Mita la Frontiera Calafat: 5 euro de șofer sau un pachet de țigări. Șeful de tură avea partea lui UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanță de reținere au primit 22 dintre cei 23 polițiști de frontieră din Calafat (Dolj) aduși marți, 21 noiembrie 2023, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Șapte au fost transportați în arestul poliției din Târgu Jiu (Gorj), întrucât nu mai era loc în celulele de la Craiova.

Aglomerație la arestul din Craiova FOTO A.P.
Aglomerație la arestul din Craiova FOTO A.P.

UPDATE „În total sunt 23 de inculpați, dintre care 22 au primit ordonanțe de reținere”, a comunicat Cristian Ciolacu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Procurorii doljeni monitorizau ceea ce se întâmpla în Vama Calafat de câteva luni de zile. Exista informația că doi șefi de tură încasau cotă parte din încasările pe care le făceau agenții în decursul unei zile. Încasări care reprezentau, spuneau agenții, „mici atenții“ oferite de șoferii care treceau prin punctul de frontieră.

„Conform legii, aceste <mici atenții> înseamnă, de fapt, mită. Înseamnă că polițistul de frontieră a favorizat șoferul care poate a intrat în țară cu droguri sau cu arme. Aceste <mici atenții> trebuie să dispară", au declarat surse din cadrul anchetei.

De regulă, agenții primeau de la șoferi câte 5 euro sau un pachet-două de țigări. La sfârșitul zilei, fiecare agent îi înmâna șefului de tură partea lui: în jur de 20-30 de euro.

Procurorii doljeni au stabilit că actele de corupție au avut loc în ultimii doi ani.

„În data de 21.11.2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj împreună cu organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Direcției Generale Anticorupție (S.J.A. Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Sibiu, Dâmbovița, Hunedoara, Caraș-Severin și Argeș), cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi “Frații Buzești” Craiova, au efectuat în această dimineață percheziții domiciliare în 26 locații de pe raza județului Dolj, într-o cauză având ca obiect infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, respectiv luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu și altele din Codul Penal, presupus a fi săvârșite de către mai mulți agenți din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, în perioada 2022- 2023", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

În cursul zilei de miercuri, 22 noiembrie 2023, toți cei 26 de agenți vor fi prezentați în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă pentru următoarele 30 de zile.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite