Craiova: VIDEO / Oltenii şi-au sfinţit caii în gerul Bobotezei
0Zeci de armăsari şi iepe de soi au făcut paradă pe străzile oraşului Băileşti, spre încântarea oamenilor ieşiţi să-i admire. Cele mai arătoase animale, înscrise în concursul de frumuseţe, s-au pricopsit cu diplome şi premii în bani, dar şi cu admiraţia sutelor de privitori.
Din bătrâni s-a pomenit ca olteanul gospodar să îşi primenească bine caii şi să iasă cu ei în lume în zi de Bobotează. Sunt ani de când băileştenii lui Amza ţin în viaţă ritualul şi pentru nimic în lume nu l-ar da uitării. „Întâi noi oamenii bem apă sfinţită la Bobotează, şi alte opt zile după aceasta, pe nemâncate,. Aşa ne mai uşurăm de necazuri şi le venim de hac bolilor. Iar de când ne ştim botează popa şi caii, ca să tragă tare tot anul“, povesteşte Sandu Vârban.

Măgari, la parada cailor
Şi când e vorba de bidivii, nimic nu pare să stea în calea mândriei băileştenilor. „Să am o sută de maşini şi fără cai nu mă las“, confirmă Ilie Rădulescu, proprietarul iepei Sauca, faptul că nu e poveste ataşamentul băileştenilor faţă de caii lor. Şi nu au unul, ci câte doi – trei, chiar şase.
„E foarte bine că oamenii nu renunţă la tradiţiile lor, mai ales la oraş, unde greu mai există asemenea ritualuri. E felul lor de a-şi manifesta dragostea faţă de animale, dar şi credinţa că astefel le mulţumesc pentru ajutorul de peste an“, spune Dumitru Nicolae, referent la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Nu s-au lăsat mai prejos nici băileştenii care cresc măgari. Ciobanul Constantin Ghelcea le-a pus fundă în frunte Mădălinei şi Măriei, le-a înhămat la trăsură şi a reuşit să ia faţa chiar şi celor mai deocheaţi cai. Mândru de catârul lui, pe care îl strigă Mărin, se dovedi la parada de la Băileşti şi Nicolae Bercea, zis Ciulea. Ei au luat premii de popularitate. Locul I pe podium i-a revenit lui Ionuţ Cârciumaru pentru un semigreu românesc, provenit din Herghelia de la Beclean. Pe lângă diplomă, olteanul a primit pentru calul său oacheş şi 300 de lei. În total, câştigătorii au luat 700 de lei.

Dunărea a fost sfinţită la Calafat
În timp ce băileştenii s-au bucurat din plin, în gerul Bobotezei, de parada cailor, oltenii din Calafat s-au mutat astăzi cu zecile în port pentru a fi şi anul acesta martorii sfi nţirii fl uviului. Preoţii au aruncat o cruce în Dunăre, iar calafetenii mai curajoşi au sărit să o ia. Bătrânii spun că acela care prinde primul crucea este zdravăn şi în putere tot anul.