Temerea lui Radu Mazăre: „Am informaţii că ar fi fost tocmiţi oameni care să plece în Madagascar odată cu mine şi să mă elimine“
0Excentricul Radu Mazăre obişnuia să îşi petreacă vacanţele în locuri exotice. Mai întâi a descoperit Brazilia, apoi s-a lăsat sedus de Madagascar, locul unde şi-a dezvoltat o afacere de patru stele.
În 2014, edilul a făcut o declaraţie surprinzătoare, spunând că în Madagascar este urmărit de „mafioţi“ care vor să-l lichideze. „Chestiunea asta cu descentralizarea portului produce fibrilaţii atât de mari, încât am informaţii că ar fi fost tocmiţi nişte oameni care să plece în Madagascar odată cu mine, vizând eliminarea mea fizică. Eu nu sunt un tip care să ascult zvonuri, dar în orice caz dacă se întâmplă ceva, apropiaţii mei ştiu exact despre cine este vorba şi cum ar urma să se întâmple, dacă Doamne fereşte se va întâmpla ceva. Nu pot să spun care dintre milionarii din port ar fi tocmit nişte oameni pentru aşa ceva, pentru că nu vreau să acuz oamenii degeaba. Dar vreau să trag semnalul de alarmă că am auzit asta“, spunea Mazăre.
Mazăre a concesionat, în 2012, de la un trib din Madagascar aproape două hectare de teren pe malul oceanului, pe o perioadă de 99 de ani. Preţul plătit era unul derizoriu, de un euro pe metrul pătrat. Pe acest teren, el a ridicat resortul Mantasaly, de patru stele, format din 16 bungalow-uri amplasate lângă plajă, cu vedere la Oceanul Indian, cu două suite exclusiviste, restaurant cu specific local, mâncărurile fiind gătite din alimente organice, crescute de localnici, dar şi un bar&lounge.
Primul mare scandal legat de persoana primarului a fost în 2009, la o prezentare de modă de la Mamaia, când Radu Mazăre a apărut îmbrăcat într-o uniformă de general Wehrmacht. Mazăre spunea, după eveniment, că gestul său nu are conotaţii naziste, fiind inspirat din filmul ”Operaţiunea Valkyrie”, în care “un ofiţer german încearcă să scape ţara de un dictator nebun”.
Procurorii Parchetului Curţii de Apel Constanţa au declanşat cercetări în acest caz, iar la începutul lui 2010 au decis neînceperea urmăririi penale. Două luni mai târziu, dosarul avea să fie redeschis la solicitarea Parchetului, iar după mai multe luni de cercetări procurorii constănţeni au dat din nou neînceperea urmăririi penale. Verificările au fost reluate şi la începutul anului 2011, iar procurorii au hotărât din nou neînceperea urmării penale.
Organizaţia pentru combaterea antisemitismului este cea care i-a făcut plângerea penală la Parchetul Constanţa în 2009. Dosarul a primit rezoluţia de Neîncepere a Urmăririi Penale, Radu Mazăre fiind considerat nevinovat.
În 2014, a recidivat, apărând în public tuns şi cu mustaţă a la Hitler. Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului - MCA Romania a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind imaginea cu care s-a afişat în ultima vreme primarul Constanţei, Radu Mazăre.
Edilul a spus atunci că tunsoarea este moda anilor `20 şi că mulţi tineri pe care i-a văzut pe stradă sunt tunşi la fel. „M-a tuns un hairstylist de la Flora. O să-mi dau părul pe spate să văd atunci cu cine mai semăn“, a adăugat Mazăre.
De-a lungul celor 15 ani cât a fost în fruntea oraşului, edilul a făcut mai multe declaraţii şocante. În cadrul unei vizite la o grădiniţă, mirat de faptul că micuţii erau împărţiţi pe grupe în funcţie de gen, edilul a exclamat "Dar voi aşa staţi aici, fetiţele într-o parte şi băieţii în alta, nu vă încălecaţi? Când o să mai creşteţi o să vă încălecaţi". În alt an, a organizat deschiderea anului şcolar într-un mall.
Mihaela Rădulescu a fost şi ea criticată de Mazăre într-o emisiune TV. „Aaa… Nu mă întrebaţi despre Mihaela Rădulescu. Eu sunt bun prieten cu Elan şi am fost prieten şi cu ea. Am mers chiar la ea acasă şi îmi gătea, până să facă ce a făcut. E o haimana! A prins-o bărbatul ei cu altul în casa, femeie cu copil", spunea atunci primarul.
De pe carul alegoric, în „beciul domnesc“
Radu Mazăre a ţinut prima pagină a tabloidelor româneşti, dar şi străine, fiind descris de Daily Mail ca fiind „flamboiant“, conducând carnavalul din Mamaia de pe carul alegoric, fiind înconjurat de fete frumoase, dar a cunoscut şi condiţiile de la arest, pe care l-a numit „beciul domnesc“. La un moment dat, apariţiile în care era costumat în ofiţer Wehrmacht, Ramses, Che Guevara, Ştefan cel Mare, au fost depăşite numeric de cele în care era reţinut sau prezent la termene de judecată.
Dosarele lui Mazăre
Fostul primar este judecat în mai multe dosare de corupţie. Prima condamnare, cu suspendare, a fost dată în vara anului trecut, dosarul trenând pe rolul instanţelor de judecată din anul 2008. Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, decizia nefiind definitivă. Prejudiciul este aproximat de către experţi la 114 milioane de euro.
Radu Mazăre mai este judecat şi în alte dosare, acestea aflându-se pe rolul primei instanţei. Astfel, spre exemplu la instanţa supremă este judecat un dosar în care fostul primar al Constanţei este acuzat că a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. În acest dosar, mai sunt judecaţi Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding SRL, şi mai mulţi funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky. Acesta este şi dosarul buclucaş, cel care i-a adus controlul judiciar.
De asemenea, el este judecat tot la instanţa supremă, împreună cu fratele său, Alexandru Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, în dosarul campusului social Henri Coandă din Constanţa. Potrivit rechizitoriului procurorilor, primarul Radu Mazăre a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe sociale. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social.
Radu Mazăre este judecat la Tribunalul Constanţa într-un alt dosar pentru abuz în serviciu, fiind acuzat de procurorii DNA că a vândut terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, producând un prejudiciu de peste trei milioane de euro.
Cum a reuşit Mazăre să plece din ţară
Fostul primar al Constanţei se află sub control judiciar încă din anul 2015, în „dosarul Polaris“, în care este acuzat de luare de mită. Mai exact, pe 24 iunie 2015 magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar. Conform controlului judiciar, Radu Mazăre nu ar fi avut, teoretic, dreptul de a părăsi ţara. Totuşi fostul primar a obţinut clemenţă din partea judecătorilor care i-au admis contestaţia depusă în martie 2016 şi au decis să „înlăture din conţinutul obligaţiilor impuse inculpatului Mazăre Radu Ştefan obligaţia de a nu depăşi limita teritorială a României“. Astfel, fostul primar al Constanţei a devenit o persoană liberă să iasă din România, chiar dacă se afla sub control judiciar.
Constănţenii îi reproşează multe fostului edil care a stat timp de 15 ani în fruntea oraşului. În vreme ce se cheltuiau sume exorbitante pe carnavalurile din Mamaia, Cazinoul din Constanţa, clădire emblematică pentru România, continua să se degradeze. Aceeaşi soartă au avut-o şi casele de patrimoniu din zona istorică a oraşului, dar şi alte simboluri ale oraşului de la malul mării.