200.000 de craioveni stau în frig de două zile. În unele şcoli părinţii au adus calorifere electrice pentru a-i încălzi pe copii
0Este a doua oară în ultimele trei săptămâni când la Craiova se întrerupe furnizarea agentului termic pentru încălzire. Conducerea Primăriei spune că vina exclusivă o poartă Complexul Energetic Oltenia. "A apărut o avarie masivă la un cazan, celălalt cazan este în reparaţie anunală. Este inadmisibil să intri aşa în iarnă", a spus primarul Mihail Genoiu. Craiovenii speră ca în cursul zilei de joi, 22 noiembrie, după ora 17,00, să aibă căldură.
Toţi cei aproximativ 200.000 de craioveni care depind de sistemul de termoficare public stau în frig. La Craiova, oamenii au încercat să-şi facă aşa cum au putut căldură în case. Unii au spus că au lăsat aragazele pornite ore-n şir, alţii au apelat la aerele condiţionate sau la caloriferele electrice. La fel s-a procedat şi în şcoli. Cei mai mulţi dintre directori au încercat să facă tot felul de improvizaţii pentru a nu-i ţine pe copii în frig. "La noi în clasă am făcut repede chetă şi am cumpărat un calorifer, în alte săli de curs şi-au adus oamenii de acasă aparatele pentru a-i proteja pe copii", au spus părinţii pe reţelele de socializare.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat şi el că situaţia este inadmisibilă întrucât Complexul Energetic Oltenia (CEO) – Sucursala Electrocentrale Craiova II (CET II) trebuia să-şi rezolve problemele până acum.
„Este a doua oară de la venirea frigului când avem acest disconfort şi vrem să lămurim lucrurile, pentru că ceea ce este în atribuţiile primăriei putem rezolva, ceea ce nu este, nu putem să rezolvăm. Ambele defecţiuni sunt cauzate de unele probleme la centrala termică II, cazanul energetic numărul 2 care are o avarie masivă a fost decuplat şi din acel moment Craiova a rămas fără agent termic. Ceea ce vreau să scot în evidenţă este că la CET II lucrurile nu stau foarte bine, în sensul că acolo există două grupuri de producere a energiei termice, dintre care grupul numărul 1 se află într-un proces de reparaţie capitală, proces care a început în lunile de vară şi trebuia să se finalizeze până în prezent. Acolo este problema, pentru că s-a intrat în perioada de iarnă cu un singur grup, ceea ce nu este normal. Problema a fost una de coordonare a reparaţiilor pe care le aveau de făcut. A intra în iarnă cu un singur grup se dovedeşte a fi foarte riscant. Cer scuze craiovenilor, dar culpa Primăriei este zero în această situaţie.”, declarat Mihail Genoiu.
Conform reprezentanţilor CET II, pentru asigurarea parametrilor minimi de funcţionare pentru apa caldă menajeră au fost pornite cele două cazane de aburi industriali pe pacură.
"În cursul zilei de joi, 22.11.2018, va fi pornit inclusiv grupul energetic nr.1, după reparaţia anuală, care va asigura agentul termic pentru municipiul Craiova", se arată într-un comunicat de presă. Promisiunea făcută autoritătilor locale ar fi ca situaţia să revină la normal după ora 17,00.