VIDEO Parcul de distracţie pus în mişcare de natură. Proiectul unor liceeni din Constanţa, răsplătit cu 2.000 euro şi o excursie la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Mereu vom ridica steagul României cu mândrie“, spun liceenii de la „Lucian Blaga“ din Constanţa, câştigătorii premiului PlayEnergy Romania FOTO Enel
„Mereu vom ridica steagul României cu mândrie“, spun liceenii de la „Lucian Blaga“ din Constanţa, câştigătorii premiului PlayEnergy Romania FOTO Enel

O echipă de elevi de la Liceul „Lucian Blaga“ din Constanţa a fost premiată la Roma pentru un proiect ecologic inedit, unde agrementul este alimentat de vânt, soare şi apă

Pătrunzi în parcul de distracţii şi te minunezi cât de simplu funcţionează toate. Când vântul suflă, caruselul începe să se învârtă spre veselia copiilor. Apa din apropiere este sursa de energie pentru punerea în mişcare şi a celuilalt carusel. Soarele este sus pe cer, aşa că oferă destulă materie primă pentru luminarea teraselor.

Când se lasă seara, se aprinde şi instalaţia feerică a teatrului în aer liber, cu becuri conectate la un dinam – o maşină electrică rotativă, generatoare de curent continuu.

Aşa arată parcul de distracţii „Alternative Fun“ în viziunea unui grup de liceeni din Constanţa, care au lucrat la machetă ore în şir, după cursuri.

Munca elevilor de la Liceul „Lucian Blaga“ a fost răsplătită cu prisosinţă: au câştigat concursul naţional PlayEnergy 2012, în faţa altor 300 echipe din ţară. Premiul le-a fost o excursie la Roma, unde li s-a înmânat distincţia.

Bucuria liceenilor a fost imensă: au primit un cec de 2.000 euro pentru şcoala lor.

Iar fetele au fost şi mai emoţionate: însuşi Eros Ramazzotti, aflat în turneu la Budapesta, a intrat cu ei în direct, prin conexiune video, ca să-i felicite pe câştigători pentru premiul obţinut.

În total, la ediţia PlayEnergy 2012 au participat 465.000 elevi, reprezentând aproape 10.000 şcoli din lume. Ei au înscris în concurs 2.520 proiecte.

Dans, sport şi fizică

Felicia Toma, Bianca Palade, Gabriela Udrea, Florentin Racoviţeanu şi Liviu Boldeanu sunt liceenii de la „Lucian Blaga“ care au reuşit să surclaseze concurenţa naţională. Toţi sunt colegi în clasa a X-a A, iar profesoară de fizică le este Maria Târţiu. Ea a fost cea care i-a mobilizat pentru a forma o echipă. Înscrierea a fost pe bază de voluntariat.

Copiii nu erau neapărat prieteni sau neapărat pasionaţi de fizică. Ba chiar fiecare dintre ei avea alte preocupări şi hobby-uri. Cu toate că alcătuiesc o echipă, ei au pasiuni diferite: de la ştiinţele umaniste la dans şi sport.

Dar toţi liceenii şi-au dorit să facă şi altceva în afară de orele clasice de la şcoală: un proiect, o activitate nouă, care li s-a părut o provocare. Când s-au apucat de aprofundat tema, au văzut că e de lucru, dar munca nu i-a descurajat. Au dedicat proiectului o bună parte din timpul lor liber.

Macheta a fost realizată numai din materiale reciclabile, aduse de liceeni de acasă: plastic, metal, hârtie, celuloză, polietilenă. Aşa au fost imaginate utilajele de agrement şi dispozitivele care transmit energia alternativă: solară, hidraulică, eoliană. Figurinele au fost găsite simplu: de la jucăriile fraţilor mai mici. Adolescenţii râd: „Au contribuit şi ei astfel la proiectul nostru“.

Energia Dobrogei

La partea ştiinţifică i-a ajutat profesoara Târţiu. S-au documentat şi au descoperit că într-un parc de distracţii, în perioada de vârf, consumul de energie este similar unor activităţi industriale. De exemplu, în Noua Zeelandă se consumă în medie 442 MJ per turist – au aflat copiii.

„Dobrogea este norocoasă, deoarece se bucură de mare, ceea ce-i asigură turismul. Dar este şi foarte ghinionistă, deoarece mica amploare a mareelor, de circa 12 centimetri, împiedică transformarea acestei energii în energie electrică. Aşa că ne-am gândit să utilizăm alte resurse ale zonei, cum ar fi: energia solară, energia eoliană şi energia apelor pentru a alimenta parcul de distracţii numai din energie alternativă pentru a evita hazardele antropogene“, spune cea mai vorbăreaţă din echipă, Felicia Toma. Este de înţeles că este mai comunicativă, din moment ce i-ar plăcea o carieră în Drept.

„Bineînţeles putem combina sursele de energie pentru a alimenta diverse aparate – energia eoliană pentru pornirea şi funcţionarea unui carusel, un bec conectat la un dinam ce va lumina teatrul în aer liber, energia solară pentru a aprinde o terasă, energia apelor pentru a porni şi funcţiona un alt carusel etc“, explică profesoara Mariana Târţiu, îndrumătoarea elevilor.

Răspunsul risipei de energie: poluarea

Energia electrică pune lumea în mişcare, iar populaţia globului consumă energie gândindu-se prea puţin - spre deloc – la consecinţe. Aşa apare risipa. Principalul reziduu al energiei folosite în exces şi irosite este poluarea.

„Emisiile de carbon ne distrug încet, dar sigur planeta. Prin acest proiect am încercat să arătăm că nu trebuie să rămânem indiferenţi la soarta planetei, ci că trebuie să ne mobilizăm şi să încercăm să folosim cât mai des surse de energie alternativă. Pentru că este posibil“, arată Florentin Racoviţeanu, pasionatul de hip-hop.

Elevii au rezumat tema proiectului într-o ghicitoare serioasă: „Cine-i spaima florilor, moartea vieţuitoarelor, otrava mărilor, sufocarea pământului şi peste puţin timp... moartea omului?“. Răspuns: poluarea.

Au câştigat pentru viitor

În finala naţională, liceenii de la „Lucian Blaga“ s-au întrecut tot cu nişte constănţeni de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ şi cu timişorenii de la „C.D. Loga“. Parcul lor de distracţii intitulat „Alternative Fun“ a cucerit juriul: atât ca idee, cât şi ca realizare, de la relevanţă până la creativitate şi originalitate. Astfel că liceenii de la „Blaga“, de clasa a X-a, şi-au întrecut concurenţa, ambele echipe contracandidate fiind de clasa a XI-a.

„A fost o bucurie fără margini. Suntem mândri că proiectul nostru a convins un juriu de specialişti. Suntem mândri că am adus un premiu, de la un concurs internaţional, liceului nostru“, spun componenţii echipei câştigătoare.

Banii cu care s-au întors de la festivitate, cei 2.000 euro, au fost înmânaţi şcolii lor cu mândrie. Un laborator de la Liceul „Lucian Blaga“ din Constanţa va fi modernizat graţie proiectului lor. Şi cine ştie, acolo vor lucra alţi liceeni, care vor forma altă echipă, care va aduce şcolii un alt premiu. 

Înscrieri pentru ediţia 2013

Competiţia PlayEnergy 2013 îşi cheamă concurenţii pentru noua etapă. „Sunteţi gata să reinventaţi energia electrică? Proiectul trebuie realizat până pe 30 iunie 2013 şi reprezintă provocarea ideală pentru a imagina noi întrebuinţări ale energiei electrice. Surprindeţi juriul reevaluând viaţa de zi cu zi şi toate acele click, on şi off care o pun în mişcare. Priviţi în jur şi începeţi să vă gândiţi… ce s-ar putea face cu electricitatea pentru a construi o lume mai curată, mai eficientă, mai sigură şi mai inteligentă pentru toţi?“, spun organizatorii de la Enel.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite