Un cimitir internațional, monument cultural unic, este lăsat să se degradeze. „E păcat să nu întreținem un așa obiectiv”

0
Publicat:

Cimitirul internațional Mircea Vodă, din județul Constanța, întins pe o suprafață de 7.500 de metri pătrați, cu mausoleu și biserică bizantină, este un monument cultural deosebit care ar putea deveni un important obiectiv turistic, însă autoritățile nu au făcut nimic, așa că puțini știu de el

Cimitirul internațional Mircea Vodă. FOTO Cezar Popescu
Cimitirul internațional Mircea Vodă. FOTO Cezar Popescu

Cimitirul a fost inaugurat în august 1926, după un efort care a durat trei ani. Scopul său, ca și al altor cimitire similare din țară, era acela de a-i înhuma împreună pe toți militarii care și-au găsit sfârșitul în Primul Război Mondial, indiferent de ce parte au luptat.

Conform evidențelor Oficiul Naţional Cultul Eroilor, în acest cimitir sunt înhumaţi 5.302 militari români, germani, austrieci, ruşi, bulgari, sârbi, polonezi, morți  pe teritoriul judeţelor Constanţa, Tulcea, Caliacra şi Durostor, în primul Război Mondial. Dintre aceștia doar 423 sunt identificați. Din păcate, monumentul și bisericuța bizantină nu au mai fost renovate din anul 2005, iar din lipsă de bani se fac doar lucrări de întreținere.

Arhiepiscopia Tomisului a înființat acolo o mică mânăstire, cu două viețuitoare și o maică stareță, care se ocupă de morminte, să fie curate și neinvadate de buruieni.

„Conducerea mânăstirii a depus toate diligențele pe lângă autoritatea publică locală pentru a perfecta documentația care va sta la baza reabilitării capelei, a monumentului și a cimitirului, îngrijite cu atâta dragoste, în toată această perioadă, din resursele și cu eforturile exclusive ale măicuțelor și ale credincioșilor”, spune Mircea Pricop, purtătorul de cuvat al Arhiepiscopiei Tomisului.

Cimitirul din Mircea Vodă e lăsat de izbeliște FOTO Cezar Popescu
Cimitirul din Mircea Vodă e lăsat de izbeliște FOTO Cezar Popescu

Primarul din Mircea Vodă, George Ionașcu, spune că are în vedere un proiect de reabilitare, pentru care ar fi nevoie de două milioane de euro și că așteaptă să se deschidă o linie de finanțare.

„Anual, vin aici din țările europene și urmașii celor care se află înhumați, este păcat să nu întreținem așa cum se cuvine un obiectiv de o asemenea importanță. Am fost impresionat de bulgari, care întrețin cimitirul de onoare de la Tutracan, unde se va finaliza un proiect de șase milioane de euro din fonduri europene, ei înțeleg mai bine păstrarea acestor lucruri pe care eroii le-au făcut pentru țara lor”. a declarat pentru „Adevărul” colonelul Remus Macovei, președinte al Oficiului Cultul Eroilor “Regina Maria”. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite