecut în luna mai de Tribunalul Bihor la 12 ani de închisoare cu executare. Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe „Regina Serelor“ pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.
„Regina Serelor“ din Craiova este acuzată de procurorii DNA că a fraudat societăţile Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste 5.000.000 de euro, prin societăţile pe care le controla. Maria Schutz a fost condamnată la 12 ani de închisoare pe data de 28 mai 2013 de Tribunalul Bihor.
Recurs împotriva sentinţei
Maria Schutz a făcut recurs împotriva sentinţei date de Tribunalul Bihor. Magistraţii Curţii de Apel Oradea au amânat ieri pronunţarea în dosar pentru data de 17 februarie. „Regina Serelor“ este acuzată de înşelăciune.
„Regina Serelor“ a intrat în anul 2002 puternic în afaceri în domeniul agriculturii. Maria Schutz a brevetat imediat după ce a pus mâna pe active ale statului pe o metodă proprie de a scoate profit. Aşa s-a întâmplat în cazul Orser Oradea şi Sere Codlea, procurorii DNA descoperind că afacerista a folosit aceeaşi metodă în ambele societăţi.
În octombrie 2002, ADS a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni la Orser SA Oradea cu societatea Worldser Ţuglui, care a concesionat şi 104 hectare de teren. Societatea controlată de Maria Schutz a câştigat licitaţia, oferind cel mai mic preţ, şi totodată şi-a asumat obligaţia să realizeze un program de investiţii din surse proprii în valoare de două milioane de dolari în doi ani. Worldser Ţuglui se înscrisese la licitaţie la mai puţin de o lună de la înfiinţare. Ulterior, şeful ADS, Corneliu Popa, a prelungit la cinci ani perioada investiţiilor, printr-un act adiţional încheiat fără aprobarea CA. Pe perioada derulării contractului, Maria Schutz a prezentat date nereale, care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor Orser Oradea au fost înstrăinate către Gini Transcom SRL Craiova, în baza unor datorii fictive.
După acelaşi metodă s-a desfăşurat şi licitaţia de privatizare a Sere Codlea SA Braşov, în septembrie 2000. Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui (controlată de Maria Schutz) a câştigat licitaţia datorită angajamentului de a face investiţii de peste un milion de dolari. Asociaţia agricolă respectivă fusese înfiinţată înainte cu două săptămâni de înscrierea la licitaţie, nu desfăşura nici o activitate agricolă, iar oferta de preţ pe acţiuni fusese inferioară celei a contraofertantului. Pentru toate aceste lucruri, dar şi altele, Maria Schutz a fost trimisă în judecată în decembrie 2007, procurorii acuzând-o pe afacerista craioveană de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă în formă continuată, cu un prejudiciu total de peste cinci milioane de euro.
Procurorii DNA au stabilit că societăţile au fost fraudate cu ajutorul lui Ion Dascău, partenerul de afaceri al lui Maria Schutz, dar şi prin intermediul Agenţiei Domeniilor Statului.
Schutz nu a dispus de finanţarea necesară privatizării şi nici nu a respectat clauzele referitoare la investiţiile asumate şi, în plus, afacerista a raportat unele date şi investiţii fictive, aducând firmele în stare de insolvenţă.
Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu au primit pedepse de câte 10 ani de închisoare, iar Ion Dascălu a fost condamnat la doi ani de închisoare.