Pepenele de Dăbuleni va fi un produs cu indicaţie geografică protejată. „Consumatorii sunt înşelaţi”
0Este zarvă mare în Dăbuleni după ce oficiali din Ministerul Agriculturii au venit în localitatea doljeană şi au afirmat că în doi ani calitatea produsului oltenesc va fi recunoscută oficial
Cel care a făcut anunţul că autorităţile vor demara procedura ca pepenele de Dăbuleni să fie un produs cu indicaţie geografică protejată a fost George Căţean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Căţean a participat marţi la Ziua Pepenelui de Dăbuleni, organizată de staţiunea de Cercetare din localitate. „Sperăm ca într-un an şi jumătate, cel mult doi ani, să obţinem acest act de identitate pentru pepenele de Dăbuleni", a spus Cătean.
Acesta a explicat ce înseamnă, de fapt, ca un produs să primească indicaţie geografică protejată. „În primul rând, pepenele de Dăbuleni va fi recunoscut pentru calitate, iar producătorul va fi protejat. În plus, vor fi oportunităţi în ceea ce priveşte poziţionarea pe piaţă, accesul la raft şi nu în ultimul rând, vor exista oportunităţi de finanţare. Din păcate, avem o invazie de pepeni vânduţi ca şi pepeni de Dăbuleni, dar de fapt vorbim despre o înşelăciune la adresa consumatorului. Primul pepene recoltat la Dăbuleni a fost în urmă cu trei săptămâni, iar noi de mai bine de două luni vedem pe marginea drumurilor naţionale oameni care spun că vând pepene de Dăbuleni. Consumatorii sunt înşelaţi şi doar prin protejarea acestui produs, putem opri acest fenomen", a declarat George Căţean.
Vestea a ajuns şi la producătorii din Dăbuleni. „La noi s-a făcut acea cooperativă, dar s-au retras mulţi producători pentru că oamenii nu au încredere unii în alţii. Ar fi bine să fie recunoscut pepenele de Dăbuleni pentru calitatea lui, doar aşa marfa noastră poate intra în supermarketuri şi poate ajunge şi pe rafturile magazinelor din străinătate", a declarat Nicu Bileru, unul dintre fermierii din Dăbuleni.