FOTO Ţăranii din Dolj au lăsat culturile de grâu pentru cele de tutun. Fermier: „Este mult de muncă, dar merită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din comuna doljeană Daneţi s-au reprofilat, de câţiva ani, pe cultivarea tutunului, asta după ce au constatat că porumbul şi grâul nu le mai aduc profitul de altădată. Fermierii susţin că noile culturi sunt mult mai profitabile, chiar şi pe timp de criză.

Fermierii din comuna doljeană Daneţi au găsit o metodă mult mai sigură de a scoate bani din agricultură. Mulţi dintre ei au renunţat, de câţiva ani, la culturile de grâu şi de porumb, care le provoca prea multe pagube, şi s-au reprofilat pe culturile de tutun. Oamenii spun că sunt motivaţi nu doar de faptul că nu mai rămân cu marfa în pod, dar şi de subvenţia consistentă de 1.200 de euro pe hectar, pe care o primesc de la stat. Fermierul Ion Căpăţână a declarat că, deşi este criză, veniturile lui nu s-au micşorat, aşa că nu vrea să renunţe la planta care îi rotunjeşte veniturile în fiecare an.



„Câştigul din cultivarea tutunul este unul sigur: 1.200 de euro pe hectar este subvenţia de la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – n.r.), iar banii sunt suficienţi. Dacă stau bine să mă gândesc, pentru un hectar de grâu sau de porumb nu cred că puteam să primesc de la stat mai mult de 229 de euro. Dacă nu este secetă, putem să scoatem şi cinci tone de tutun la hectar. Producţia o vindem mai departe, cu contract, la o firmă din Zimincea. Este adevărat că primim aproximativ 2 lei pe kilogram, dar aceasta este situaţia. Au fost ani în care am încasat şi 2 euro pe kilogram. Este multă muncă, dar merită. Trebuie să recunoaştem că reuşim să fim pe plus. Avem nevoie de răbdare şi de multă muncă“, a povestit doljeanul. În judeţul Dolj sunt peste 500 de hectare cultivate cu tutun.

image
„La cultura de tutun se primeşte o subvenţie cu plata de producţie. Dacă producătorul întruneşte anumite condiţii, primeşte 1.200 de euro pe hectar subvenţie. S-a făcut aceast lucru pentru a ajuta o anumită cultură să fie mai mare ca pondere în suprafaţa totală a României, iar, astfel, se poate de dezvolta un anumit segment. Cei care cultivă grâu sau porumb pot ajunge să primească o subvenţie de la stat de 229 de euro pe hectar“, a spus Cătălin Roşculete, director APIA Dolj.

Fermierii, instruiţi de americani

Ţăranii din Daneţi au învăţat să cultive tutun la standard europene. O firmă din America i-a învăţat cum să aibă producţie bună. „Noi am început să cultivăm răsadul de tutun în alveole pe apă. Este o tehnică nouă, dar care dă randament, iar producţia de tutun este bună. Este adevărat că subvenţia este una mare, dar preţul de vânzare este unul destul de mic. Suntem nevoiţi să vindem marfa pe 1,7 lei. Ar trebui ca statul să ne ajute mai mult, iar astfel nimeni nu o să aibă de suferit. Cultura de tutun este destul de pretenţioasă şi este mult de muncă. Dacă este un an secetos, nu se face absolut nimic. În perioada comunistă, în Daneţi şi Mîrşani se cultiva foarte mult tutun, însă după Revoluţie a dispărut în totalitate. Din anul 2004, am reluat cultivarea acestei plante, iar atunci soiul cel mai căutat era Virginia. Anul acesta o să cultivăm tutun pe cinci hectare şi sperăm să avem o producţie mai bună decât anul trecut. A fost secetă şi nu prea s-a făcut nimic. Noi am reuşit să ne cumpărăm două uscătoare şi, cu siguranţă, nu vom mai avea probleme“, a precizat Veronica Spiridon, consilier în cadrul Camerei Agricole Daneţi.

image

Micii fermieri din zonă care au rămas la clasicele culturi de grâu şi de porumb susţin că statul ar trebuie să le acorde şi lor o subvenţie mai mare. „Cred că nu vor altceva decât să ne îngroape pe noi, ţăranii. Noi primim subvenţie de la APIA nici mai mult nici mai puţin de 700 de lei pe hectar şi cheltuim 1.100 de lei. În loc să facă ceva şi pentru noi, ei nu fac altceva decât să îngroape. Au ajuns să încurajeze consumul tutunului. Până la urmă, dacă este un an secetos şi nu se face nici grâu, nici porumb, toată lumea o să aibă de suferit. Nu am înţeles nici până în momentul de faţă pe ce criterii dau ei bani de la stat. Noi suntem prea mici şi nu avem un cuvânt de spus. Nu avem cui să ne plângem şi nici nu ne ajută nimeni“, a  povestit Marian Stanciu, fermier.
 

„Nu mai merită să cultivi grâu sau porumb”

Cultivatorii de tutun au precizat că, pe timp de criză, au fost nevoiţi să se orienteze pentru a putea face bani, astfel că soluţia culturilor de tutun a fost una bună. „Noi din agricultură trăim, aşa că a trebuit să facem ceva pentru a scoate profit. Deocamdată nu am luat subvenţia de la APIA, dar este binevenită. Suma este de 1.200 de euro, iar banii ne ajung să putem să facem producţie. Cultura de tutun este destul de pretenţioasă şi are nevoie de apă. Este de muncă, dar la finalul recoltei o să fim mulţumiţi. Acum am pregătit terenul, iar în luna mai o să punem răsadurile. La noi în comuna Daneţi, sunt mulţi fermieri care s-au apucat să cultive tutun. Nu avem tehnologii modern, dar ne descurcăm fiecare cum putem“, a spus Maria Băcioiu.



Unii fermieri de aici au mai precizat că pot obţine bani frumoşi de la Uniunea Europeană pentru a-şi putea dezvolta şi mai mult afacerea cu tutun. „Mă gândesc serios să depun un proiect pe fonduri europene şi să obţin 70.000 de euro pentru a dezvolta afacerea cu tutun începută în urmă cu doi ani. În ziua de astăzi, nu mai merită să cultivi grâu sau porumb. Primeşti bani puţini şi rişti să nu scoţi producţie, dacă este secetă. Trebuie să gândim o strategie care să ne ajute în următorii 20 de ani. O să vedeţi că această afacere va lua amploare, iar cât de curând vom fi pe primul loc în România în ceea ce priveşte cultivarea de tutun. Oamenii nu şi-au dat seama ca pot scoate bani frumoşi din cultivarea acestei plante. Este adevărat că în Ungaria subvenţia depăşeşte 3.000 de euro pe hectar, dar acolo statul se implică mult mai mult ca la noi“, a mai declarat un fermier din Daneţi.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite