Vadim Ghirda, singurul fotograf român premiat cu Pulitzer, expune imagini din războiul din Ucraina în stațiunea 2 Mai

0
Publicat:

Vernisajul expoziţiei "Ucraina - Războiul aproape de noi", cu imagini realizate de Vadim Ghirda, singurul fotograf român care a fost premiat cu Pulitzer, alături de colegii săi de la Associated Press, a avut loc miercuri seară, în staţiunea 2 Mai.

image

Expoziția va putea fi vizitată până pe 27 august.

Vernisajul expoziţiei "Ucraina - Războiul aproape de noi" prezintă publicului cele mai importante imagini realizate de cunoscutul fotograf român pe frontul războiului din Ucraina, fotografii pentru care a fost premiat, alături de colegii săi de la Associated Press. Este prima expoziţie personală a lui Vadim Ghirda după obţinerea celui mai prestigios şi mai dorit premiu în presa mondială.

Vadim Ghirda este unul dintre cei mai apreciaţi fotografi la nivel internaţional. A început colaborarea cu Associated Press în 1990, pe când avea 18 ani

. A documentat în imagini prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est.A acoperit numeroase evenimente, printre care mineriadele din România, declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, numeroase proteste din Ucraina, prăbuşirea Iugoslaviei, bombardamentele din Serbia, conflictul din Bosnia sau criza din Kosovo.

Vadim Ghirda a câştigat numeroase premii prestigioase, cum ar fi Premiul Asociaţiei Naţionale a Fotojurnaliştilor din SUA, Premiul Seminarului de la Atlanta pentru Fotojurnalism sau Premiul Clarion, iar fotografiile sale au fost de mai multe ori clasate în topurile anuale ale celor mai mari publicaţii de presă.  

Fotograful român Vadim Ghirda, împreună cu colegii săi Bernat Armangue, Emilio Morenatti, Felipe Dana, Nariman El-Mofty, Rodrigo Abd, a făcut parte din echipa Associated Press care a câştigat premiul Pulitzer la categoria „breaking news photography“.

Vadim Ghirda a fost martorul multor conflicte armate din ultimii 30 de ani: revoluția din România, războaiele din Transnistria, Bosnia şi Herzegovina, conflictul din Kosovo, bombardamentele NATO împotriva Serbiei, confruntările din teritoriile palestiniene, Irak, criza umanitară de la frontiera dintre Turcia şi Siria.

„Războaiele au trăsături comune universale, încă de la începuturile timpului: moarte, distrugeri, traume sufleteşti şi trupeşti care nu se mai vindecă niciodată. Nu cred că este important peisajul în care se desfăşoară, anul, motivul“, mărtuirisea pentru Adevărul jurnalistul AP.

Vadim Ghirdă jpg

Fotojurnalistul a fost în Ucraina de la începutul anului trecut, inițial în majoritatea oraşelor din est controlate de armata ucraineană, apoi în Kiev.

El speră ca fotografiile să fie un antidot pentru ideea că violența, în orice formă sau intensitate, poate fi vreodată o soluție durabilă a unui dezacord.

„Sper ca imaginile care ne arată suferința celor prinși în război să fie un catalizator pentru solidaritatea dintre oameni. Știu că par lucruri de o extremă naivitate, dar știu și că nu e imposibil. Non-violența e o alegere personală. Este doar în puterea fiecăruia dintre noi – de aceea e atât de simplu și atât de complicat“, consideră Vadim Ghirdă.

„Nu mor oameni în fiecare zi, dar în orice secundă viaţa unui om este în pericol“

Fotojurnalistul AP a venit în Ucraina prima dată în anul 1991, în Lviv, când s-a destrămat Uniunea Sovietică, apoi în 2012 la campionatul european de fotbal. În 2014-2015, a fost martorul anexării peninsulei Crimeea. Nu a lipsit nici în 2019, la alegerile prezidenţiale, când Volodimir Zelenski a devenit preşedintele ţării. 

În estul Ucrainei este stare de război din 2014. Acolo, impactul este mai mic, în sensul în care oamenii, trăind chinuiţi de mulţi ani, au dezvoltat, neavând încotro, o anumită rezistenţă la această traumă. La ştiri vedem doar incidentele majore, dar, pe linia de contact a frontului, sunt ciocniri în fiecare zi. Nu mor oameni în fiecare zi, dar în orice secundă viaţa unui om este în pericol. Sunt focuri izolate de mortieră, atacuri ale sniperilor, lucruri despre care poate nu auzim niciodată, deoarece sunt considerate minore, dar în urma cărora un om a murit sau a rămas infirm pe viaţă“, povestit fotournalistul. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite