Cinci firme vor să se ocupe de reabilitarea celui mai mare parc din Estul Europei. Va fi modernizat după 100 de ani de la inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare parc natural din estul Europei va intra într-un proces de modernizare după 100 de ani de inagurarea sa. Vor fi refăcute aleile, cascadele, iluminatul public, dar va fi montat şi un sistem video cu dispecerat, iar astfel toată activitatea din parcul „Nicolae Romanescu” va fi monitorizată.

Primăria Craiova a făcut un proiect european şi a obţinut suma de 11 milioane de euro, banii necesari pentru reabilitarea parcului „Nicolae Romanescu”. Cinci firme vor să se ocupe de modernizarea celui mai mare parc din Estul Europei. Recon SA, Mitliv Exim SRL şi Delta ACM, dar şi King Industrial Enterprises SRL, s-au înscris pentru a câştiga contractual.

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova se întinde pe o suprafaţă de 90 de hectare şi a fost inagurat în anul 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a prim-ministrului Dimitrie Sturza.

Investiţia a fost scoasă la licitaţie în luna aprilie, iar lucrările vor trebui finalizate până la sfârşitul anului. Banii vin pe axa de finanţare 2007 - 2014, astfel că  termenul de finalizare este dictat strict de Bruxelles. În caz contrar, Primăria Craiova riscă să piardă banii de la Uniunea Europeană.

Carte de vizită:

Castelul Fermecat aminteşte exact de basmele copilăriei. A fost de fapt un acoperiş pentru bazinele de apă care ajutau la irigarea lacului. Arhitectul francez care a proiectat parcul Nicolae Romanescu şi-a dorit să fie un punct de atracţie, iar acest lucru a fost îndeplinit cu succes.

Grădina Zoologică a fost inaugurată în anul 1906 şi este una dintre cele mai vechi grădini zoologice din ţară.
Podul suspendat din parcul Nicolae Romanescu leagă două delauri din parc şi este construit deasupra lacului, fiind suspendat de cabluri.

Hipodromul din Craiova este cel mai mare din ţară şi a fost construit în anul 1903 după modelul francez. Era în urmă cu un secol mândria oraşului. Doamne şi domni îmbrăcaţi la patru ace făceau din tribune galerie cailor preferaţi. Aici a avut loc şi primul campionat balcanic de călărie din România. Acum totul a fost lăsat în paragină şi nimeni nu a mai investit de ani buni nici măcar un leu. Tribunele sunt dărăpănate, iar caii sunt scoşi din grajduri doar să se plimbe.
 
Palatul Bibescu este situat departe de aleile la care vizitatorii au acces. În anul 1856 în zilele de 26-27 iunie, a aici a stat domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Imobilul a fost renovat, iar acum este folosit casă de protocol de către Primăria Craiova.    

 
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite