VIDEO Malul mării - eternul platou de filmare din Cinematografia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

40 ani de filme româneşti şi tot atâtea producţii turnate la malul mării. Dobrogea este unul dintre cele mai generoase decoruri pentru un regizor, iar Constanţa în special a devenit parte din epoca filmului de aur din ţara noastră. Cele mai apreciate pelicule au folosit această zonă pentru cadrele naturale, dar şi pentru culoarea locală.

Dacă întrebi un regizor sau un producător de film ce zonă din România ar alege pentru a-şi face un studio, Constanţa ar fi printre primele locuri. Au făcut-o deja marii regizori români, iar operele lor ne arată cum arăta zona în urma cu 5 sau 40 ani. Dobrogea vine cu câteva avantaje pentru un regizor. Marea Neagră este aproape, faleza poate fi locul romantic, plaja aglomerată din Mamaia este bună şi pentru aventură şi pentru acţiune, iar munţii Dobrogei sau pădurile din sud te transpun într-o altă lume. Tabloul este întregit de Delta Dunării, care vine şi ea cu imagini unice în Europa. Totul se află la mai puţin de două ore de mers cu o maşină. 

Filmele româneşti care au făcut istorie s-au concentrat în primul rând pe malul mării. Apa nu a fost doar în background, ci a jucat şi un rol în peliculele marilor regizori români, alături de actorii cunoscuţi. 

Anii '70 sunt cei în care Sergiu Nicolaescu descoperă litoralul. Pelicula "Zile fierbinţi" a fost caracterizată drept un film communist, dar imaginea Şantierului Naval Constanţa din urmă cu 38 ani este surprinsă foarte bine de fimul turnat într-un timp record. 

Pe lângă Sergiu Nicolaescu, în film apar Vladimir Găitan, Marga Barbu, Mircea Albulescu sau Colea Răutu. Într-un interviu luat lui Nicolaescu de către Laurenţiu Mironescu, regizorul mărturiseşte că pelicula a fost un fel de obligaţie impusă de Partidul Comunist. 

" - A fost treabă serioasă cu filmul acesta… E o poveste întreagă, în condiţiile în care n-am avut nicio intenţie să-l fac. Am fost chiar nevoit, oarecum. - Păi, de ce? - Ei, vedeţi dumneavoastră, Dumitru Popescu, responsabilul cu cenzura în perioada respectivă, îmi blocase alt proiect, Osânda, un film pe care ţineam să-l fac în mod deosebit. La un moment dat, directorul Casei de Filme 5, un domn Fernoagă, îmi spune: „Domnule, de ce nu faci un film de actualitate? Poate aşa sensibilizezi barajul ăsta la Osânda“. Şi, zis şi făcut, mă apuc de „Zile Fierbinţi“, care nu era, de fapt, „Zile Fierbinţi“… -  Da… Oricum, e un film la care eu ţin, e un film cinstit. L-am turnat în 21 de zile, un record absolut. "

Din filmele de pe litoral nu putea să lipsească Florin Piersic. Un Piersic tânăr care vorbeşte mai mult în limba engleză apare în "Aventuri la Marea Neagră" din 1972, în regia lui Savel Stiopul. Comedia îi mai are în distribuţie pe Corina Chiriac sau Mircea Mureşan. 

Personajul George Martin interpretat de Florin Piersic este un căpitan de contrainformaţii care porneşte pe urmele unor spioni care doreau să obţină formula combustibilului unei rachete experimentale.

Şapte ani mai târziu, la Mamaia se turna "Nea Mărin miliardar", tot în regia lui Sergiu Nicolaescu. Amza Pellea joacă un rol dublu, iar vedetele vremii sunt savuroase. Jean Constantin, Draga Olteanu Matei, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu şi Colea Răutu sunt cei care apar pe afiş. 

Filmările au loc la Hotelul Vega din Mamaia, dar în film sunt şi şcene din staţiune sau din Constanţa. Pelicula a fost desemnată drept "cel mai vizionat film românesc" şi nu există spectator care să nu-i fi apreciat umorul.

Faleza Cazinoului din Constanţa este unul dintre decorurile care apare în multe pelicule. Zona este fie una de promenadă pentru bogaţii de la început de secol 20, fie locul în care un personaj se îndrăgosteşte sau ăşi regăseşte iubirea pierdută. 

"Ultima noapte de Dragoste" este un film româno-german regizat tot de Sergiu Nicolaescu şi inspirat de romanul lui Camil Petrescu. Cadrele de la începutul peliculei au fost filmate pe peticul de plajă din dreapta Cazinoului. 

Acelaşi cadru apare şi în filmul "15" al aceluiaşi regizor. De această dată personajul principal este filmat când se plimbă pe o faleza îngheţată. Anul 2005, când a fost turnată această peliculă a rămas în istoria recentă drept anul în care Marea Neagră a îngheţat pe o bună parte de la mal. Imaginile de la începutul lui "15" surprind foarte bine acea iarna grea, chiar dacă acţiunea este plasată în decembrie 1989. Tânărul marinar care apare în film merge apoi prin zona veche a oraşului Constanţa şi trece prin gara CFR înainte să se urce în trenul de Timişoara.

Unul dintre cele mai apreciate filme româneşti rămâne "B.D. la munte şi la mare" care a fost scos pe piaţă în 1971 de Mircea Drăgan. Pelicula, care nu are nevoie de nicio prezentare aduce în prim-plan o suită de actori de prim rang: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin şi Iurie Darie.

Acest film este al treilea din seria B.D. (Brigada Diverse) şi prezintă două cazuri rezolvate de miliţia din România anilor 70. Partea care ne interesează şi care a fost filmată în judeţul Constanţa este cea legată de anihilarea unei grupări de traficanţi de droguri. Acţiunea are loc în staţiunea Venus, la Mangalia, Constanţa sau la Vama Veche. Plaja, faleza cazinoului şi oraşul Constanţa apar în toată gloria şi simplitatea din anii 70.  

După 1990, "A doua cădere a Constantinopolului" aduce noile vedete ale marelui ecran. Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Jean Constantin sunt însoţiţi în această peliculă de Loredana Groza, Aurelian Temişan sau Anca Ţurcaşiu. 

O altă comedie regizată de Mircea Mureşan este "Miss Litoral". Reţeta de mai sus este urmată şi aici, dar filmul surprinde atmosfera din Mamaia anilor 90. Plimbările pe mare ne oferă şi imaginea litoralului de acum 22 ani.

Regizorii se întorc periodic în Dobrogea. În ultimii ani aici nu au mai fost filmate pelicule memorabile, dar câteva dintre ele au surprins decoruri până atunci nefolosite în filme.

"Loverboy" a fost turnat la Hârşova, pe malul Dunării. Pelicula lui Cătălin Mitulescu a avut review-uri controversate. Ea redă povestea de dragoste cu accente de dramă a unui tânăr care seducea femei pentru a le plasa apoi unei reţele de prostituţie. Istoria se complică atunci când băiatul se îndrăgosteşte de una dintre victimele sale.

"Liceenii 2000" este un film la care lucrul a început în vara lui 2013, sub regia Anei Cristina Iacob. El va ieşi pe marele ecran abia în 2014 şi promite să fie un road-movie care prezintă povestea a trei tinere pornite într-o aventură la mare. 

Povestea modernă e filmată în Mamaia, în staţiunile din sudul litoralului, dar şi în Bucureşti vine cu ceva nou în istoria filmului românesc - filmări subacvatice în Portul Tomis.

EXCLUSIV „Motor“ la noul film „Liceenii“. Pe litoral au început luni filmările la producţia „Liceenii 2000“, realizată de MediaPro Pictures

Staţiunea Mamaia se anunţă a fi şi cadrul unui serial modern. Mamaia Vice era iniţial programat să fie filmat în vara 2013, dar producţia a fost amânată din cauze necunoscute. 

Între timp, litoralul a devenit scenă pentru videoclipuri muzicale. Noroc cu istoria capturată pe peliculă care ne bucură ochii de 40 ani încoace.


Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV „Motor“ la noul film „Liceenii“. Pe litoral au început luni filmările la producţia „Liceenii 2000“, realizată de MediaPro Pictures

FOTO Dunărea, „Mississippi de România“. Romanele copilăriei americane, regizate de o nemţoaică şi filmate în inima Deltei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite