Şeful de la Informaţii, propus spre arestare alături de şeful Vămilor şi de patroni constănţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, Florin Dan Secăreanu, va fi propus spre arestare alături de şeful Vămilor şi de patroni de firmă din judeţul Constanţa. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de o serie de inculpați suspectaţi de evaziune fiscală.

George Guliu, asociat și administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, judeţul Constanța, este cercetat de DNA pentru evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Dumitru Chirvăsitu, administrator în fapt al SC Inkasso Jobs SRL. Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, Andrei-Florin Jugănaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL București și al SC Rad Trans Concept SRL București și Dumitru Emilian Preda, sunt anchetaţi pentru complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Viorel Comăniță, director la Autoritatea Națională a Vămilor (ANV), în prezent autosuspendat din această funcție, este investigat pentru complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Florin Dan Secăreanu, ofițer de poliție în cadrul M.A.I. - Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI), este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală, sprijinire a unui grup infracțional organizat și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității. Secăreanu a fost timp de doi ani, în perioada 2009-2011, şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa. El a fost avansat în funcţia de şef Birou Fraude al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar luni, 9 iulie, era în drum spre serviciu când a fost oprit de anchetatori pe Autostrada Soarelui.

Aşa a fost săltat Secăreanu de anchetatori de pe Autostrada Soarelui

Lucian-Florin Ionescu, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, Georgiana-Nicoleta Lengiu, contabil la SC Excella Real Grup SRL, Mariana Cozma, contabil autorizat, Nicolae Belba și Mihai Buliga, sunt suspectaţi de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Radu Nemeș, coordonatorul grupului infracțional organizat, este acuzat de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Codruț Alexandru Marta, fost șef de cabinet al fostului președinte ANAF, este anchetat pentru complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Ovidiu Ioan Moldovan, administrator al SC Benzoil Sibiu, Dana Nemeș, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea și Ștefan Pușcaşu, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Acuzele DNA

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada mai 2011 – iulie 2012, inculpații George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeș și Dana Nemeș au constituit și au coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină, care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro reprezentând accize și TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură.

În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți. În paralel, aceste operațiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip „fantomă“ produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleași firme „fantomă“ pun la dispoziție companiilor specializate în distribuția carburanților documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziționat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare.

Activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurată de Florin Dan Secăreanu, ofițer în cadrul DGIPI și de Viorel Comăniță, director ANV, fie prin deconspirarea unor acțiuni operative fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală și factorii de decizie ai ANAF este Codruț Alexandru Marta. Transportul motorinei către stațiile de distribuție era asigurat de către Dumitru Emilian Preda și Andrei Florin Jugănaru prin intermediul firmelor SC Crivas Logistic SRL București și SC Rad Trans Concept SRL București.

Pentru a intra în posesia sumelor de bani obținute prin evaziune fiscală, în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL erau înregistrate achiziții fictive, pentru ca în final, printr-un circuit financiar în care erau implicate firme „fantomă“, banii să ajungă la persoanele care coordonau grupul. Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La datele de 9 și 10 iulie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților Guliu George, Chirvăsitu Dumitru, Comăniță Viorel, Jugănaru Andrei-Florin, Preda Dumitru Emilian, Secăreanu Florin-Dan, Ionescu Lucian-Florin, Lengiu Georgiana-Nicoleta, Cozma Mariana, Belba Nicolae și Buliga Mihai pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

Inculpații Nemeș Radu, Marta Codruț Alexandru, Moldovan Ovidiu Ioan, Nemeș Dana, Gulea Mihai și Pușcaşu Ștefan vor fi prezentați la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile de la data prinderii lor. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

La instrumentarea cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul Serviciului Român de Informații, M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție și al angajaților Inspectoratului General al Jandarmeriei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite