Revolta elevilor testaţi pe caniculă: „Dotaţi sălile de examen cu aer condiţionat sau devansaţi Bacalaureatul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dotarea sălilor de clasă din centrele de examen cu aparate de aer condiţionat sau devansarea probelor scrise sunt două soluţii pe care Asociaţia Elevilor din Constanţa le cere pentru ca liceenii să nu mai fie nevoiţi să susţină examenul de Bacalaureat într-o atmosferă irespirabilă.

Elevii se revoltă din cauza condiţiilor în care este susţinut examenul de Bacalaureat, pe timp de caniculă, în săli de clasă în care nu există sau nu funcţionează aerul condiţionat. Demersul este iniţiat şi de această dată de Asociaţia Elevilor din Constanţa, care somează autorităţile responsabile să ia măsuri.

„Condiţiile din majoritatea centrelor de examen sunt improprii pentru desfăşurarea examenului de Bacalaureat. În această perioadă, temperatura este de peste 30 grade Celsius, iar unităţile de învăţământ nu dispun de aparate de aer condiţionat. Puneţi-vă în situaţia celui care trebuie să se concentreze atunci când aerul este irespirabil. Căldura excesivă afectează derularea examenului. Vom solicita autorităţilor locale din judeţul Constanţa să demareze procedura pentru dotarea şcolilor cu aparate de aer condiţionat. AEC va formula o propunere şi către asociaţiile de comune, oraşe şi municipii din România“, declară Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Liceenii consideră că o primă soluţie ar fi devansarea calendarului de susţinere a examenului de Bacalaureat. Asociaţia Elevilor din Constanţa va propune Ministerului Educaţiei Naţionale ca probele de competenţe să fie susţinute în timpul anului şcolar, astfel încât probele scrise să poată fi programate mai devreme. „Modificarea se va face în marja discuţiilor pe metodologia şi calendarul examenului de Bacalaureat pentru anul 2018“, specifică liderul AEC. 

Aer irespirabil

În reportajele de la Bacalareaut, „Adevărul“ a semnalat încă din prima zi această problemă reclamată de copii şi de părinţi. Candidaţii au suportat cu greu atmosfera irespirabilă, unii având nevoie să meargă la toaletă pentru a se uda cu apă pe faţă. Ei au avut voie cu sticluţe de apă în clasă, dar numai după ce au dat eticheta jos ca să ascundă vreo fiţuică.

Aparatele de aer condiţionat, unde existau, n-au fost puse în funcţiune pentru că ba stricau transmiterea de imagini ale camerelor de supraveghere, ba erau închise fiindcă „făceau prea frig“. Dacă ferestrele puteau fi deschise, acolo unde nu erau stricate, aerisirea era insuficientă sau chiar inutilă agravând situaţia. Mai mult, unii profesori au ţinut deschise parţial ferestrele „ca să nu fie curent“. Ca să mai ia o gură de aer, supraveghetorii ieşeau pe hol pentru că le era prea cald, dar elevii au rămas, evident, în clasă să-şi scrie lucrarea.

„Mai mulţi elevi ne-au sesizat faptul că în majoritatea centrelor de examene condiţiile sunt dificile pentru susţinerea examenului, temperaturile ridicate şi lipsa aparatelor de aer condiţionat afectându-le capacitatea de concentrare. Este de datoria autorităţilor locale să se asigure că bazele materiale ale unităţilor de învăţământ sunt respectă şi sunt pliate pe nevoile acestora. De asemenea, Ministerul Educaţiei trebuie să ia în considerare susţinerea mai devreme a probelor scrise, în vederea creării unor condiţii optime“, a subliniat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

„Trebuie schimbată reţeaua electrică“

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu deţine vreo evidenţă privind dotarea cu aparate de aer condiţionat a unităţilor de învăţământ. Investiţia s-a făcut pe alocuri din banii părinţilor. „Ştiu că este o problemă. Unele şcoli au aparate, instalate de părinţi, dar nu toate clasele, nu toate şcolile. Oricum asta nu rezolvă situaţia. Reţelele electrice ale şcolilor sunt de 220 V, iar aparatura de aer condiţionat pentru atâtea săli de clasă ar duce la supraîncărcarea reţelei şi defectarea acesteia. Ce ne facem dacă intervine o avarie în timpul descărcării subiectelor de examen sau al supravegherii? Ar trebui schimbată întreaga reţea electrică pentru ca şcolile să poată susţine dotarea sălilor cu aer condiţionat“, explică inspectorul şcolar adjunct Alina Codreanu, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat. Adjunctul ISJ spune însă că nu poţi controla canicula, care se poate ivi şi mai devreme decât este prognozat. „Cât de devreme să dai probele, acestea încep din februarie şi se termină în aprilie. Greu de estimat când ar fi mai bine să fie fixat examenul“, consideră insp. Codreanu. 

Elevii mai au de susţinut vineri, 30 iunie, ultima probă, la alegere, a examenului de Bacalaureat 2017. Temperaturile se anunţă, de asemenea, caniculare, ca la primele două probe scrise. 

Pe aceeaşi temă: 

Bacalaureat 2017 Constanţa. Subiecte - proba la alegere a profilului

Bacalaureat 2017 Constanţa. „Subiectele au fost previzibile la Istorie. Iar la Matematică s-au dat exerciţii simple“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite