România a încheiat cu China acordul preliminar pentru realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acord cu China pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă Sursa Facebook Nuclearelectrica
Acord cu China pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă Sursa Facebook Nuclearelectrica

Acordul pentru realizarea Unităţilor 3 şi 4 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă a fost semnat de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA. Chinezii vor fi partenerii cu care românii vor construi cele două obiective majore.

SN Nuclearelectrica SA, China General Nuclear Power Corporation şi CGN Central and Eastern Europe Investment au semnat miercuri, 8 mai 2019, Acordul Investitorilor în formă preliminară cu privire la continuarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.

Ceremonia de semnare a acordului s-a desfăşurat în prezenţa oficialilor români şi chinezi: Viorel Ştefan - vicepremier, Anton Anton - ministrul Energiei, Jiang Yu - ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Guan Gang - consilier economic al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România.

Acordul Investitorilor în formă preliminară prevede înfiinţarea societăţii de proiect (JVCO) având drept scop limitat să fie singura platformă tehnică şi operaţională pentru dezvoltarea ulterioară a Proiectului. Data limită pentru înfiinţarea JVCO este de 60 de zile lucrătoare de la data semnării Acordului Investitorilor  în formă preliminară. 

JVCO este o societate pe acţiuni, înfiinţată în temeiul Legii 31/1990 privind societăţile şi va avea o durată iniţială de 2 ani. Participaţia CGN în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a SN Nuclearelectrica SA - de 49%. 

Acordul Investitorilor în formă preliminară a fost aprobat de către acţionarii SNN în Adunarea Generală a Acţionarilor din data 10 aprilie 2019. CGN şi-a finalizat, de asemenea, procesul de aprobare internă a acordului. 

Semnarea de către părţile implicate în continuarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă a Acordului Investitorilor în formă preliminară, în conformitate cu Strategia Revizuită, reprezintă o etapă esenţială din procesul de selecţie lansat în anul 2014, din punct de vedere tehnic şi operaţional.

„Atingerea unui consens în procesul de negociere, reciproc avantajos pentru ambele părţi implicate, concretizat prin aprobarea de către acţionarii SNN a Acordului Investitorilor în formă preliminară, înseamnă de fapt demararea efectivă a măsurilor concrete de continuare şi dezvoltare a Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Pe durată iniţială a noii companii de proiect de 2 ani vom defini şi structură modelul de continuare a proiectului, fiind practic prima etapă esenţială premergătoare construcţiei celor două Unităţi“, a declarat ministrul Energiei Anton Anton.

Reprezentantul CGN, Bian Shuming, a subliniat faptul că semnarea Acordului Investitorilor în formă preliminară marchează o nouă etapă de dezvoltare a cooperării bilaterale dintre CGN şi SNN. „CGN îşi manifestă angajamentul ferm pentru dezvoltarea cu succes a viitoarelor etape ale proiectului, în conformitate cu principiile convenite, în cadrul bunei cooperări deja stabilite cu partenerul român“, a transmis Nuclearelectrica SA.

Centrala Nucleareletrica (CNE) Cernavodă asigură funcţionarea în siguranţă a Unităţilor nucleare 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României. CNE Cernavodă utilizează tehnologia canadiană CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium) folosind uraniul natural drept combustibil şi apa grea ca moderator şi ca agent de răcire. Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială la data de 2 decembrie 1996 iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007. 

Pe aceeaşi temă: 

Reactorul 2 de la Cernavodă se opreşte pentru o lună

Control la Centrala Nucleară de la Cernavodă: ce probleme de securitate are. Poziţia Nuclearelectrica

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite