De unde vine expresia „N-am găsit altă rimă“. Ce legătură are cu cenzura comunistă şi cu o scenetă a faimosului actor Toma Caragiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toma Caragiu, în sceneta „N-am găsit altă rimă“
Toma Caragiu, în sceneta „N-am găsit altă rimă“

„N-am găsit altă rimă” este o expresie des folosită în limba română şi a fost considerată una îndrăzneaţă în perioadă comunistă. Toma Caragiu şi Mircea Diaconu sunt actorii principali care au jucat în sceneta „N-am găsit altă rimă“ (numită şi „Fabula“).

„N-am găsit altă rimă” este o scenetă satirică în care Toma Caragiu joacă rolul unui director de întrepindere, iar Mircea Diaconu îl joacă pe un angajat care scria şi fabule la ziar. De altfel, sceneta este cunoscută şi sub numele de „Fabula“.

„Din punctul meu de vedere, a fost cea mai îndrăzneaţă scenetă din perioada comunistă. A fost realizată înainte să ne autocenzurăm. Era un pretext să sugereze abuzurile. Şeful era considerat în scheciul respective elefantul, iar vrăbiuţa era secretara. Toma Caragiu a fost un actor genial, iar majoritatea scenetelor în care a jucat au avut un înţeles aparte. Prin scurta scenetă «N-am găsit altă rimă» a ridiculizat sistemul comunist. Până în anul 1975, nu strângea foarte mult cenzura. «Satira e o armă, nu? Şi dumneata tragi!»  îi spunea Toma Caragiu lui Mircea Diaconu. «De unde îţi alegi dumneata subiectele, de unde te inspiri, din viaţă, nu?». «Da, viaţa e sursa». Acest scheci a fost realizat înainte de 1977“, a precizat Toma Rădulescu, istoric.

Rădulescu a mai povestit că textele scenetelor în perioada comunistă erau scrise din timpul verii, iar în luna septembrie începeau întregistrările. „Scenele care nu aveau impactul dorit erau rescrise şi refăcute în platoul de filmare. Întotdeauna exista o persoană care stabilea ce se putea difuza la televizor.

Scheciul „N-am găsit altă rimă“ putea fi interpretat în mai multe feluri, iar actorul Toma Caragiu ar fi putut să aibă de suferit. „Era un pretext să sugereze abuzurile. Majoritatea poveştilor erau auzite la coadă la pâine, în întreprindere sau la coafor. În scenetele care erau difuzate de Revelion erau strecurate aluzii la familia soţilor Ceauşescu, dar şi la viaţa românilor”, a mai spus Toma Rădulescu.

Ceauşescu a impus autocenzura

Imediat după ce a apărut sceneta „N-am găsit altă rimă”, Nicolae Ceauşescu a impus autocenzura. „Dacă îmi aduc bine aminte, în anul 1975 s-a impus autocenzura. Nu mai aveai practic voie să spui absolut nimic. Ştiu că multe spectacole puse în scenă de Eugen Ionescu la Craiova au fost anulate în perioada comunistă. Toată lumea ştia că textele nu erau pe placul soţilor Ceauşescu. Pe Ion Iilescu l-am văzut la Bucureşti la un astfel de eveniment care scotea în evidenţă sistemul comunist. Din păcat,e la cutremurul din 1977 marele actor Toma Caragiu a murit. Pentru mine a fost exemplu de om. Cu toţii am văzut măcar odată o scenetă în care a jucat. «N-am găsit altă rimă» a fost scheciul care s-a bucurat de succes şi sunt convins că şi în momentul de faţă mai sunt oameni care mai se mai privesc cu drag la această scenetă. Regretatul actor a făcut roluri memorabile, iar de fiecare dată a reuşit să intre în pielea personajelor. A fost admirat de public”, a mai declarat Toma Rădulescu.

Toma Caragiu a jucat în 65 de piese de teatru din 1947 până în anul 1976. Regretatul actor cunoscut pentru rolurile din monoguri, dialoguri, scenete, spectacole de divertisment şi filme de comedie a jucat şi în drame.  

VIDEO-Vezi aici toată sceneta dintre Toma Caragiu şi Mircea Diaconu

Scheciul „N-am găsit altă rimă” a fost scris de cunoscutul umorist roman Dan Mihăiescu. Acesta a creat scenete pentru mari actori ai României, precum Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Tamara Buciuceanu-Botez, Amza Pellea sau Nicu Constantin.

Mai citeşte şi

VIDEO COMEMORARE 37 de ani de la tragedia care a zguduit România şi a lăsat-o fără Toma Caragiu

Azi, maeştrii comediei Toma Caragiu şi Jean Constantin şi-ar fi sărbătorit ziua de naştere


    
               
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite