Se schimbă modalitatea de admitere la Medicină şi Medicină Dentară la Universitatea „Ovidius“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţi la Medicină FOTO Adevărul
Studenţi la Medicină FOTO Adevărul

La propunerea Consiliilor facultăţilor şi cu aprobarea Consiliului de Administraţie şi a Senatului Universităţii „Ovidius”, se modifică modalitatea de admitere pentru studii universitare de licenţă la Facultăţile de Medicină şi Medicină Dentară, începând cu sesiunea iulie/septembrie 2015.

Pentru admiterea la Facultatea de Medicină:

La programul de studii Medicină, examenul include o probă scrisă, totalizând un număr de 100 de întrebări din două discipline studiate în liceu: Biologie (într-o pondere de 75%) şi Chimie organică sau Fizică, la alegere, (într-o pondere de 25%).

La  programul de studii Asistenţă Medicală Generală, examenul include o probă scrisă, totalizând un număr de 60 de întrebări din disciplina de Biologie.

La programul de studii Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, admiterea se face prin concurs de dosar. Criteriul de admitere: media de admitere este media de bacalaureat.

Pentru admiterea la Facultatea de Medicină Dentară: 

La programul de studii Medicină Dentară, examenul include o probă scrisă, totalizând un număr de 100 întrebări din două discipline studiate în liceu: Biologie (într-o pondere de 75%) şi Chimie organică sau Fizică, la alegere, (într-o pondere de 25%).

La programul de studii Tehnică Dentară, ponderea notei la proba de aptitudini este de 50%, iar restul de 50% este reprezentat de media examenului de Bacalaureat.

În prezent, se lucrează la actualizarea bazei orientative de date, cu subiecte pentru admiterea 2015, pentru Facultăţile de Medicină şi Medicină Dentară, acestea urmând a fi postate pe site-urile facultăţilor.

 TEMATICĂ şi MANUALE ORIENTATIVE

Pentru proba de BIOLOGIE

1. BIOLOGIE – manual pentru clasa a XI-a, Editura Corint, 2008, Aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4742 din 21.07.2006

Autori: Dan Cristescu, Carmen Sălăvăstru, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Radu Cârmaciu

ISBN: 978-973-135-366-1

2. BIOLOGIE – manual pentru clasa a XI-a, Editura Corint, 2008, Aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4446 din 19.06.2006

Autori: Ionel Roşu, Călin Istrate, Aurel Ardelean

Pentru proba de CHIMIE ORGANICĂ

Chimie clasa a X-a

1.     Introducere în studiul chimiei organice.

2.     Hidrocarburi: Alcani. Alchene. Alchine. Alcadiene. Arene.

3.     Compuşi organici cu grupe funcţionale simple: Alcooli. Acizi carboxilici.

4.     Compuşi organici cu acţiune biologică: Grăsimi. Proteine. Zaharide.

Chimie clasa a XI-a

1.     Clasificarea  compuşilor organici.

2.     Compuşi organici cu grupe funcţionale simple: Compuşi halogenaţi. Alcooli. Fenoli. Amine. Compuşi carbonilici. Compuşi carboxilici. Derivaţi funcţionali ai acizilor carboxilici.

3.     Reacţii chimice ale compuşilor organici:

•     Reacţii de halogenare.

•     Reacţii de alchilare.

•     Reacţii de nitrare şi sulfonare ale compuşilor aromatici.

•     Reacţii de hidrogenare şi reducere.

•     Reacţii de polimerizare şi copolimerizare.

•     Reacţii de esterificare.

•     Reacţii de hidroliză.

•     Reacţii de condensare şi policondensare.

•     Reacţii de diazotare şi cuplare.

•     Reactii de oxidare.

4.     Izomerie optică.

5.     Caracterul acido-bazic al unor compuşi organici

6.     Compusi organici cu importanţă biologică:

•     Aminoacizi.

•     Proteine.

•     Monozaharide. Produsi de condensare ai monozaharidelor.

BIBLIOGRAFIE: Toate manualele de chimie de clasa a X-a şi a XI-a, elaborate şi aprobate de Ministerul Educatiei Naţionale în perioada 2009 - 2014.

Pentru proba de FIZICĂ

1. FIZICĂ - manual pentru clasa a IX-a

Optica Geometrică

Principiile opticii geometrice; Reflexia luminii; Legile reflexiei; Refracţia luminii; Legile refracţiei; Reflexia totală; Prisma optică; Dispersia luminii; Lentile subţiri; Sisteme de lentile; Ochiul; Instrumente optice (Microscopul optic).

2. FIZICĂ - manual pentru clasa a XI-a

Optică Ondulatorie

Dispersia luminii. Interpretare electromagnetică; Interferenţa (Dispozitivul Young, Interferenţa localizată. Aplicaţii); Difracţia luminii. Aplicaţii; Polarizarea luminii. Aplicaţii.

3. FIZICĂ - manual pentru clasa a X-a

Termodinamică

Noţiuni termodinamice de bază; Calorimetrie; Gazul ideal (Ecuaţia termică de stare a gazului ideal, Interpretarea cinetico-moleculară a temperaturii, Energia internă, Ecuaţia calorică de stare a gazului ideal, Legile gazelor ideale); Transformări de stare de agregare; Principiul I al termodinamicii (Căldura şi lucrul mecanic în termodinamică, Enunţuri echivalente ale principiului I al termodinamicii, Aplicarea principiului I al termodinamicii la transformările gazului ideal); Principiul II al termodinamicii (Ciclul Carnot, Entropia, Formulari echivalente ale principiului al II-lea al termodinamicii).

4. FIZICĂ - manual pentru clasa a X-a

Electricitate

Curent electric (Circuitul electric, Intensitatea curentului electric, Rezistenţa electrică, Legea lui Ohm pentru o porţiune de circuit pasivă, Ampermetrul, Voltmetrul, Dependenţa rezistenţei unui conductor de dimensiunile şi natura conductorului); Tensiunea electromotoare; Legea lui Ohm pentru un circuit simplu; Legea lui Ohm pentru o porţiune de circuit activă; Legile lui Kirchhoff; Gruparea rezistoarelor şi generatoarelor electrice; Energia şi puterea electrică; Transferul optim de putere; Efectele curentului electric (Efectul termic, Efectul magnetic al curentului electric – Generalităţi).

Notă: Este valabil orice manual de Fizică aprobat de MEN pentru clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a care conţine programa afişată.

Manuale orientative:

1. Fizică - Manual pentru clasa a IX-a (Autori: Cleopatra Gherbanovschi, Nicolae Gherbanovschi, Editura Niculescu ABC, 2005)

2. Fizică - Manual pentru clasa a IX-a (Autori: Constantin Mantea, Mihaela Garabet, Editura BIC ALL, Bucuresti, 2004)

3. Fizică - Manual pentru clasa a X-a (Autori Cleopatra Gherbanovschi, Nicolae Gherbanovschi, Editura Niculescu ABC, 2005)

4. Fizică - Manual pentru clasa a X-a (Autori: Constantin Mantea, Mihaela Garabet, Editura BIC ALL, Bucuresti, 2005)

5. Fizică - F1 + F2 - Manual pentru clasa a XI-a (Autori: Octavian Rusu, Livia Dinica, Constantin Traistaru, Constantin Gavrila, Editura Corint 2006)

6. Fizică - Manual pentru clasa a XI-a (Autori: Constantin Mantea, Mihaela Garabet, Editura BIC ALL, Bucuresti, 2006)

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite