VIDEO Clasă de actorie la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria. Sfaturile unui viitor regizor, absolvent al liceului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa va funcţiona o nouă specializare, Arta actorului, începând cu anul şcolar 2015-2016.

Instituţia de învăţământ vocaţional, care pregăteşte viitori muzicieni, artişti plastici, balerini sau arhitecţi, a obţinut aprobarea pentru înfiinţarea clasei a IX-a de la Arta actorului.

La această secţie, elevii vor învăţa tainele actoriei, le vor fi arătaţi paşii prin care ia naştere un spectacol - de la simpla lectură, până la scenografie şi costume. Pentru cele 28 de locuri disponibile, elevii vor susţine două probe de aptitudini, conform metodologiei în vigoare.

Prima probă este proba de aptitudini a specializării şi constă în: citirea unui text la prima vedere, prezentarea unui repertoriu, care va cuprinde minimum o poezie şi o povestire din literatura română sau universală, de maximum o pagină (A4), povestirea unei întâmplări din viaţa candidatului şi un dialog condus de comisie, pe o temă propusă de aceasta.

A doua probă este cea de aptitudini muzicale şi constă în: prezentarea unei melodii la alegerea candidatului şi reproducerea de intervale, formule ritmice sau ritmico-melodice.

„Este un vis devenit realitate pentru colegiul constănţean, conducerea şcolii dorind de foarte mult timp să includă în oferta educaţională a instituţiei această specializare, foarte mulţi elevi şi părinţi fiind interesaţi de acest domeniu“, declară reprezentanţii Colegiului de Arte din Constanţa.

Colegiul Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa Sursă foto Facebook CNA

Cei interesaţi pot cere informaţii la secretariatul Colegiului Naţional de Arte Regina Maria sau pot vizita site-ul colegiului - www.cnareginamaria.ro.

„Un mare avantaj îl constituie colaborarea cu cele două instituţii de teatru din Constanţa, cu care colegiul nostru se află în parteneriat, şi faptul că elevii pot continua perfecţionarea la Universitatea Ovidius, Facultatea de Arte. Un alt aspect foarte important este acela că, la încheierea perioadei de studiu, prin susţinerea atestatului, fiecare elev primeşte un certificat de competenţe profesionale, cu ajutorul căruia se poate angaja imediat după terminarea liceului“, spune conducerea CNA Regina Maria.

Sfaturi de la un absolvent de Arte de la Constanţa, student la Regie la Cluj-Napoca

Absolvent al Colegiului Naţional de Arte Regina Maria, Cătălin Mardale (21 ani) este student în anul al II-lea la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Tânărul din Eforie studiază Regia la departamentul Artele spectacolului. El salută înfiinţarea acestei specializări de Arta actorului la şcoala din Constanţa, fără de care a trebuit să se descurce altfel.

„Eram singurul liceu de arte din România care nu avea această specializare. Însă mie personal mi-a prins bine că am fost nevoit să studiez şi altceva. Aşa că am ajuns la muzică, am studiat un instrument - chitara şi am ieşit mult mai avantajat. Dar cu sau fără clasă specială, pe mine m-a ajutat foarte mult faptul că m-a interesat întotdeauna arta, în toate formele ei, şi cam tot ce ţine de sfera umanului, în general. Şi am citit întotdeauna. Astfel că pe lângă probele pe care le-am avut de susţinut la admiterea la Teatru, am putut avea şi un discurs coerent“, arată studentul la Regie.

Cătălin Mardale, student la Regie

Cătălin Mardale din Constanţa - student la Regie de Teatru Sursă foto Facebook

Totuşi, el atrage atenţia aspiranţilor la Teatru că greul abia începe după admiterea la facultate. „Ei trebuie să ţină cont că admiterea în sine, deşi nu este un examen cu probe uşoare, nu ridică foarte mari probleme dacă te pregăteşti din timp, complex. Trebuie să ai cunoştinţe legate atât de domeniile artistice, estetică, psihologie etc, cât şi de geometrie în spaţiu, pentru că teatrul este cea mai sincretică dintre arte şi se desfăşoară în spaţiu. Trierea se face după admiterea la Teatru şi, de cele mai multe ori, după licenţă. Citiţi cât mai mult, lărgiţi-vă sfera de studiu şi căutaţi profesioniştii de la care puteţi fura meserie“, sfătuieşte viitorul regizor.

Vă mai recomandăm

Visul unui tânăr pianist român care şi-a uimit profesorii: „Să deschid o şcoală pentru copiii talentaţi, dar săraci“

La 13 ani, Diana Georgia Ionescu a fost admisă la Academia de Balet din Zűrich

VIDEO Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ reia tradiţia studierii baletului din clasa a IV-a

VIDEO Vă visaţi copilul artist? Se fac înscrieri la Colegiul de Arte Regina Maria

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite