VIDEO Cum a ajuns Marea Neagră cel mai bun detectiv în afacerea „Cocaină pe Litoral“. „Sunt doi curenţi principali, numiţi «Ochii lui Klimovici»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţe importante de poliţie, procuratură şi jandarmerie sunt concentrate în aceste zile pe litoral, acolo unde curenţii din Marea Neagră continuă să aducă la mal colete în care se găsesc cantităţi uriaşe de droguri de mare risc.

Autorităţile implicate au anunţat că au adunat de pe plaje, numai în zilele de vineri şi sâmbătă, 6 aprilie, pachete conţinând 131 de kilograme de droguri, cel mai probabil cocaină cu o puritate foarte ridicată.

Coletele, ambalate în plastic sau în veste de salvare, au fost găsite atât de localnici cât şi de oamenii legii în sudul litoralului. 

Începând de vineri, 5 aprilie, peste 300 de oameni ai legii cercetează la pas, cu câini-detectiv, coasta maritimă între Vadu şi Vama Veche. Drogurile provin de la un transport făcut pe Marea Neagră care s-a sfârşit prost pentru traficanţi, din motive neelucidate până acum de anchetatorii români.

Misterioasa şalupă eşuată în Deltă

Pe 22 martie, un localnic a anunţat Poliţie că a găsit o şalupă răsturnată în zona plajei din Sfântu Gheorghe. Investigatorii au descoperit că ambarcaţiunea avea un orificiu dreptunghiular în zona chilei, prin care au fost introduse în cocă pachete cu cocaină învelite în baloane de cauciuc.

Şalupa era înmatriculată în România şi se răsturnase la circa 4 metri de ţărm şi la 2 kilometri nord de gura de vărsare în mare a Braţului Sfântu Gheorghe. Pachetele aveau diferite logo-uri şi erau împrăştiate pe ţărm şi în apă. Procurorii DIICOT au anunţat ulterior că au extras din şalupă şi din împrejurimi 1.040 de kilograme de cocaină.

Şalupa cu droguri din Delta Dunării, cu peste o tonă de cocaină

Cu trei zile înainte, un localnic din judeţul Tulcea găsise în parcarea unei benzinării un colet în care se găsea un kilogram de cocaină. Pachetul fusese pierdut în timpul transferului stupefiantelor dintr-o dubiţă într-un autovehicul mai mare. Analizele au relevat că pachetele conţin cocaină cu o puritate de 90%, a cărei valoare de piaţă a fost estimată la 300 milioane de euro.

La 26 martie, oficialii DIICOT au anunţat că doi cetăţeni sârbi implicaţi în acest caz au fost arestaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. Amândoi fuseseră prinşi în maşini înmatriculate în Serbia. Unul fusese depistat în trafic, în judeţul Prahova, iar celălalt la punctul de trecere a frontierei cu Serbia de la Porţile de Fier 2.

Anchetatorii au spus atunci că drogurile au intrat în ţară pe cale maritimă, că România era ţară de tranzit şi că substanţele interzise urma să părăsească teritoriul statal pe cale rutieră. Oficialii DIICOT au susţinut că transportul de droguri era monitorizat într-o investigaţie de proporţii începută la 20 martie, când au refăcut traseul dubiţei care pierduse coletul de un kilogram. Mergând pe fir, au legat de caz şi şalupa eşuată la Sfântu Gheorghe.

Autorităţile au tăcut două săptămâni

La vremea respectivă, procurorii DIICOT au mai declarat că investigaţiile continuă pentru descoperirea întregii reţele de traficanţi. Cu toate acestea, n-au pomenit despre pericolul drogurilor rătăcite în mare şi încă nerecuperate. Abia în data de sâmbătă, 6 aprilie, autorităţile au emis un avertisment public sever: „Nu deschideţi pachetele, au conţinut periculos, ce pot pune în pericol viaţa!“.

Potrivit calculelor făcute de către experţi, în cele peste două săptămâni care au trecut de la naufragiul din Tulcea, drogurile pierdute sau abandonate în mare au parcurs, împinse de curenţi, în jur de 140 de kilometri. Pachetele provenite din Tulcea ies la suprafaţă de-a lungul coastei din judeţul Constanţa, la Vadu, Agigea, Eforie, Costineşti, 23 August, migrând spre sud, purtate cu curenţii marini intensificaţi de vânt. Până la graniţa cu Bulgaria, mai au de parcurs câţiva kilometri. 

Elicopterul Poliţiei survolând plaja litoralului la Venus Foto Sînziana Ionescu

Elicopterul Poliţiei survolând plaja litoralului la Venus Foto Sînziana Ionescu

Unele dintre colete sunt ambalate suplimentar în veste de salvare. Se crede că traficanţii le-au abandonat temporar din cauza unui accident sau că le-au asigurat cu astfel de veste împotriva unui eventual accident. Din cauza distanţei lungi parcurse de drogurile rătăcite în mare, cantitatea încă nedescoperită de autorităţi sau nedeclarată de civili ar putea fi mult mai mare.  

Explicaţia meteorologilor

Mirela Niţă, doctor în meteorologie marină, explică pentru „Adevărul“ parcursul unui corp plutitor pe Marea Neagră. „Marea Neagră are 2 curenţi principali, numiţi «Ochii lui Klimovici», pe cei doi lobi ale mării, cu deplasare în direcţia acelor de ceasornic. Pe litoralul românesc, curenţii permanenţi au o viteza medie de 15 -20 cm/s, o circulaţie Nord-Sud, la 6-10 mile marine de ţărm. Dacă acestei circulaţii i se suprapune un curent temporar generat de valurile de vânt sau hulă, atunci se modifica viteza şi direcţia cu care se deplasează obiectele de la suprafaţă. O direcţie a unui vânt moderat din sectorul NNE-SSE favorizează aducerea la mal a obiectelor plutitoare“, arată meteorologul Mirela Niţă.

Însemnele de pe coletele

Unele pachete cu droguri găsite pe litoral poartă inscripţia CR7 (simbolul fotbalistului Cristiano Ronaldo), altele au însemnul FR1. Acestea exprimă efectul rapid, senzaţia tare şi performanţa unui drog. „De obicei sunt inscripţionate astfel pastilele de ecstasy“, spune comisarul-şef de poliţie Marian Oprişan, de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa.

Ruta drogurilor de mare risc (heroină şi cocaină) care ajung în România au fost detaliate pentru „Adevărul“ de specialistul constănţean. Sunt două mari rute internaţionale: heroina vine din Afganistan, iar cocaina - din America de Sud.

„Heroina vine din Afganistan, ţara care este cel mai mare producătoare de heroină din lume, via Turcia. Prin Bulgaria, Serbia sau România, drogul este trimis mai departe în Europa: Olanda, Germania, Scandinavia. Cocaina vine din America de Sud. Este adusă de vase, disimulată în containere în care se află mărfuri exotice, de exemplu. Sosită prin Marea Neagră în România, cocaina este preluată şi distribuită spre Occident“, relatează specialistul antidrog.

„Transportul a fost descărcat în larg“

Prafurile ajung la destinaţie în stare aproape pură, de peste 90% - cum este cazul de faţă. După debarcarea mărfii, în reţeaua traficanţilor începe operaţiunea de contrafacere a drogurilor. Acestea sunt „îndoite“ pe diferite categorii de puritate, pentru toate gusturile şi mai ales buzunarele. Clientela alege puritatea dorită. Unor consumatori fideli cu bani, care ştiu gustul original, li se vinde marfă premium. Consumatorilor de ocazie sau dependenţilor care se mulţumesc să cumpere „de la reduceri“ le este dată marfă „cu urme“ de cocaină.

Marfa este amestecată cu substanţe toxice, care potenţează efectul drogului şi agravează starea consumatorului, care ajunge să intre în comă şi chiar să moară. „Este pentru prima dată când întâlnim un astfel de mod de operare. Pentru a eluda controlul de la vamă şi frontieră, transportul de pe Marea Neagră a fost descărcat undeva în larg. Ceva s-a întâmplat, de nu au mai dus la capăt traficul“, consideră comisarul-şef Oprişan.

Imagine indisponibilă


Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Marea Neagră continuă să aducă la mal colete cu droguri. Pachetele sunt ambalate în veste de salvare. Peste o sută de kilograme, recuperate de pe plajă

VIDEO Încă un colet cu droguri a fost descoperit pe plajă. Reacţia oamenilor în faţa „furtunii cu droguri“ de pe litoral: Tocmai ai trecut pe lângă 1 milion de euro

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite