Provocările unui stagiar român într-o companie britanică de top. Sfaturi pentru o carieră în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Jalbă este un tânăr în vârstă de 23 ani din Constanţa, care îşi clădeşte cariera într-o companie britanică de top. Cum a ajuns să fie recrutat românul de la care se aşteaptă să schimbe mentalitatea firmei, ne povesteşte chiar el.

Valentin Jalbă (23 ani) este unul dintre tinerii din Constanţa care au avut posibilitatea să studieze în străinătate. A absolvit anul acesta Universitatea din Coventry – Marea Britanie, Facultatea de Afaceri şi Publicitate. Rezultatul: diplomă obţinută cu rezultatul „1:1 with Honours“, care reprezintă cea mai înaltă clasificare din Marea Britanie.

Românul lucrează acum pentru Associated British Foods, o companie importantă, listată la Bursa din Londra, care l-a recrutat prin programul dedicat absolvenţilor. Valentin Jalbă activează în divizia pentru  agricultură a companiei, AB Agri, care are mii de angajaţi. În etapa finală a procesului de angajare la Associated British Foods s-au calificat doar el şi 4 britanici.

„Eu am fost singurul din acest grup care a obţinut postul. După angajare, am aflat că au fost iniţial aproximativ 2000 de aplicaţii depuse, iar peste 90% dintre ele au fost depuse de către cetăţeni britanici. În concluzie, nu pot spune că faptul că sunt român m-a dezavantajat la angajare. Totul ţine de aptitudini şi de ceea ce poţi face pentru companie“, declară Valentin.

Tânărul constănţean a fost angajat ca stagiar pe aspecte comerciale. Salariul de start este de 23.000 de lire pe an, la care se adaugă eventuale bonusuri, plus laptop şi telefon mobil din partea companiei. Stagiarul are 26 zile pe an de concediu plătit.

Un român printre britanici

Cât de greu este, ca român, să-ţi clădeşti o carieră în străinătate - ne spune Valentin, pas cu pas. În vacanţa de vară de la finalul anului 2 a făcut un stagiu de practică la BRD România, timp de două luni. A intrat în programul Erasmus după acest internship, iar anul următor l-a petrecut în Suedia, la Linkoping University, unde a făcut un curs bazat pe Business. La revenirea din Suedia, a urmat ultimul an al facultăţii de la Coventry. În Marea Britanie, anul petrecut în programul Erasmus nu se echivalează, fiind considerat un an în plus, spre deosebire de procedura din România. Apoi a venit interviul la Associated British Foods.

„Au fost câteva elemente-cheie care m-au ajutat la angajare. Internship-ul făcut la BRD, în ciuda faptului că a durat doar două luni, a contat mult la angajare - această scurtă experienţă de muncă m-a ridicat peste mulţi dintre contracandidaţi. De asemenea, spre deosebire de ceilalţi aplicanţi pentru postul de la Associated British Foods, am avut şi anul universitar în plus făcut în Suedia, ceea ce m-a ajutat enorm la angajare.

Atât internship-ul la BRD, cât şi anul din Suedia au fost elemente în plus, pe care marea majoritate a colegilor mei nu le aveau. Un alt factor decisiv a fost experienţa mea cu ONG-urile. Deşi am fost implicat în activităţile ONG-urilor doar în timpul liceului, aceste activităţi au fost apreciate de angajatori, chiar şi după mai bine de 5 ani“, relatează tânărul.

Rolul unui tânăr român într-o companie britanică de top

Primele 18 luni ale stagiarului român în cadrul companiei vor fi împărţite în 3 etape a câte 6 luni. În fiecare etapă va fi mutat în diverse filiale ale companiei, scopul fiind acela de a îl expune la cât mai multe procese corporative, pentru a prinde experienţa repede. În acest moment, Valentin lucrează în cadrul diviziei de vânzări en-gross. Celelalte etape iniţiale este posibil să le petreacă în cadrul diviziei de biotehnologie sau în cadul diviziei asiatice, cu bază în China.

„Tot ceea ce am făcut până acum a dus la acest moment: am intrat în lumea corporativă, fiind angajat de o companie mare şi renumită, cu ajutorul căreia pot spune că pot schimba ceva în lume. Domeniul în care activez în acest moment, agricultura, este la baza existenţei umane. Industria lucrează foarte eficient, mecanizat şi calculat, dar cu siguranţă poate funcţiona mult mai bine de atât. Aici intervin eu, prin noul rol. Pe termen lung, fişa postului meu spune că trebuie să schimb mentalitatea companiei. Trebuie să o fac să se adapteze lucrurilor noi şi moderne, prin perspective noi care nu pot fi aduse de către managerii existenţi.

image

Cu Donald Trump, moment hotărâtor pentru ambiţia unui tânăr. În septembrie 2012, Valentin şi-a întâlnit idolul la New York, iar magnatul i-a dăruit cartea sa cu autograf

Acest lucru este dificil, în special considerând mărimea imensă a companiei. Cu multe mii de angajaţi şi cu cote de piaţă foarte mari în toate domeniile în care activează, AB Agri este o companie colosală, iar coloşii sunt de multe ori greu de urnit din calea lor. În acest moment, lucrez cu managerul de marketing pentru a instaura un nou ethos în companie, bazat pe simplitate. Am iniţiat realizarea unor platforme online, cu ajutorul cărora clienţii firmei pot observa toate contractele, pot aduce modificări şi pot planifica livrările de produse cu mult timp înainte.

De asemenea, doresc să implementez aplicaţii pentru platformele mobile care să aducă simplitate pentru clienţii firmei. Aducerea agriculturii în secolul 21 nu este o muncă uşoară, dar poate avea implicări majore pe termen lung.

Nu sunt implicat doar în tehnologizarea industriei, ci şi în proiecte care ţin de logistica unor cantităţi foarte mari de marfă. De exemplu, în prima săptămână în cadrul companiei, am fost responsabil de crearea unui lanţ logistic din Ungaria până în Marea Britanie. Am contactat multe firme de transport, am adunat ofertele şi le-am comparat, pentru a le prezenta managementului la final de săptămână. Nu am fost tocmai relaxat făcând asta.

Momentul în care l-am cunoscut pe Donald Trump a fost un fel de pivot. Atunci am realizat că pot face orice dacă îmi bat capul suficient de tare. Valentin Jalbă

A trebuit să contactez telefonic managerii unor firme de transport şi să solicit servicii care costă multe sute de mii de dolari. Până acum, eram responsabil doar cu managementul banilor de buzunar, deci tranziţia a fost extremă. Sunt implicat şi în diverse alte proiecte, de la analiza pieţelor bursiere pentru comodităţi din Chicago, Paris şi Londra, până la crearea unor algoritmi matematici de stabilire a preţurilor produselor noastre, în funcţie de variaţia de preţ a pieţei internaţionale a comoditatilor.

Apreciez responsabilitatea enormă pe care o am în cadrul companiei. Consider că dacă acest nivel de responsabilitate este menţinut, voi căpăta o experienţă imensă într-un timp extrem de scurt“, povesteşte Valentin.

Sfaturi pentru cei care doresc o carieră în străinătate

În România, un absolvent îşi găseşte foarte greu de lucru. Dacă eşti absolvent român în Marea Britanie, s-ar putea să te descurci mai uşor.

„În ciuda a ceea ce se mediatizează nu consider că am fost dezavantajat de faptul că sunt român. Experienţa mea în UK m-a făcut să realizez că britanicii de rând, dar şi companiile private, nu au absolut nimic împotriva românilor - atâta timp cât aceştia respectă legea şi nu fac probleme. Guvernanţii din UK sunt cei care vor să ne pună într-o lumină negativă, dar părerile nu sunt aceleaşi şi în rândul companiilor private. Unii guvernanţi britanici, atunci când denunţă românii, dau de înţeles că vorbesc în numele majorităţii - dar probabil sunt şi ei conştienţi că acest lucru nu este adevărat“, spune tânărul.

Din postura sa, Valentin Jalbă dă câteva sfaturi celor care doresc o carieră în străinătate: „Sfatul principal pe care îl pot da este următorul: indiferent de cât de irelevantă pare o anumită şansă la momentul respectiv, nu da cu piciorul în ea. Sincer, nici eu nu aş fi crezut că activităţile mele în cadrul ONG-urilor din timpul liceului mă pot ajută atât de mult după mai bine de 5 ani.

Este important să aduni experienţe de peste tot şi să faci lucruri în plus faţă de ceea ce îţi este cerut. De exemplu, eu nu m-am mulţumit cu o simplă diplomă universitară. Am făcut şi stagiul de practică la BRD, şi anul în plus în Suedia, şi am luptat şi pentru clasificarea maximă a diplomei de final.

Toate aceste lucruri au fost cruciale. Este important să te gândeşti că aproape toţi cei care aplică pentru locuri de muncă de top vor avea o diplomă de facultate, posibil una pe care este trecută o notă foarte mare. Trebuie să te gândeşti cu ce poţi veni în plus pentru a putea ieşi în evidenţă!

Faptul că am terminat o facultate în UK a ajutat, dar am observat faptul că locurile de muncă cu adevărat valoroase nu sunt limitate celor care studiază aici. Aproape toate companiile cu care am intrat în contact acceptau şi aplicanţi care au terminat studiile peste hotare. Important este să ai un CV care iese în evidenţa prin lucruri care nu sunt «obligatorii», pentru că aproape toţi au o diplomă de liceu sau una de facultate.

Alt lucru important care trebuie luat în considerare este motivaţia din spatele unei aplicaţii pentru un loc de muncă. Majoritatea interviurilor se axează pe personalitate, viziune, motivaţie şi modul general de gândire. De asemenea, trebuie să ai cunoştinţe generale vaste, din mai multe domenii. Multe companii îţi cer să treci de un test de inteligenţă, unul deloc uşor. Aceste teste sunt axate pe matematică, pe înţelegerea limbilor străine, dar şi pe gândire logică. Pentru a obţine acest loc de muncă, a trebuit să dau până şi un test de personalitate.

Un alt lucru observat de mine este faptul că majoritatea angajatorilor acceptă aplicaţii şi din partea celor care nu au studii în domeniu. De exemplu, Jaguar/Land Rover menţionează cu scris îngroşat pe site-ul lor de recrutare că domeniul studiat în faculate este irelevant. Contează să te faci plăcut şi să arăţi că eşti motivat şi că îi poţi ajuta pe termen lung“. 

Ponturi

În UK, angajarea în mediul corporativ imediat după terminarea facultăţii se face prin aşa numitele programe Graduate Schemes/Programmes. Aproape toate companiile majore au asemenea programe. Selecţia în cadrul lor pune mai puţin accent pe experienţă profesională, şi mai mult pe motivaţie/teste de inteligenţă şi de personalitate/rezultate universitare şi liceale/diplome şi certificate/recomandări.

„Eu am fost angajat prin programul Graduate Scheme al Associated British Foods (divizia AB Agri). Cel mai mare şi mai important website unde marile companii din UK publică aceste posturi este www.milkround.com. Tot pe acest site am găsit şi eu anunţul pentru acest loc de muncă.

Nu este neapărat nevoie să ai studii în UK pentru a aplica! Este un avantaj actualmente deoarece dacă nu ai facultatea terminată în UK, va fi foarte dificil să obţii permisul de muncă aplicabil românilor şi bulgarilor. Însă sunt şanse foarte mari că de la 1 ianuarie 2014 această restricţie să fie scoasă“, arată Valentin Jalbă.

Şansă

Un târg internaţional de oferte are loc luni, 14 octombrie, la hotelul Ibis din Constanţa. World Education Fair prezintă oferta de studii a unor universităţi din Danemarca, Elveţia, Marea Britanie, Olanda, Spania, dar şi România. Consultanţii IntegralEdu vor da toate lămuririle liceenilor, pentru orientarea şcolară. „Tot ce-ţi rămâne de făcut este să iei o notă bună la Bac“, spun aceştia.

Vă mai recomandăm

Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional: „Cei mai mari duşmani ai minţii sunt lenea şi clişeele“

FOTO Festivitatea Olimpicilor. Colegiul Mircea cel Bătrân şi-a felicitat cei mai buni elevi

Constănţeanul Vlad Coşoreanu, calificat la Olimpiada Internaţională de Biologie

Elevii străluciţi ai Constanţei şi rezultatele obţinute la olimpiadele naţionale

Olimpicii şi elevii NASA ar putea fi oficial promoteri ai brandului României. Ministerul Turismului schimbă foaia

Liceenii de la Traian pasionaţi de robotică, premiaţi la Infomatrix 2013

REZULTATE FINALE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Constanţa are 75,75% procent de promovabilitate la Capacitate

Prototipul maestrului: profesorul Laurenţiu Manea. De la absolventul-model, la dascălul model pentru studenţii de la Universitatea Ovidius din Constanţa

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni dascăli din judeţ. Violeta Tănăsescu, profesoara de Informatică împlinită la Constanţa


 
 
 

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite