Școli constănțene, expuse riscului seismic. Sute de elevi, în pericol în caz de cutremur major

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a publicat lista unităților de învățământ încadrate în risc seismic. La nivelul județului, nicio școală nu este încadrată în clasa de risc I (construcții cu risc ridicat de prăbușire).

Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu FOTO: Fb/Liceul Teoretic M.K.
Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu FOTO: Fb/Liceul Teoretic M.K.

Inspectoratul Școlar Județean susține că, alături de Prefectura Constanța, s-a adresat primăriilor pentru ca acestea să ia măsuri în vederea reducerii riscului seismic.

Le-am solicitat tuturor directorilor unităților de învățământ din județul Constanța să mențină comunicarea cu autoritățile publice locale, astfel încât să se asigure un climat de siguranță pentru toți copiii/ elevii din județul Constanța”, spune Sorin Mihai, inspector general al ISJ Constanța.

El menționează faptul că pentru toate clădirile expertizate s-au solicitat și documentele care atestă respectiva expertizare. Nicio clădire expertizată, aflată în administrarea școlilor din județ, nu se încadrează în clasa de risc seismic RSI.

Lista acestor clădiri este făcută publică de către Ministerul Educației și va fi actualizată în fiecare zi de vineri.

Școli cu risc seismic de gradul al II-lea

În gradul II seismic (imobile pentru care posibilitatea de prăbușire în caz de cutremur este redusă, dar un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scările, etc, fără a pune in pericol structura de rezistență) sunt încadrate: Grădinița cu program normal din localitatea Cuza Vodă, Liceul Teoretic din comuna Mihail Kogălniceanu, Liceul Teoretic din Murfatlar, Liceul Agricol din Poarta Albă, Grădinița cu Program Normal din Poarta Albă.

Viorel Dulgheriu, primarul comunei Cuza Vodă, a declarat pentru „Adevărul” că includerea Grădiniței cu program normal din localitate pe lista clădirilor cu risc seismic II este o eroare, deoarece unitatea a fost construită în anul 2012.

Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă susține că Liceul Agricol a fost reabilitat, iar pentru Grădinița cu Program Normal există o finanțare obținută.

„Adevărul” a încercat să contacteze și celelalte primării ale căror unități școlare sunt încadrate în lista clădirilor cu risc seismic II, dar, deocamdată, nimeni nu a transmis vreun punct de vedere.

Lista „generoasă” a școlilor cu risc seismic III

În clasa III de risc seismic (clădirile care pot suferi avarii minore în cazul unui seism) sunt incluse mai multe unități școlare din județul Constanța: Școala Gimnazială Saligny, Grădinița privată Albă ca Zăpada din Năvodari, Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” din Medgidia, Colegiul Național „Kemal Ataturk” din Medgidia, Grădinița cu Program Prelungit 3 din Mangalia, Școala Gimnazială 3 din Mangalia, Școala Gimnazială „Gala Galaction” Mangalia, Grădinița cu Program Normal Lipnița, Școala Gimnazială Lipnița, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța de turtă dulce” Constanța, Colegiul Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, Colegiul național „Mihai Eminescu”, Colegiul Comercial „Carol I” Constanța, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori” Constanța, Școala Gimnazială și Grădinița din satul Canlia, comuna Lipnița.

Trebuie menționat că ISJ Constanța a dat publicității această listă abia luni, 27 februarie, deși mass-media a făcut nenumărate solicitări, după cutremurele din Turcia soldate cu zeci de mii de morți. 

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite